Németalföld és Belgium.

Teljes szövegű keresés

Németalföld és Belgium.
Ezen országok jelenleg divatos koronajelzése között nem lévén nevezetesebb eltérés, itt együttesen tárgyaltatik.
Vorst: prince. Nyolcz (5) leveles korona, arany bojtos veres bársony sapkával. A levelek között olykor gyöngyös ágak is szerepelnek.
Hertog: duc. Nyolcz (5) ágon felváltva levél és nagy gyöngy; sapkája az előbbenihez hasonló. Rajzban egy egész, és két fél levél között két gyöngy látható.
Marquis. Nyolcz (5) leveles korona, mint a Vorst és prince koronapártája; a levelek között néha gyöngyös ágak. Ugyanezen koronát használják mindkét országban a római szent birodalmi grófok.*
* Ezen nyolczleveles koronát igen nagy becsben tartják; igy pl. a Mérode család feje, Comte de Mérode czímmel ezt használja, mig legidősebb fia «Prince de Rubempré» czimmel, a prince koronát.
Graaf; comte. a) Nyolcz (5) ágon felváltva levél és gyöngy, mint a hertog, duc koronapártája. Ez a németalföldi grófok koronája. b) A pártán tizennyolcz (10) – vagy több – egymást érintő nagy gyöngy, melyeknek sorára, egyenlő távolságokban, négy (3) ugyanolyan nagyságu gyöngy van feltéve. A sorba rakott gyöngyöket néha ágakra tüzik; ekkor a felső gyöngyöket két-két gyöngyös ág közösen tartja. E korona mindkét országban használatos. – c) A pártán tizenkét (7) arany szegélyes, drágakővel és gyöngygyel diszitett, veres bársonylemez, mindegyikén egy-egy nagy gyöngy. A korona belsejét aranybojtos, alacsony arany brokát (vagy veres bársony) sapka tölti ki. Ez volt az osztrák-németalföldi grófok koronája.
Jelenleg ugy Németalföldön, mint különösen Belgiumban, nagyobbára a Magyar- és Németországban is divatos tizenhat (9) gyöngyös grófi koronát használják (kivéve a római szent birodalmi grófokat, lásd feljebb).
Burggraaf. (Németalföld.) Nyolcz (5) ágon felváltva nagy gyöngy és levél; rajzban három gyöngy között két levél látható. E korona tehát tulajdonképen azonos a grófi a) koronával, és annak más távlatban (1/8 fordulással) való ábrázolása.
Vicomte (Belgium.) Négy (3) ág mindegyikén három, herelevél formában összerakott, nagy gyöngy.
A báró (vrijheer; baron) Németalföldön és részben Belgiumban is a tizenkét (7) gyöngyös koronát használja. Ettől eltér a volt osztrák német-alföldi bárók koronája (lásd a táblán): a pártán drágakővel és gyöngygyel diszitett, veres 114bársonysapka, melyet négy, a pártából párhuzamosan kiinduló, gyöngyös arany szalag szorit le; az igy képződő dudorodásokon egy-egy, összesen öt nagy gyöngy.
Jonkheer; chevalier. Nyolcz (5) ágon ugyanannyi nagy gyöngyös; a pártát két-két ág között, gyöngyfüzér csavarja körül.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem