Kämmerer-Almanach. Historischer Rüekblick aut die Entwicklung der Kämmerer-Würde. Zusammenstellung der kaiserlichen Kammerherren …

Teljes szövegű keresés

Kämmerer-Almanach. Historischer Rüekblick aut die Entwicklung der Kämmerer-Würde. Zusammenstellung der kaiserlichen Kammerherren seit Carl V. bis zur Gegenwart. Die Geschichte der Landeserbkämmerer. Im Anhange die lebenden k. und k. Kämmerer, mit ihren Titeln, Würden etc. und Domizil. Wien, (1903.) 16r. XIV, 521. old. és 18 műmelléklet. (Ára, eredeti kötésben 12 korona.)
A munka hosszu czime egyuttal kimeritő tartalomjegyzékül is szolgál s elmondja, mit találhat az érdeklődő az előkelő izléssel kiállitott kötetben. Mekkora munkát végzett, minő anyagot dolgozott fel az almanach összeállitója witkenbergi Pickl Vilmos és munkatársa Típpmann Ferencz dr., arról csak annak lehet fogalma, a ki a munkát használja. E könyv arra, a ki akár a kamarássággal, mint intézménynyel, akár pedig a kamarások legnagyobb számát szolgáltató főuri családok történetével foglalkozik, nélkülözhetetlen. Hogy minő becses adatokat tartalmaz, arra nézve elég legyen megemliteni azt, hogy 1740-től kezdve az 104összes kamarási méltóságot viselők neveit felsorolja, az előbbi időkből pedig mindazokét, a kikről nyomtatott vagy levéltári forrásokban emlités történik.
A kötet fényes kiállitásban jelent meg; nyomása, papirja, izléses vászonkötése kifogástalan. Élén Podstatzky-Lichtenstein Gusztáv gróf v. b. t. és kamarás arczképe áll; több műmellékletei pedig a kamarási kulcsjelvények különböző korbeli formáit s a kamarások diszruháját mutatják be.
Heyden, Hermann v. Ehren-Zeichen (Kriegs-Denkzeichen, Verdienst- und Dienstalters-Zeichen) der erloschenen und blühenden Staaten Deutschlands und Österreich Ungarns. Frankfurt a. M., Heinrich Keller. 8-r. XII 295 és 19 oldal. (Ára 7 márka.)
*
E munka bennünket magyarokat főleg azért érdekel, mert az osztrák érmek mellett a mi régi katonai érdemrendjeinket is felsorolja. Azon, hogy a munkában külön helyet nem kaptunk, nincs mit csodálkozni; a külföld, a közös diplomacziai képviselet révén csak mint az Österreichisch-Ungarische Monarchie egyik felét ismer bennünket. Igy történik azután, hogy az előttünk fekvő munkában egy sorba kerülnek a magyar szabadságharcz kitüntetései az osztrák honfiui érdemek jutalmazására szolgáló érdempénzekkel.
A magyar érdemjelek száma különben kicsiny. A legkorábbi gyanánt könyvünk egy Mária Terézia királynő által alapitott érmet emlit, a mely a második sziléziai hadjáratban (1748-ban) küzdött magyar vitézek megjutalmazására szolgált. 1848/49-ből három érdemjelet sorol fel; ezek egyuttal az utolsó igazi magyar kitüntetések; az ezután következők egytől-egyig «közösek».
A munka tetszetős kiállitású s nehány ritkább érdemjel képével van diszitve.
x.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem