Még egyszer és utoljára a hütlen Kozmafiakról.

Teljes szövegű keresés

Még egyszer és utoljára a hütlen Kozmafiakról.
A hütlen Kozmafiaknak a Hont-Pázmány nemzetség szentgyörgyi ágához való tartozását legelőször dr. Wertner Mór* állapitá meg. Wertnernek ezen czikkét nem ismerve, tőle függetlenül én is ugyanazon eredményhez jutottam.* Dr. Karácsonyi János elösmerte ugyan Hont-Pázmány nb. származásukat, de más ághoz sorozta őket.* Wertner Mór azonban ujfent a szentgyörgyi ágból való származást vitatja.*
Monatsblatt der herald. Ges. Adler. 189. sz. (IV. k. 77–80. l.)
Turul. 1900. évf. 29–31. l.
Magy Nemz. II. k. 234–237 l.
Turul. 1902 évf. 71. l.
Ezen kérdést végleg eldönti a következő adat. Mint idézett czikkemben kifejtettem, a Lónyayak Hont-Pázmány nb. I. Kozma (egy névleg ösmeretlen) leányától származtak. A Lónyayaknak egyik régi birtoka Namény. De Namény a váradi regestrum szerint* egy bizonyos Sebős birtoka. Ha most ezen adatot tekintetbe vesszük, s a hütlen Kozmafiak nemzedékrendjén szereplő egyének neveit összehasonlitjuk a Szentgyörgyi ág tagjaival, nem lehet kétségünk, hogy a hűtlen Kozmafiak csakugyan ez ágból származtak. De a bővebb bizonyitékokat, mint örömmel értesültem, majd Karácsonyi fogja kifejteni.
Kandra K. kiad. 422. l. 298. sz.
KÁLLAY UBUL.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem