A nemesszeghi Makó család.

Teljes szövegű keresés

A nemesszeghi Makó család.
E Makó családnak mosonymegyei Nezsideren (Neusiedel) volt ősi birtoka; ezt a birtokot azonban a család eladta «nagyságos» Thurzó Bernátnak. Bírt ezenfelűl a család Pozsony és Bihar megyékben birtokokkal. Pozsonyt illetőleg Makó Ferencz 1548-ban I. Ferdinánd királytól – a kinek kanczellárja volt – pozsonymegyei nemesszeghi kúriájára új adományt is kapott. Az alább közlendő családfán kitüntetett Imre pedig, kinek nagyatyja II. János, Biharmegyéből Trencsénmegyébe szakadt, és V. János, a többi családtagoktól azt követelték, hogy a biharmegyei mező-gyaraki részbirtokban a többiek őket is részesítsék.
I. Ferencz fia, II. Ferencz de Nemes-Szegh, 1561-ben és 1564-ben is intézkedik e nemesszeghi kúriája felől; azt azonban már a XVII. század végén Makó György és Albert, Szabó Jakabnak vetették zálogba.
Makó Mihály pedig, a ki akkor bakonyszeghi lakos volt, 1745-ben, a biharmegyei derecskei birtokra nézve ellentmond Esterházy Pálnak.
A két ág – a pozsonymegyei s a biharmegyei – 1779-ben a váradi káptalan előtt a birtokok tekintetében kiegyezett.*
*Dr. Karácsonyi János úr szíves közlése nyomán. Váradi kápt. lvt. Prot. XXXVII. 694. Továbbá esztergomi kápt. Lib. Z. fol. 427; Capsa 26. fasc. 12. nr. 5. Orsz. lt. Ind. N. R. A. Lit. M. fol. 221.; fasc. 1467. nr. 28.
Gyanításunkat csupán arra fektetjük: hogy a Bogyoszló ágnak Mosonymegyében is voltak birtokai; hogy a család a Csanád-génus egyik ősi fészkében, Biharmegyében is birt; hogy Makó Ferencznek kanczellári állása, azt sejteti, hogy még más ősi birtokokkal is dicsekedhetett s végül, hogy a Csanád nemzetségben kedvelt «Makó» nevet vették fel ők is családnévnek. Lehetséges, hogy úgy van; de vajjon lesz-e képes valaha ezt be is bizonyítani valaki?!
E Makó család leszármazását a következő táblázat tünteti elő:
Makó Ferencz 1548, 1560 I. Ferdinánd király kancellárja; Péter és II. Ferencz (Makó de Nemesszegh) 1561–64.; I. János; I. István; III. Ferencz (Pethe Katalin); I. György; II. István; IV. Ferencz; II. János; Péter; I. Mihály; III. István; V. Ferencz; IV. János; Imre 1779; IV. István 1779 II. Mihály 1779 Biharmegyében; VI. Ferencz; III. Mihály 1779; III. János; II. György; András; Márton; V. János 1779. nemes-szeghi
Ezzel be is fejeztük a Csanád nemzetség történetét. Nyolcz századot meghaladó múltjából legjobb igyekezettel iparkodtunk úgy a részben már ismert, valamint a sok tekintetben még ismeretlen részleteket is feltüntetni, a mennyire ez lehetett.
«.... egy nemzetségnek, a legnagyobbnak és legelsőnek emlékét akarom feleleveníteni,» mondja Karácsonyi János, az e nemzetség, történetének ismertetésére nézve alapvetőnek tekinthető dolgozatában.*
*Id. m.4. l.
Engem is ez buzdított munkám megírásánál; ezt folytattam s e nyomokat követve haladtam tovább.
Makay Dezső.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem