Vélemény Pápa város czímere felől.

Teljes szövegű keresés

Vélemény Pápa város czímere felől.
Mélyen tisztelt választmány!
Azon megtisztelő felszólításra, melyben a m. t. igazgató választmány Pápa városának 1439-ik évből származó czímerére nézve véleményemet kérte, következőkben van szerencsém válaszolni:
Pápa város czímere a küldött rajzban: két – alól egymást keresztező – pálmaág. Nézetem szerint ilyen czímert Albert király 1439-ben alig adományozhatott. A pálmaág mint önálló czímeralak egyáltalán nem fordúl elő, még a heraldika hanyatló korszakában sem, annyival kevésbbé a XV. század első felében, noha mint czímeralakok attributumát, emberi alak kezében, oroszlán karmában, galamb csőrében stb. gyakran találjuk. Az egymást keresztező két pálmaág később, a czopfheraldika korában is, csak a pajzson kívül, mint annak kerete, mint külső dísze lett alkalmazva.
Pápa város czímerének meghatározására nézve erős útbaigazító támpontot nyerünk az Altenburger-Tagányi-féle «Magyarország czímertárá»-ban, hol az I. rész 50. tábláján Pápa város czímerét két egymást keresztező liliomos pálcza, u. n. Glevenstab képezi. Ezek – mint a jogar egy neme – szintén hatalmi jelvényt jelképeznek s ilyen jelvényeket, vagy családi czímereik egyes részleteit régibb királyaink szívesen adományozták kedvelt városaiknak kegyeik jeléül. Zsigmond király még tovább ment, midőn Miskolcz város czímeréűl saját mellképét adományozta s ez csak későbbi értelmetlenség folytán vált az adományozó intentióitól teljesen elütő czímeralakká.
Nézetem szerint Pápa város czímerének hiteles megállapításának a két egymást keresztező liliomos pálczát kell alapúl felvenni s mintegy ennek hitelességét megállapítandó, kutatni a városra vonatkozó régibb sphragistikai emlékek után.
95A mi a pecsét sphragistikai compositióját illeti, az a pecsét mezejének ügyesebb felhasználása mellett egészen helyes, de szükséges, hogy a czímert magában foglaló pajzs, a czímert tartó térdeplő alak, (az 1834-ik évi pecséten strucztollas föveget viselő nő, a «Czímertár»-ban valószínűleg helyesebben: koronás királyi alak) s kiséretűl és a térnek tetszetős kitöltéseűl alkalmazott holdsarló és csillag jobban kitöltsék a pajzs mezejét, mint az 1834-ik évből származó pecséten, hol a pecsét mezejéhez viszonyítva az alakok kicsinyek s nagy síkot hagynak üresen.
Midőn ezekben szerény véleményemet a t. választmánynak előadni szerencsém volt, kiváló tisztelettel maradtam
kész szolgája
Csoma József.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem