A Majs nemzetség.

Teljes szövegű keresés

A Majs nemzetség.
Karácsonyi Meyz név alatt ösmerteti e nemzetséget.* Fájdalom! genealogiáját uj adatokkal nem bővithetem, csak nevének mai kiejtését akarom megállapitani.
Magy. Nemz. II. k. 362–63. l.
Baranya vármegyei nemzetség volt, de Baranyában Meyz vagy Méz, vagy Mész nevü helység nem található s ily nevű helységnek a multban való létezéséről tudomásunk nincsen. Ez ugyan nem volna elég ok arra, hogy a nemzetségnév irásmódjának helyességében kételkedjünk, – hiszen 87más megyében létezhetett volna ily nevü község vagy puszta – de szerencsére ez egyetlen oklevél, mely a nemzetségről szól,* a helyes irásmódról és a mai kiejtésről is tájékoztat.
L. VI. k. 440–41. l.
A «Meyz» nemzetségnek volt birtoka többek között Vák, Bán és Rékás is. Azon szerencsétlenség után, mely a «Meyz» nembelieket érte,* e birtokok a többivel együtt Máté fia, Pál kezébe kerültek; ám Pál nem sokáig birta békében, mert azokat a baranyai Szent-Mihály monostora, mely a mai Monostor helyén állott,* foglalta el hatalmasul. Bár Pál e javakat itéletileg vissza nyerte, a monostor nem hagyta nyugton, mert e jószágokat ujfent elfoglalta.
L. Karács, i. h.
Csánki II. k. 508. l.
Úgy látszik, hogy a monostor nagyon ragaszkodott e három birtokhoz, így valószinű azon feltevés, hogy azokat mint alapítóinak, volt kegyurainak az ősi birtokait nem akarta idegen kézen hagyni. De ez csak szép, tetszetős feltevés volna, ha nem tudnánk, hogy a baranyai Szent-Mihály monostorát Moyz néven is birták. Meyz tehát olvasási vagy iráshiba Moyz helyett.
Nem messze Monostortól, tehát a régi baranyai Szent-Mihály monostorától, állott hajdanta Moyz falu is, melynek nevét a mai Petárda határszélén elterülő Majska puszta őrzi.* A nemzetség nevét tehát helyesen Majsnak kell irnunk és kiejtenünk.
No. 504.
Ezen adatok a nemzetség genealogiáját ugyan nem bővitik, de történetét igen. Nevét így értelmezve megtudjuk, hogy bölcsője Baranya vármegyében ringott, hogy őse Majs alapitá (valószinüleg a XII. század vége felé) a baranyai Szent-Mihály monostorát, melynek e nemzetség volt kegyura – mig csak egy önmaga okozta szerencsétlenség össze nem törte. Gazdag volt, hatalmas volt, – hiszen csak gazdag, hatalmas nemzet ség alapithatott monostort, – végre is földönfutóvá lett. Későbbi ivadékait nem ösmerjük, mint nem ösmerjük Ákos István, Aba Amadé, Borsa Beke későbbi utódait sem. Ha csak az nem vezet valaha nyomra, hogy egyik tagját Rászlónak hivták,* ki a baranya vármegyei Rászló* falvat alapitá. Az sem lehetetlen, hogy Majs nb. Lőrincz egy személy Szent-Mihály monostorának Máté fiával Pállal perlekedő apátjával, Lőrinczczel.
Karácsonyi i. h.
Csánki II. k. 519. l.
KÁLLAY UBUL.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem