A Subity nemzetség.

Teljes szövegű keresés

39A Subity nemzetség.
Wertner Mór a Századokban* folytatja a Turulban* megkezdett kritikáját Karácsonyi János nagybecsü, sőt páratlanul álló munkája felett. Nem lehet hivatásom e kritika jogosult vagy jogosulatlan voltát taglalni, de úgy látszik, hogy a Subity nemzetséget illetőleg igaza van. Azt mondom, hogy úgy látszik, mert minden esetre feltünő azon körülmény, hogy a Brebiriek csakis a XV. században nevezik meg nemzetségöket, a Zrinyiek meg épen a XVI. században. Hiszen a Becsey család 1342-ben, tehát a XIV. században, világosan Becse-Gergely nembelinek mondja magát, pedig – csak női ágon származott e nemzetségből.
1903. 453–461 l.
Turul 1902. évf.
Wertner határozott kijelentései tehát még koraiak. Nagyon valószinü, hogy a Zrinyiek stb. egyenesen a Subity nemből származtak, de az is lehetséges, hogy csak női ágon eredtek belőle, sőt az sincs kizárva, hogy csakis a XV. és XVI. század genealogusai keverték össze a Subity és a Subichievich nemzetséget. Ezen kérdést csak beható kutatás és minden adatnak lelkiösmeretes mérlegelése fogja eldönthetni. Talán a következő adat is utmutatásul szolgálhat.
A Kállay család XVI-ik századbeli okleveleinek elenchusában* a következőket olvashatjuk:
Eredetije a Magyar Nemz. Múzeumban, Klay állt.
No. 500 (de anno 1580). Privilegiales Rudolphi Regis sive confirmatorić quaternarum quarundam literarum Andreć II., Belć IV., Ludovici et Sigismundi Regum Hungarić privilegialium, majoribus et progenitoribus familić Melith de Briber ... propagatorum, quarum:
Primć sunt: 1223. (= III/I. 402.)
Secundae sunt: 1251. (= 25. VII. 319/222.)
Tertić sunt: 1345. (IX/2 492.), ad petitionem magistri Gregorii filii dicti Comitis Budyzaei in anno 1366 transsumptionaliter renovatae.
Quartć sunt: Donationales Sigismundi Reffis super omnibus et quibuslibet possessionibus ac juribus possessionariis, tam in tenutis et territoriis civitatum Jadrć et Sibenici, quam comitatu Oztroviche et districtu Ruka in Regno Croatić exist. habitis, per fideles Mykach filium Marci, Jacobum filium Pauli et Joannem filium Nobiles de Berberio generationis Subych vel eorum alterum, seu progenitores fratres et proximos ipsorum prćdictć generationis Subych quibuscunque personis aut aliis infidelibus, Venetisque Regić Majestatis ćmulis adlhćrentibus venditis et obligatis, emanatć. Anno 1412.
KÁLLAY UBUL.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem