Ausztria és Németország.

Teljes szövegű keresés

Ausztria és Németország.
A XIX. század első éveinek politikai eseményei ujabb fejedelmi koronatipusok keletkezését vonták maguk után; ezeknek tervezésénél a «Hofrath-heraldika» szőrszálhasogató mesterkéltsége nyilatkozik meg. A franczia és angol szokástól eltérően, nem a koronapárta, levél stb. diszén, de a pántok számán, és a sapka minemüségén alapszik e rangjelzés; és pedig minél magasabb a rang, annál több a pánt, és annál üresebb a korona belseje. E koronák használatában azonban mai napig a legnagyobb rendszertelenség uralkodik; ennek orvoslására ujabban néhai gróf Stillfried-Rattonitz-Alcantara, porosz királyi főszertartásmester és a herald-hivatal főnöke, a német fejedelmi házak számára részletes koronaskálát dolgozott ki; de ez a gyakorlatban nem juthatott érvényre.
Alábbiakban a német fejedelmi koronákat a német heraldikusok által elfogadott megjelölésekkel adjuk.
Főherczeg. A pártán nyolcz (5) váltakozva magas és alacsony, gyöngyös ág; négy (3) gyöngyös pánton keresztes országalma; a belsejét kitöltő, piros bársony sapka feltürt hermelinbélésének mély kivágásai a gyöngyös ágakkal esnek össze.Régi ábrázolásokon, a XV. századból, hiányzik a koronapárta, és csak egy ive van (lásd az ábrát). A főherczegi koronás süveg jelenleg csakis Ausztria főherczegség czimerében szerepel; a főherczegek személyes czimerében már a XVIII. században nyolcz (5) leveles és ugyanannyi pántos, piros sapkás korona helyettesiti. Miután I. Ferencz királyunk az «Ausztria császára» czimét vette fel, házának tagjai császári herczegi (kaiserlicher Prinz) rangot nyernek, és koronájuk «a császári herczegi méltóságnak megfelelően két pánttal szaporittatik» (1816 márczius 7-iki rendelet). Ezt az akkori bureaukratikus heraldika akképen vélte elérni, hogy az eddig használt koronát kitöltő sapkát egyszerüen elhagyták, miáltal a pántok száma ugyan nem szaporodott, de a rajzban ábrázolt koronán két hátulsó pánt is részben láthatóvá vált.
Király. A pártán tizenhat (9) felváltva leveles, és gyöngyös ág, minden levélből egy-egy gyöngyös pánt indul ki, keresztes országalma alatt egyesülve. Rajzban úgy ábrázolandó, hogy két hátulsó pánt is lássék.
A Habrsburg-Lotharingen ház tagjain kívül használják a bajor, porosz, szász, würtembergi királyi herczegek; a badeni, hesseni, meklenburgi herczegek stb.
Német trónörökös. A párta négy keresztje között, gyémántokból alakitott, párosával szembe néző, négy sas. Négy gyöngyös pánt; keresztes országalma; alacsony, veres sapka. Rajzban egy egész és két fél kereszt között két szembenéző sas és három pánt látható.
Nagyherczeg (Grossherzog). Az úgynevezett királyitól csak abban különbözik, hogy a sapka nem tölti ki egészen a pántok boltozatát, úgy, hogy a hátulsó két pántnak csak felső része látható.*
* Az angol, spanyol, svéd, dán, olasz királyi koronát szintén ilyen sapkával ábrázolják.
Herzog. a) Korona. Az előző nagyherczegi koronától abban különbözik, hogy a sapka a pántokat teljesen kitölti.
Megjegyezzük, hogy «hátulsó pántokkal» való rangjelzés Németországban magában is theoretikus, és a gyakorlatban nem érvényesül, igy például a porosz királyi koronát a sapka egészen kitölti.
106Herzog. b) Süveg. Az előzőtől abban tér el, hogy a koronapártát hermelinperem helyettesiti Ezt előbb választói süvegnek (Kurbut) nevezték.
A választói süveg legrégebben egyszerü, hermelinperemes piros sapka, melyet fenn hermelinfark diszit (lásd az ábrát), igy használta még a XVIII. század végén a szász választó. Előjön egy gyöngyös ivvel is, ezen országalmával (lásd az ábrát).
Landgraf. A pártán tizenhat (9) váltakozva leveles és gyöngyös ág; négy (3) gyöngyös pánton keresztes országalma.
Gróf Stillfried rendszerében ugyanezen korona, alacsony piros sapkával ellátva, a «Herzog» házbeli örökös herczegnek (Erbprinz) jár.
Fürst. a) Korona. A Landgraf koronájától abban különbözik, hogy belsejét piros sapka tölti ki. Megegyezik a magyar herczegi koronával.
Fürst. b) Süveg. Előbbitől abban tér el, hogy a pártát hermelinperem helyettesiti. Megegyezik a magyar herczegi süveggel.
E süveg szerepel Liechtenstein, Lippe* államczimerében; ezt használják egész Európában a római szent birodalmi herczegek. Régebben egyetlen gyöngyös ivvel, vagy anélkül is (lásd az ábrát) szerepel, és lényegileg nem különbözik a fentebb emlitett választói süvegtől.
* Németországon kivül, államczimerben csakis Montenegróéban szerepel; ez volt a szerb és román fejedelemség államczimerében is. Bulgária koronája 1891-ben állapitatott meg; nyolcz (5) liliomos, és ugyanannyi pántos, keresztes országalmával és alacsony piros sapkával. Monaco régebben franczia duc, és olasz principe koronát, ujabban a német nagyherczegekéhez hasonlót használ.
Erlaucht. (Az előbb uralkodó, jelenleg mediatizált grófi házak fejei.) A pártán tizenhat (9) felváltva leveles és gyöngyös ág; a páros bársony sapkán hermelin fark.
A felsorolt koronák használatánál a gyakorlatban meglehetős rendszertelenség uralkodik. Egyes államczimerben különféle tipus szerepel, igy például Waldeck-Pyrmont czimerében hol Herzog-korona, hol pedig Fürst-süveg. Ugyanezt látjuk némely mediatizált háznál is: a Sayn-Wittgenstein-Berleburg család grófi ága Fürst-süveget, a gróf Harrach ház feje pedig Fürst-koronát használ.
A (nem mediatizált) grófok a gyöngyös mellett leveles koronát, a bárók jelenleg a régi nyolcz (5) gyöngyös helyett tizenkét (7) gyöngyöst használnak, úgymint Magyarországban; e koronák rajzát lásd ott.
A grófi és bárói koronák Ausztrában és Németországban a XVII. század végén jelentkeznek.
A többi nemességnek a hivatalos gyakorlat nem engedélyez rangjelző koronát, az ausztriai és bajorországi örökös lovagoknak – Ritter von – sem. Ujabban itt is lábra kapott a nyolcz (5) águ, gyöngyös, vagy váltakozva leveles és gyöngyös korona. Észak-Németországban az első, Dél-Németországban a második tipus gyakoribb. E koronák rajzát lásd Magyarországnál.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem