a) Gatal nemzetség.

Teljes szövegű keresés

a) Gatal nemzetség.
Hogy «Gatal» a legrégibb időktől fogva keresztnévnek használtatott, arra több példánk 135van. Midőn II. Géza király 1156 körül a Frankóiak őseit egynéhány sopron- és vasmegyei jószággal megajándékozta, az erről szóló adománylevél záradékában Gatal comes és fivére Farkas is helyet kapott.* Miután pedig e Farkas a megajándékozottak ügyében pristaldusként müködik, biztosra vehetjük, hogy sopronmegyei ember. Gatal valószinüleg Sopronmegye főispánja és a fiatal nemzetség őse lehetett. – 1221-ben Gergely fia Gatal comes a Vasmegyében fekvő Pornó sziget határjárásával van megbizva.*
Sopronm. okmánytár, I. k. 2. 1. Hazai okmánytár, VI. 3., kb. 1162-ből.
Hazai okmánytár, VI. k. 13. l. – E Gergely, kit az utókor «öreg»-nek (magnus) nevezett, IV. Bélától a Vasmegyében fekvő Lugos-t kapta. Fiai Gergely és Gatal Miskócz nb. Domonkos bán fiától, Barstól megvették az ugyanazon megyében fekvő ivánczi és viszáki birtokot. Öreg Gergely utódja, Rendesi (Zalamegyében) András fia Miklós mindezeket 1353-ban leánysukai Ajkas Miklós fiainak adja el (Anjoukori okmánytár VI. k. 61. l.).
A fiatal nemzetség első megbizható nyomára csak 1292 november 29-ikén akadunk. Buzád-Hahót nb. Stridói Arnold Sopronmegyében lévő purbachi (ma Feketeváros) birtokát trautmanni Stuchs Albert osztrák ministerialisnak zálogba adta; e birtokot rokonai (affines et cognati), Gatal fiai, Ivánka és László, sopronmegyei földesurak 63 márkáért visszaváltották, mire Arnold fentebbi napon a kiváltott birtokot 400 márkáért Gatal fiainak eladta.* Arnold nemzetségi rokonai úgy látszik nem szivesen egyeztek bele az eladásba, mert Buzád-Hahót nb. Jakab Purbachra vonatkozó kereseti jogát Gatal fiai Ivánka és László ellen 1301 november 29-ikén nemzetségbeli rokonaira, Arnold és Mihályra ruházza át.* Gatal fiai Ivánka és László különben már 1296 körül Gutkeled nb. Majádi Lászlóval bizonyos tartozás ügyében pörben álltak, melyben meg nem jelenésük miatt meg lettek birságolva.*
Wenzel, X. k. 87. l.
Anjoukori okmánytár I. 19. l.
Sopronmegyei okmánytár, I. k. 60. l.
Legközelebbi nyomukra csak 1332-ben akadunk,* midőn arról van szó, hogy a Gyanurfiak bizonyos sopronmegyei birtokaikat Gatal fiainak elzálogositották és közülük egyik azzal állott elő, hogy e zálogbaadás nem volt törvényes. László akkor (1332 május 10-én) még él; mellette két fia is van: Gergely és Miklós; Ivánka már meghalt, helyette András nevü fia szerepel. Gatal nb. Miklós fia László pedig 1335 február 9-ikén a csázmai káptalan előtt saját és fiacskája (filiolus) Bálint fia Péter nevében kijelenti, hogy a kőrösmegyei Racsicza nevü birtokát, melyet valamikor János fia Mikecztől vétel utján szerzett, Beke fiainak, Tamás, András és Jánosnak adja el.* Hogy e fiúcskát hová illesszük be, nem tudjuk; Bálint nevü családtagra az eddig tárgyaltak sorában sem akadtunk, nincs tehát más magyarázat, mint feltenni, hogy e Péter Gatal nb. László nejének édes, Lászlónak pedig csak mostoha fia volt. A Gatal nemzetségnek tehát csak a következő nemzedékrendi töredékét ismerjük:
Gatal fia Miklós, ki 1325-ben a bácsmegyei Ders helység statuálásában vesz részt (Anjoukori okmánytár, II. k. 177. l.), ugy látszik, bácsmegyei ember.
Anjoukori okmánytár, III. k. 131. l.
Gatal; Ivánka 1292–1301; László 1292–1332; András 1332; Gergely 1332; Miklós 1332; László 1335

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem