Simonyi óbester származása.

Teljes szövegű keresés

Simonyi óbester származása.
Titokzatos homály fedi Simonyi óbester végnapjait; s hogy egyénisége még titokzatosabb legyen, szét kell rombolnom, illetve kétségessé kell tennem idáig biztosnak vélt tudásunkat származásáról is. Történelmi tudásunk egy adattal szegényebb lesz ugyan, de talán idővel egy igazsággal gazdagabb is.
Simonyi József, saját állitása szerint, Simon Pál és Hetesényi Zsuzsánna házasságából 1777 február 18-án született, Nagy-Kállóban. Ezen kelt helyességét már Déri Gyula kétségbe vonja;* mert ha ez igaz, akkor az óbester már öt éves korában, 1782-ben be lett volna irva a piaristák debreczeni algimnáziumába mint rendes tanuló, s tizenkét éves korában, 1789-ben már részt vett volna a törökök elleni táborozásban és Pancsova mellett egy éjjeli csatában átesett volna a vérkeresztségen.
Pallas-lexikon. XIV. kötet. 1108. 1.
Allitólagos apja, Simon Pál a borbácsi Simon családból származott volna, melynek őse Benedek 1637-ben III. Ferdinándtól kapta a nemességet. Fia, János is emlitve van a nemesi levélben; ennek fia volt András, kinek unokája, Pál Magyar-Óvárról 1737-ben négy esztendős korában Szabolcs vármegyébe szakadt Veszprémi nagykállai főespereshez, rokonához. Pál itt nevelkedett fel, mészárosmester lett s nőül vette Hetesényi Zsuzsánnát.*
Ugyanott, 1105. l.
Ezen adatok valódiságát kétségbe vonni nincs jogom; annál kevésbbé, mert Simon Pál és neje Hetesényi Zsuzsána sokat szerepelnek a nagykállai római kath. egyház anyakönyveinek első kötetében.
Gyermekeik voltak:
I. János. Szül. 1768 julius 2. Keresztszülők Győrfi József és Fischer Mária.
II. Julia. Szül. 1769 szept. 20. Keresztszül. Korniczky György és Fischer Mária.
III. Zsuzsána. Szül. 1770 jan. 25. Keresztszülők u. a.
IV. József. Szül. 1771 márcz. 18. Keresztszülök u. a.
V. Zsuzsána. Szül. 1773 április 29. Keresztszülők u. a. † 1773 máj. 22.
VI. Anna. Szül. 1774 jul. 21. Keresztszülők Fekete Gábor és Tündikné Mária. – A Simon név kijavitva Simony-ra.
VII. József. Szül. 1777 febr. 18. Keresztszülők Korniczky György és Fischer Mária. – E bejegyzés a többi hasonkoru bejegyzéstől feltünően eltérő irással van irva. Parochus helyett parocus.
VIII. András. Szül. 1778 nov. 29. Keresztszülők Pócsy György és Pongrácz Katalin. – 1778 decz. 1.
IX. Pál. Szül. 1780 febr. 5. Keresztszülők Kiss László és neje Pongrácz Katalin.
X. Zsuzsána. Szül. 1782 jan. 12. Keresztszülők Fekete Gábor és neje Mituk Zsuzsána.
XI. Anna. Szül. 1785 ápr. 28. Keresztszülők Fekete Gábor és Farkas Terézia. † 1786 febr.
2. A halottak rovatában találunk egy Simon Józsefet, Simon Pál fiát, ki három éves korában, 1775 decz. 20-án halt meg.
A házasultak rovatában Simonyi Zsuzsánát 186S. Pál és Hetesényi Zsuzsána leányát, ki, mint Huszár István özvegye, 47 éves korában férjhezment Némethy Józsefhez, Némethy Ábrahám és Saffner Erzsébet 32 éves fiához. Tanu Simonyi János Laskodról. A házasuló felek nemesek.
Ezen Némethynéről Nagy-Kállóban mindenki úgy tudta és tudja, hogy Simonyi óbesternek édes nővére volt, ki a vitéz ezredestől mesés ékszereket kapott ajándékba.
Hetesényi Zsuzsána, Simonyi Pál özvegye 1822 deczember 26-án halt meg.
Ha ezen adatokat vizsgáljuk, mindenekelőtt azon lehetetlenül rövid idő tünik fel, mely a II. és III. szám alatt emlitett gyermekek születése között telt el (négy hónap), hacsak a II. szám alatt szerepelt Juliát nem nagyon későn keresztelték meg s a bejegyzés nem a születés, hanem a keresztelés idejéről szól, mi valószinü is.
Ha a VII. szám alatt feltüntetett Józsefről szóló bejegyzés hiteles, a IV. szám alatt szereplő József nem lehet az óbester, s e József egy személy az 1775 decz. 20-án elhalt Józseffel, mert hiszen a szülők akkor 1777 febr. 18-án született fiokat megint Józsefnek keresztelték. De az óbester 1777-ben, mint láttuk, nem születhetett, s akkor nem Simon Pál és Hetesényi Zsuzsána gyermeke.
Ha azonban csakugyan e szülők gyermeke, akkor az 1777-iki bejegyzés későbbi korból való – hamisitvány.
Simonyi Józsefnek Simon Páltól és Hetesényi Zsuzsanától való származása tehát kétséges, és kétszeresen kétséges, ha tekintetbe vesszük, hogy ő magát 1777-ben születettnek állitja (a mi lehetetlenség), s az anyakönyvnek épen ezen bejegyzése az irásban elüt a többi hasonkorú bejegyzéstől, továbbá, hogy ismerünk egy Simon Józsefet, szintén Simon Pál fiát, ki már 1775-ben elhunyt.
Nem akarom azonban állitani, hogy épenséggel nem lehetett volna a gyakran emlitett szülők gyermeke, de ha az volt, csak úgy lehetett, ha 1771. márcz. 18-án született, ha az 1775-ben elhalt Simon József más Simon Pál fia, s ha az 1777-iki bejegyzést későbben, előttünk ösmeretlen okokból, vezették be – úgyszólván mondva csinálták – 1777-re, az 1771-iki februáriust is elvétve márcziusra (a nap kelte mindkét esetben 18.).
Mindez elegendő ok arra, hogy Simonyi származását kétesnek, nyilt kérdésnek tekintsük; mert inkáb kételkedjünk, mintsem a történelmi igazság rovására egy kétes, esetleg hamis adatot valónak fogadjunk el.
KÁLLAY UBUL.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem