TÁRCZA.

Teljes szövegű keresés

TÁRCZA.
A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság igazgatóválasztmányának 1912 május hó 30-án tartott ülésén Fejérpataky László elnöklete alatt jelen voltak Barabás Samu, Iványi Béla, Nagy Géza, id. Szinnyei József ig. vál. tagok, Áldásy Antal titkár, Szabó László jegyző, Sohár László pénztárnok, Isoz Kálmán és Holub József társ. tagok mint vendégek.
Elnök az ülést megnyitva, titkár felolvassa Bauer József lovag vendégnek «Állami nemesi anyakönyvek» czimü értekezését, mely a Turulban fog megjelenni.
Ezután titkár bemutatja Mátyás királynak 1478-ban 85Petrus Gentile Senilis de Montefalco pápai követ részére adományozott czimeres levelét és I. Ferdinandnak 1542-ben a Saluczei család adományozott armálisát.
A folyó ügyek élén elnök az igazgatóválasztmány nevében nehány szóval üdvözli titkárt egyetemi tanárrá történt kineveztetése alkalmából, mire titkár nehány köszönő szóval válaszol.
Elnök azután mély megilletődéssel jelenti, hogy az igazgatóválasztmánynak egy régi buzgó tagja, Dr. Borovszky Samu, a M. Tud. Akadémia levelező tagja, a Magyar Történelmi Társulat titkára f. évi április hó 24-én elhunyt. Meleg szavakkal méltatja az elhunyt tudományos működését, a ki 1897 óta volt tagja az ig. választmánynak s mint ilyen mindenkor buzgón vett részt a társaság működésében. Jelenti, hogy a gyászhir vétele utána az ig. választmány nevében részvétiratot intézett az elhunyt özvegyéhez, a ravatalra diszes koszoru helyeztetett, a temetésen a társaság képviseletében az elnökön kivül a jegyző és számos ig. vál. tag jelent meg s hogy a ravatalnál dr. Ballagi Aladár, ki az elhunytat elbucsuztatta, a társaság nevében is bucsut vett tőle.
Az ig. választmány mély megilletődéssel fogadja a hirt érdemes tagjának elhunytáról, annak emlékét az ülés jegyzőkönyvében megörökiti s elnök intézkedéseit jóváhagyólag tudomásul veszi.
Uj tagokul megválasztanak: alapitó tagul 200 koronával Szalay Gábor évdijas tag Budapesten, évdijas tagokul: Magyary-Kossa Ferencz földbirtokos Budapest, aj. Kolosy istván, Sárközy Miklós huszárfőhadnagy Czegléd, aj. a jegyző, az Örmény Múzeum Szamosujvárt, aj. elnök, Dr. Reiner Ignácz min. tanácsos Budapest, aj. elnök és Vasdinyei Imre földbirtokos Kadarkut, aj. Sárközy Imre.
A pénztárnok jelentése szerint a társaság bevétele május 30-ig 3355 kor. 35 fillér, kiadása 1587 kor. 46 fillér volt, egyenleg 1767 kor. 89 fillér.
Több tárgy nem lévén, elnök a jegyzőkönyv hitelesitésére id. Szinnyei József és Iványi Béla ig. vál. tagokat kéri fel és az ülést bezárja.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem