A szepesvármegyei történelmi társulat

Teljes szövegű keresés

A szepesvármegyei történelmi társulat
nagyszabásu forrásmunka kiadására vállalkozott: Szepes vármegye müvészeti emlékei czimen a műemlékek orsz. bizottsága támogatásával kiadja a vármegyéje területén található összes műemlékek s régi iparmüvészeti tárgyak ismertetését. Az épitészeti maradványokat tárgyazó első rész megirását a szorgalmas Divald Kornél, a szobrászati és festészeti emlékek bemutatását pedig Vajdovszky János vállalta el. A harmadik részt, az iparmüvészeti emlékek méltatását Pekár Károlyra, a jónevü esztetikusra bizták. A diszmű kis negyedrétben, kb. 30 iven jelenik meg, 120–150 szöveg képpel és 60–90 műmelléklettel. Előfizetési ára igen alacsonyra, 20 koronára van szabva. A társulat tagjai három évi tagilletmény fejében ingyen kapják meg. Előfizetési pénzek Förster Rezső társ. pénztárnok czimére Lőcsére küldendők.
Kisvárdai Csizmadra János m. kir. sóellenőr a Bartakovih, Justh, Rudnay és Rudnyánszky családok története czim alatt genealogiai munkára hirdet előfizetést, a mely munka a czimben felsoroltakon kivül még az azokkal rokon Almássy, Babóthy, geresgáli Batthyán, Boltizár, Conrad, Csizmadia, Dőry, Dubniczky, Frideczky, Gyürky, Lónyai, Majthényi, Mikovinyi, Nozdroviczky, Ordódi, Pyber, Sándor, Szegheő, Szentkirályi, Simonyi, Szüry és Tarnóczy családokkal foglalkozik bővebben.
A munka ára 2 korona lesz. Előfizetések szerző czimén Kézsmárkra küldendők. Szerző a tiszta jövedelmet a Felvidéki magyar közmüvelődési egylet és a Magyar vörös-kereszt egylet közt osztja meg.
Siebmacher's Grosses und allgemeines Wappenbuch-jából legutóbb a következő füzetek jelentek meg: 484. füz. Kirnbauer von Erzstätt, Der oberösterreichische Adel.
485–486. füz. v. Mülverstedt, Der preussische Adel. Edelleute.
487. füz. Seyler Die deutschen Souveräne (Mecklenburg, Schwerin, Tecklenburg).
488. füz. Bojničić, Der galizische Adel.
489. füz. v. Mülverstedt, Der preussische Adel. Edelleute.
A Giusti livernói könyvárusczég az összes lovagrendek történetét tárgyazó kompendium megjelenését jelzi, a melynek megirására Licurgo Cappellettit a livornói kir. ipariskola történet-tanárát nyerte meg. A munka kis nyolczadrétben 416 oldalon jelenik meg s igen sok ábrával lesz diszitve. Ára 6 franc 50 centimes. Az érdeklődők figyelmébe különösen azért ajánljuk, mert a lovagrendek irodalmának lehetőleg teljes könyvészetét is tartalmazni fogja s igy a kutatóknak kitünő segédkönyvül szolgálhat.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem