A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság

Teljes szövegű keresés

A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság
f. évi április hava 25-én Szinnyei József vál. tag elnöklete alatt igazgató-választmányi ülést tartott, melyen jelen voltak Boncz Ödön, Majláth Béla, Makay Dezső, Schönherr Gyula, Tagányi Károly vál. tagok, Tóth Árpád pénztárnok és Fejérpataky László titkár.
Az elnök az ülést megnyitván, dr. Schönherr Gyula vál. tag felolvasta «Az Eresztvényi család 1414. évi czímere» czímü értekezését, melyet folyóiratunk legközelebbi füzete fog közzétenni.
Ezután a titkár olvasta föl Pór Antal vál. tagnak «Nagy Lajos király gyermekei és születési éveik» czímű dolgozatát, melyet folyóiratunk jelen füzete tartalmaz.
94A titkár bejelenté, hogy Béldi István pártoló tag a Barabás családnak 1617. évből, Bethlen Gábor fejedelemtől származó czímeres levelét ajándékozta a társaságnak. A választmány a becses ajándékért köszönetét jegyzőkönyvileg fejezi ki.
A társaság tagjaivá az előterjesztett ajánlások alapján a következők választattak: Alapító tagúl 200 frtnyi alapítványnyal Vigyázó Ferencz Budapesten, (ajánlja herczeg Odescalchi Arthur); évdíjas tagokúl: Bilkei Gorzó László Ujvidéken, (aj. Petrovay György), Nádudvari Györy Árpád Bécsben, (aj. Schönherr Gyula), Peőcz Ferencz Tordán (aj. Kecskés Dezső), Országh-Guthy Jenő Eperjesen, (aj. Meliórisz Béla), Esztergomi főegyházmegyei könyvtár, Pozsonyi Toldy-kör, Daróczy Zoltán Magyar-Óvártt, (aj. a titkár).
A titkár felolvassa a pénztárnok kimutatását, mely szerint 1895 április 24-ig volt
Bevétel 2191 frt 60 kr.
Kiadás 1701 frt 34 kr.
Készpénz 490 frt 26 kr.
A társulati vagyon állása a következő:
1. Értékpapírokban 10600 frt – kr.
2. Kötelezvényekben 2600 frt – kr.
3. Kötelezvények nélküli értékpapírokban 500 frt – kr.
4. Készpénz 490 frt 26 kr.
Összes vagyon 141900 frt 26 kr.
A titkár-szerkesztő kérésére a választmány felhatalmazást adott arra nézve, hogy a Turul f. évi füzetei esetleg egy-egy ívvel bővíthetők legyenek; e bővítést a közlésre váró terjedelmes dolgozatok indokolttá, a bizton várható bevételi többletek pedig lehetővé teszik.
A titkár ezután bejelenté, hogy az igazgató-választmány egy tagja által ajándékozott «Századunk névváltozásai» czimű mű a múlt ülés határozata értelmében a társaság alapító, pártoló és ig.-választmányi tagjainak szétküldetett, és hogy e szétküldés 35 frtnyi költséget vett igénybe. A választmány a bejelentést tudomásúl véve, az utóbbi költségre nézve 35 frt erejéig póthitelt engedélyez.
A titkár jelentést tett arról, hogy azon bizottság, mely a múlt ig.-vál. ülés határozata szerint hivatva volna a társulati tagok névsorának évenként való kinyomatása felől javaslatot tenni, ülést nem tartott ugyan, de ülés tartásának szüksége nem is forgott fönn, mert a kivitel módozatait a múlt vál. ülés már megállapította. E szerint a névsor a Turul íveinek formájában egy ívnyi tartalommal és terjedelemben a negyedik füzethez mellékelve fog szétküldetni; az évenként készítendő névsor annyi példányban fog nyomatni, hogy a szétküldendő példányokon kívül még szükség esetére 50-60 példány maradjon rendelkezésre. Mindezen bejelentéseket a választmány jóváhagyólag tudomásúl vette.
A titkár végül bejelenté, hogy Csoma József vál. tag, ki a múlt ülés által Veszprémmegye alispánjának Pápa város czímere ügyében az ig.-választmányhoz intézett átiratára szakvélemény adására kéretett meg, e véleménynyel elkészült, és hogy az az ügy sürgősségére való tekintettel Veszprémmegye alispánjával közöltetett. A választmány a bejelentést azzal vette tudomásúl hogy a szakvélemény a Turulban is közzé lesz teendő; e határozatnak folyóiratunk jelen füzete tesz eleget.
A jegyzőkönyv hitelesítésére Dr. Boncz Ödön és Tagányi Károly vál. tagok kéretvén meg, az ülés véget ért.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem