Dr. BOROVSZKY SAMU 1860-1912.

Teljes szövegű keresés

Dr. BOROVSZKY SAMU 1860-1912.
A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaságot sulyos veszteség érte dr. Borovszky Samu ig. vál. tagnak folyó évi április hó 24-én rövid betegség után bekövetkezett halálával. A hazai történettudomány nagyérdemü, ritka szorgalmu és becsületes munkásságot kifejtő tagja költözött el vele az élők sorából, kinek halála a hazai tudományos világ tényezői mindegyikét boritotta gyászba.
A megboldogult munkássága főleg a magyar történet terére terjedt ki, különösen a vármegyei történetet téve vizsgálata tárgyává. Munkái közül különösen kiválik Csanád vármegyének nagyszabásu monografiája, a mely a vármegye története mellett a vármegyei nemes családok történetének is elsőrangu forrása. A főszerkesztése alatt megjelenő Magyarország vármegyéi és városai czimü nagy monografiavállalat egyes kötetei is értékes adatokat tartalmaznak az egyes vármegyék nemességének történetéhez. Az ő közreműködése folytán jutott társaságunk abba a helyzetbe, hogy a Szirmay családnak zsigmondkori czimeres levelét folyóiratunk bemutathatta és a bemutatásban ő is közreműködött. Az igazgatóválasztmány megbizásából ő szerkesztette a Turul első tiz évfolyamának név- és tárgymutatóját, a mely a szorgalmas, lelkiismeretesen pontos munkának valódi mintaképe.
Az igazgatóválasztmánynak 1897 óta volt tagja s e minőségében élénk részt vett társaságunk ügyeinek intézésében. Éveken át töltötte be nagy buzgalommal az egyik számvizsgáló bizottsági tagságot és üléseinknek is szorgalmas látogatója volt. Igaz barátot, törekvéseinknek buzgó támogatóját veszitettük benne, kinek emlékét kegyelettel fogjuk megőrizni.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem