GRÓF ANDRÁSSY DÉNES 1835–1913

Teljes szövegű keresés

32GRÓF ANDRÁSSY DÉNES
1835–1913
Társaságunkra a folyó esztendő mindjárt elején ujabb gyászt hozott. Távol hazájától, Olaszország derüs ege alatt hunyta le a szemeit gróf Andrássy Dénes, társaságunk tiszteletbeli elnöke.
A magyar közéletnek egyik kimagasló, tiszteletreméltó alakja tünt le benne az élet szinpadáról, a ki nem vágyott szerepre a nagy nyilvánosság előtt, nem lépett ki a politika szinterére, de a kinek emberbaráti működését százan és ezren áldották, a kinek bőkezüségét, finom művészi érzékét és képzettségét hirdetik azok a műkincsek, melyeket egy emberöltőn keresztül fáradhatatlan buzgalommal, nagy áldozatokkal hordott össze, a melyeknek nemzetsége ősi fészkén, a büszke Krasznahorkaváralján fényes otthont emelt, gyarapitva vele hazai gyüjteményeinknek számát, és követendő példát adva ezzel osztálytársainak.
Társaságunk a megboldogult főura 1907-ben választotta meg tiszteletbeli elnökévé. Nem tartozott ugyan azok közé, a kik irodalmi téren is fejtenek ki munkásságot és élte legnagyobb részét külföldön töltve el, társaságunk munkásságában tevőlegesen részt nem vett, de mint egy nagy, hazánk régi és ujabb történetében oly kiváló szerepet vitt és játszó család fényes nevének viselője, birt érzékkel társaságunknak a régi magyar családtörténet felderitését, megvilágitását czélzó működése iránt is. Halála sulyos veszteség a hazai kulturára és művészetre, mely az elhunytban a bőkezü főurat gyászolja. Abban az általános gyászban, melyet elhunyta mindenfelé keltett, őszinte részvéttel osztozik társaságunk is, mely kegyelettel fogja mindenkor megőrizni elköltözött tiszteletbeli elnökének emlékét.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem