a) Árvamegye első főispánja.

Teljes szövegű keresés

a) Árvamegye első főispánja.
Az esztergami káptalan 1291-ben tanusitja, hogy a nyitramegyebeli Elefánt birtokosai családi pörüket választott birák által intézték el; a birák pedig a következők: 1. Tamás országbiró, 2. Ludány nb. Bagamér, Hontmegye főispánja, 3. «Comitis Andree filii comitis Andreae comitis de Aryna», 4. ennek fivérei Ivánka és Miklós, 5. Ludány nb. Családi Fulko, 6. Zsámbokréti Márton és 7. Divék nb. Divéki Badomér.*
Wenzel, XII. k. 516. l.
Ki volt ez esetben a «comes de Aryna»? Mindenek előtt hangsulyozandó, hogy a szöveg értelmében itt nem holmi Arynai Miklós comesről van szó, mert különben «comitis Andreae de Aryna» állna, de mivel «Andreae comitis de Aryna» áll, világos, hogy ez csak «Arynamegye főispánja», a mint ez Bagamérnál is áll; az pedig hogy András a fiu, nem pedig András az atya Aryna főispánja, azzal van bizonyitva, hogy az okirat minden egyes birónak a családi nevét vagy állását adja, tehát Andrásnál is kiemeli, hogy ő Andrásnak a fia, de Arynának az ispánja.
Arynamegyét sem 1291 előtt sem után nem ismerünk; mi légyen alatta értendő, nem képezheti vita tárgyát; biztos vagyok benne, hogy az eredeti okmányban nem is «Aryna» hanem «Aryua» vagy «Aryva» azaz Árvamegye állott.
Árvamegyének árpádkori tisztviselői közül tudtommal csak Majs árvai várnagy ismeretes, ki IV. László idejében élt; a fennebbi Andrásban tehát sikerült fellelnie megyének első árpádkori főispánját.
Meghatározása biztos. – A Hontpázmán nb. Ivánkának, ki 1226-ban a nyitramegyei Gyimes várát kapta, volt többi között egy András nevü fia, ki tárnokmester lett és 1262-ben a turóczmegyei Jordán-t, miután már azelőtt is a turóczi várban magának István trónörökös személye körül érdemeket szerzett, megkapta. Ez az András négy fiut hagyott maga után: Tamást, Ivánkát, Andrást és Miklóst. Ezek közül Tamás 1291-től 1293-ig országbiró volt és megtaláljuk őt a fennebbi választott birák között; Ivánka (ki talán Nyitramegyének 1281-ben előforduló főispánjával azonos) 1299-ig ismeretes, mely utóbbi évben többi között az esztergommegyei Köbölkút is kezén van; Miklós a gyimesi Forgács család egyenes őse; miután most még hozzá járul, hogy atyjuk az Árvával határos Turóczmegyében is birtokolt, megczáfolhatatlan, hogy András árvai főispánban 1291-ben a negyedik fivérre kell ráismernünk. Ennek fia András 1357-ben fordul elő.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem