Hunyadi János származása és a vajdahunyadi freskók.

Teljes szövegű keresés

53Hunyadi János származása és a vajdahunyadi freskók.
A történetirás segédtudományai között a legelső helyet a régiségtan foglalja el. Világosságot vet azon korszakokra, a melyekből irott emlékek nem maradtak fönn, és a nemzetek életének azon megnyilatkozásaira, a melyekről a fönnmaradt irott emlékek nem beszélnek.
A történetiró köteles tehát a régiségtan munkásainak irodalmi tevékenységét éber érdeklődéssel kisérni, eredményét gondosan értékesiteni.
A Hunyadiak korának történetiróit nagy hálára kötelezte le Vajdahunyad restauratiójának vezetője, Möller István műépitész, ki mig megbizatásában alapos szakértelemmel jár el, nemes lelkesedés sugallatára, hazánk ezen legjelentékenyebb profán müemléke épitési történetének földeritését is föladatául tüzte ki.
Azon fényes kiadvány, melyet a műemlékek országos bizottságának nagynevü elnöke, báró Forster Gyula «Magyarország műemlékei»-nek szentel, nemrég megjelent III. kötetében hozza «A vajdahunyadi vár épitési korszakairól» szóló dolgozatát.
A mű- és kulturtörténeti szempontból nagybecsü dolgozat, sajnos, téves történeti következtetéseket és megállapitásokat tartalmaz, melyeknek helyreigazitását nemcsak az iró és a kiadó tekintélye, hanem azon kegyelet is követeli, melyet történetünk egyik legnagyobb alakjának emléke sugalmaz.
Erre a Genealogiai és Heraldikai Társulat körében vállalkozom; mert genealogiai kérdésről: Hunyadi János származásáról van szó.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem