Nagybritannia és Irland.

Teljes szövegű keresés

Nagybritannia és Irland.
Rangjelző koronát* a királyi ház tagjai, a világi peerek, ezeknek feleségei és a tulajdon peerage-gel biró nők (peeresses in their own right) használnak. A koronát úgy a királyi ház mint a nobility is hermelinnel bélelt piros (karmazsin) bársony sapkával viseli, melyet a nyilt, nem ives koronáknál fent arany bojt diszit. A koronapárta a feltürt hermelinperem felett övezi körül e sapkát, mely különben a heraldikus ábrázolásnál – nevezetesen nők czimerében – 107igen gyakran elmarad. A mi a tulajdonképeni koronát illeti, megjegyezzük, hogy csakis a királyi ház tagjainak koronáit diszitik szines drágakövekkel; a peerage koronapártáin szintén jelzik e szokásos drágaköveket, de itt aranynak szokták ábrázolni; a bárói korona pártája pedig sima, diszités nélküli lemez. A nagy gyöngyöket olykor ezüst golyók helyettesitik; a korona leveleit «eperlevél»-nek (strawbery leaf) nevezik, de e mellett más konvenczionális formát is adnak nekik, mint az itt közölt ábrákban.
* Az angolnak a koronára két külön elnevezése van: crown és coronet. Crown: a zárt, íves korona, valamint a sugaras, fal- és hajó-korona (eastern, mural, naval crown); utóbbiak különféle mázakban mint sisakkorona szerepelnek. Coronet: a nyilt rangjelző korona, és a rendes négy- (3) leveles sisakkorona (crest-coronet).
A királyi ház tagjainak koronái a királyi koronából kiindulva alakulnak.
1. A walesi herczeg koronája. Pártáján négy széles águ kereszt ugyanannyi liliommal váltakozik (rajzban egy egész és két fél kereszt között két liliom látható). A két szemben fekvő keresztet összekötő gyöngyös iven széles águ országalma. E koronát, mely a királyétól csak abban tér el, hogy kettő helyett csak egy ive van, II. Károly králynak 1661 február 9-ikén kelt rendelete állapitja meg a trónörökös koronaherczeg (heir apparent) részére.
A királyi család többi tagja ily koronákat használ.
2. A király vagy királynő leányai és ifjabb fiai a walesi herczegéhez hasonló, de ív nélküli koronát használnak: a pártán négy kereszt négy liliommal váltakozik.
3. A királyi unokák koronapártáján négy liliom között váltakozva, egymással szemben két kereszt és két eperlevél van; (rajzban két liliom között kereszt, szélről két fél levél látható).
4. A királyi ház egyéb tagjainak, úgymint a királyi unokatestvérek stb. koronáján négy kereszt váltakozik ugyanannyi eperlevéllel (rajzban egy egész, és két fél kereszt között két levél látható).
***
Régi időben a király az összegyült teljes parliament szine előtt avatta fel az uj peereket; fejökre koronát, vagy diszsüveget* tett, palásttal ruházta fel őket stb. Legutoljára I. Jakab király végezte 1615-ben e szertartást (invesztiture). Mint már emlitettük, a nobility családjaiban csak a peerage birtokosát (és annak feleségét) illeti meg a rangjelző korona, melyet koronázáskor fején viselhet. Azonban a duke, marquess és earl legidősebb fia, kit «udvariasságból» atyjának egyik kisebb, rendesen rangban második peerage-czimén – courtesy title neveznek, (például a duke of Nordfolk elsőszülöttje: earl of Surrey; a duke of Beaufort-é: marquess of Worcester,) szintén az ezen czimével járó koronát szokta használni. Ha azonban egy ilyen elsőszülött fiu atyjának egyik bárósága révén a felső házba meghivatik, vagy pedig anyai örökség, vagy királyi patens által külön peerage-hez jut: úgy az ezzel járó koronát viseli. A duke és marquess ifjabb fiai, kik kereszt- és családnevük előtt lord czimet viselnek (pl. Lord Randolph Churchill), koronát nem használnak.
* A (rendszerint feltürt hermelin peremes, vörös) kalap vagy süveg (chapeau of estate, cap of maintenance) az angol heraldikában is előfordul, mint sisak és sisakdisz közötti közvetitő, melynek nincsen rangjelző jellege.
Az angol, skót és irlandi peerek egyforma koronát használnak.
Duke (herczeg). A pártán nyolcz (5) eperlevél, alacsony ágakon vagy közvetlen a pártára helyezve (rajzban három egész, és két fél levél látható). Olykor a levelek közé egy-egy nagy gyöngyöt helyeznek.
A négyleveles crest-coronet-et némelyek hibásan «ducal coronet»-nek nevezik. Némely családnál különben előfordul a nyolczleveles sisakkorona is.
Marquess. Alacsony ágakon, vagy közvetlen a pártán, négy eperlevél ugyanannyi nagy gyöngygyel váltakozva. Rajzban egy egész és két fél levél között két gyöngy látható. A levelek és gyöngyök közé olykor kisebb gyöngyöket helyeznek.
Earl (gróf). Nyolcz magas ágon egy-egy nagy gyöngy; az ágak között nyolcz kis eperlevél. Rajzban öt ág és négy levél látható.
108Ilyen alaku korona már régebben is előfordul, mint specziális rangjelzőt azonban legelőször állitólag sir Robert Cecil, Earl of Salisbury viselte. Sir Robertnek, ki 1605-ben nyerte a grófságot és 1612-ben halt meg, a jelenlegi Marquess of Salisbury kilenczfoku, egyenes ivadéka.
Viscount. Közvetlenül a pártán tizenkét (7) vagy ritkábban tizenhat (9) gyöngy.
Baron. Közvetlenül a pártára, mely sima, és minden diszités nélküli, hat (4) nagy gyöngy van helyezve. E koronát II. Károly király adományozta a báróknak, kik előzőleg csak a pártát magát, gyöngyök nélkül, viselték.
***
A sisakkorona a nobility és gentry egyes családjainak kiváltsága, melyre azoknak minden férfi tagja jogosult (nőknek – a királynőt kivéve – sisakja és sisakdisze nincs). Egy-két család a sisakkorona gyanánt Earl és bárói koronát használ.
A gentry (Baronet, Knight, Esquire, Gentleman) nem bir rangjelző koronával, az angol és ir Baronetek, heraldikus ismertető jele: ezüstben levágott, tenyerét mutató veres balkéz (Ulster tartomány czimeréből), melyet pajzsocskán, vagy cantonban, czimerpajzsukra helyeznek. A skót királyok által kreált Baronetek (Baronets of Nova Scotia) kétféleképen jelezhetik rangjukat. Czimerpajzsukra helyezik Uj-Skóczia czimerét: ezüstben kék haránt kereszt, ezen szivpajzsban (a skót királyi czimer): aranyban veres, liliomos kettős rámában kék nyelvű és karmú veres oroszlán, vagy pedig czimerpajzsukra függesztik, érdemrend módjára, az I. Károly király által 1629-ben adományozott rangjelvényüket: narancsszinü szalagon, királyi koronás, tojásdad pajzsban uj Skócziának fentebb leirt czimerét, melyet e jelmondat vesz körül:
Fax mentis Honestae Gloria.
Az angol és ir Baronetek körében ujabban megindult mozgalom, hasonnemü rangjelvény kérelmezésére, eredménytelen maradt. Azon peerek, kik egyszersmind Baronetek is, szintén szokták használni e rangjeleket.
***
Nem örökös nemesi rangot, de hivatalt jelez a czimerkirályok sajátszerü koronája (lásd az ábrát); pártáján, melyen e mondat áll:
Miserere mei deus secundum magnam misericordiam tuam.
tizenhat (9) kisebb nagyobb tölgylevél váltakozik; belsejét a peerekéhez hasonló sapka tölti ki. E koronát a czimerkirályok koronázáskor fejükön hordják, mint hivatalos diszviseletük kiegészitő részét. Merő arany az első és legfőbb czimerkirályé, ki egyszersmind a térdszalagrend heroldja (garter king of arms), aranyozott ezüst a két másiké (Clarencieux és Norroy). Ugyanilyen koronája van a skót kiránynak (Lyon) és az irlandinak (Ulster). E hivatali elnevezésekkel megfelelő hivatali czimerek is járnak, melyeket a czimerkirályok családi czimerükkel hasitott pajzsban egyesitenek; a pajzsot e korona fedi. Régebben a czimerkirályok fejükön heraldikus, leveles koronát viseltek; a jelenlegi alak mintegy háromszáz év óta van állandó használatban.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem