A Mecséry-Zichy sógorság.

Teljes szövegű keresés

A Mecséry-Zichy sógorság.
A «Turul» ez évi első füzetében megjelent «Két Mecséry czimer» czimü dolgozatom végén a két bárósitott Mecséry-család egymáshoz való viszonyát a Zichy Zichy Mihály és báró Mecséry Dániel sógorsága alapján óhajtottam volna megvilágítani.
E kisérletem – eredményre még nem vezetett, azonban módomban van a sógorsági kérdés homályát némileg – ha biztos eredmény hijával is – eloszlatni.
Czikkem megjelenése óta kezembe jutott Zichy Zichy Mihálynak, Moson-megye alispánjának 1818. évi márczius 11-én kelt gyászjelentése, mely eleddig a Zichy család zalai (Somogy megye) 133levéltárában lappangott s jelenleg Flesch Lucy urhölgy gyüjteményében van.
A gyászjelentésből kiviláglik, hogy Zichy Mihály alispán felesége Fischer Jozefa volt, – a kit a gyászlap azonban csupán nemesnek – vagy legalább is bárónőnek nem – mond. Mert az hihetetlen, hogy oly előkelő család, mely a gyászjelentést házi-tisztje (valami hopmester-féléje) által adatja ki, a családtagok rangját kellően kifejezésre juttatni elmulasztaná.
És itt van egy nagy érthetetlenség, a melynek nyitjára képtelen voltam rájönni. A Zichy család ugyanis ezt az elődjét szintén mint nem bárót ismeri. Közemlékezetben él itt, hogy mily szép volt Jozefa, a miről különben beszél a zalai kastély ebédlőjében látható arczképe is. A család azonban úgy tudja, hogy Jozefának nővére volt az a Janka, – a ki Mecséry Dániel tábornoknak a felesége lett s e testvéri kapocs és szeretet jeléül kapta Zichy Mihályné – Fischer Jozefa nővérétől Mecséry Dánielné, Fischer Jankától azt a két olajfestésü arczképet, mely a Mecséry házaspárt ábrázolja s bár teljesen roncsokban, még ma is megvan, Zalán.
E Fischer Jankáról azonban teljes hitelü helyen az mondatik, hogy bárónő volt. Igy van a királyi könyvekben feljegyezve* s igy van a M. N. Muzeum könyvtárának czimeres leveleit leiró jegyzékben* is.
Lásd Illéssy-Pettkó. 139. lap.
Lásd Áldásy i. m. 358–359. lapok.
Igy most teljesen zavarossá lesz az a keresett sógori viszony.
Mellesleg it megjegyezzük, hogy Zichy Mihálynak a gyászjelentésben emlitett két fia, Ferencz és Sándor közül ez utóbbinak volt Eperjessy Juliától szülött fia Antal, a tudós és Mihály a művész, a kinek ismét unokája az a Flesch urhölgy, kinek gyüjteménye az érdekes gyászjelentést őrzi.
REXA DEZSŐ.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem