A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság

Teljes szövegű keresés

A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság
f. évi november hó 29-én Bánó József vál. tag elnöklete alatt igazgató-választmányi űlést tartott, melyen jelen voltak: Dr. Barabás Samu, Boncz Ödön, Kammerer Ernő, Komáromy András, Nagy Gyula, Schönherr Gyula, Szent-Ivány Zoltán, Szinnyei József, Tagányi Károly vál. tagok, Tóth Árpád pénztárnok és Fejérpataky László titkár.
Elnök megnyitván az űlést, Dr. Schönherr Gyula társ. jegyző felolvassa Kiss Bálint vál. tagnak «A Barcsai család leszármazása» czímű dolgozatát, mely folyóiratunk jelen füzetében olvasható.
Ezután a titkár bemutatta Doby Antal lev. tagnak a társaság részére ajándékúl megküldött gazdag pecsétlenyomat-gyűjteményét. A választmány az értékes ajándékért meleg köszönetét jegyzőkönyvileg fejezi ki, és a gyűjteményt a Nemzeti Múzeum könyvtárában levő egyéb tulajdona közt helyezi el.
Új tagokúl ajánltattak a következők. Pártoló tagokúl: Dessewffy Arisztid képviselőházi titkár, Orczy Dezső képviselőházi titkár Budapesten (ajánlja Szent-Ivány Zoltán). Évdíjas tagokúl: Tóth Endre, m. kir. pénzügyi titkár Nagybecskereken (aj. Kecskés Dezső), Fiáth István cs. és kir. kamarás Nagy Hantoson (aj. Salamon Vincze), Töttősy Gyula kataszteri ügybiztos Karancs-Sághon (aj. a titkár) Varjú Elemér joghallgató Budapesten (aj. a jegyző). Az ajánlottak a társaság tagjaiúl megválasztattak.
A titkár ezután a választmány nézetét kérte a következő kérdés felől. A társaság egy 200 frtos alapító tagja alapítványát 500 frtra óhajtja felemelni. – Az alapszabályok 4. §-a értelmében az ötszáz forintos örökös alapítványok joga az alapítók egyenes fiutódaira is átszáll első szülöttségi jogon; az illető alapító tagnak azonban egyenes fiutódai nincsenek. Azt a kérdést intézi tehát a választmányhoz, vajjon az örökös 194alapítvány joga az alapítónak törvényesen örökbe fogadott fiára is átszáll-e? A választmány beható esztemecsere után abban a nézetben volt, hogy e jog a törvényesen örökbe fogadott fiúra is átszáll: mire a titkár bejelentette, hogy Szent-Ivány Zoltán vál. tag 200 frtos alapítványát az 1895. évtől kezdve 500 frtra emelte föl; mit a választmány örvendetes tudomásúl vett.
Felbontattak a választmányi tagságra beérkezett ajánlatok, melyek szerint Csánki Dezső, Tagányi Károly és Barabás Samu vál. tag új választmányi tagúl Dr. Illésy János évdíjas tagot, Dr. Schönherr Gyula és Szent-Ivány Zoltán választmányi tagok pedig Makay Dezső évdíjas tagot ajánlják. Az elnök ez ajánlásokra titkos szavazást rendelvén el, ennek eredményeűl konstatáltatott, hogy úgy Dr. Illéssy János mint Makay Dezső évdíjas tagokra 12–12 szavazat esett; minek következtében Dr. Illéssy János és Makay Dezső urak egyhangulag a társaság igazgató-választmányi tagjaivá választattak.
A pénztárnok jelentése szerint a társaság bevétele nov. 28-ig 4070 frt 39 kr volt, kiadása pedig 2976 frt 30 kr.; s így a pénztári maradvány 1094 forint 9 kr. Az alaptőke összege 13000 frt lévén, a társaság vagyona nov. 28-án 14094 frt 9 kr.
Az évi számadások és a pénztári kezelés megvizsgálására a választmány az eddigi bizottságot, úgymint Szinnyei József, Dr. Boncz Ödön és Nagy Gyula vál. tagokat küldte ki.
A titkár ezután szóba hozta, hogy a közeli ezredéves ünnepélyre a társaság is hozzá járúlhatna egy monumentális kiadványnyal. Erre nézve legalkalmasabb volna a társaság tulajdonában levő 1526. év előtti színes czimerképeket, mint a magyar heraldika legérdekesebb és legtanulságosabb emlékeit, bevezetés és az armalisok szövegeinek kiséretében közzétenni. – A külföldi czímertani kiadóknál e tárgyban tett tapogatódzások e képek értékesítésére nézve eredménynyel nem járván: a választmány volna hivatva e képek kellő értékesítése felől gondoskodni. A választmány beható vita után abban a nézetben volt, hogy ez ügyben akkor fog határozni, ha a titkár a millenniumi kiadvány költségvetését elő fogja terjeszteni.
Az elnök a jegyzőkönyv hitelesítésére Kammerer Ernő és Szent-Ivány Zoltán vál. tagokat kérvén föl, az űlés véget ért.
A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság f. évi deczember hó 12-én Br. Radvánszky Béla elnöklete alatt tartotta 1894. évi nagygyűlését, melyen jelen voltak: Boncz Ödön, Csánki Dezső, Hajnik Imre, Gr. Hunyady László, Illéssy János, Komáromy András, Majláth Béla, Makay Dezső, Nagy Gyula, Pauler Gyula, Schönherr Gyula, Szilágyi Sándor, Szinnyei József, Tagányi Károly vál. tagok; Tisza Kálmánné alapító tag; Áldásy Antal, Békefi Remig, Géczy Dezső, Kollányi Ferencz, Nagy Kálmán, Reiner Zsigmond, Reiszig Ede, Szalay Gábor évdíjas tagok; Tóth Árpád pénztárnok és Fejérpataky László titkár.
Báró Radvánszky Béla elnök megnyitván az ülést, felolvasta emlékbeszédét Nagy Imre társ. másodelnök felett. A tetszéssel fogadott emlékbeszéd folyóiratunk legközelebbi füzetében fog megjelenni.
Az emlékbeszéd után az elnök a másodelnöki választás előkészítése végett rövid időre felfüggesztette az űlést. Az űlés újra megnyittatván, az elnök felhívta a választmány tagjait, hogy szavazataikat a társaság másodelnökére adják be.
Míg a szavazatok összeszámíttattak, Dr. Komáromy András vál. tag felolvasta «A borosjenei Tisza család ősei» czímű értekezését, mely szintén folyóiratunkban fog közzététetni.
A felolvasás után az elnök kihirdette a másodelnökségre történt szavazás eredményét, mely szerint 23 beadott szavazatból Szilágyi Sándor vál. tagra esett 22 szavazat, Pauler Gyula vál. tagra pedig egy szavazat; s így a legközelebbi öt esztendő tartamára Szilágyi Sándor vál. tag a társ. másodelnökévé választatott.
Ezután a titkár olvasta föl terjedelmes jelentését a társaság múlt évi működésésről. A titkári jelentés teljes egészében alább olvasható.
A pénztárnok részletes kimutatása a pénztár állapotát f. évi deczember 11-én a következőkép tűnteti föl:
Bevétel.
1. Pénztári maradvány az 1893. évről 460 frt 49 kr.
2. Értékpapirok kamatai (19,600 kor = 9800 frt
koronajáradék, és 100 forint
nyer. kölcs. kötv. után) 4% 198 frt – kr.
3. Alapítványok kamatja:
a) 3100 frtnyi alapítvány után, és pedig 2600 frt
kötelezvényekben, 500 frt azok nélkül, 5% 125 frt – kr.
4. Pártoló tagdíjakból 1640 frt – kr.
5. Évdíjakból 1511 frt 50 kr.
6. A Tárgy- és Névmutató és a Nemz. Zsebkönyv után 45 frt 75 kr.
7. A Turul egyes füzeteinek eladásából 147 frt 30 kr.
8. Alapítvány-befizetés – frt – kr.
9. Rendkívüli jövedelem 7 frt 75 kr.
Összesen 4205 frt 79 kr.
195Kiadás.
1. Személyi járandóságok 750 frt – kr.
2. Irói tiszteledíjak és szerkesztés 487 frt 90 kr.
3. Nyomdai költség 336 frt 51 kr.
4. Színnyomatok készítése 290 frt – kr.
5. Metszetek, rajzok, zinkographiák 106 frt 84 kr.
6. Expeditió költségei (utánvétellel való szétküldés) 43 frt 62 kr.
7. Irodai átalány 60 frt – kr.
8. Társulati szolga díjazása 60 frt – kr.
9. Pénzbeszedési díjak, újévi ajándékok,
másolások, kisebb vegyes kiadások 103 frt 30 kr.
10. A Tárgy- és Névmutató nyomtatási költsége 580 frt 66 kr.
11. A Nemzetségi Zsebkönyv tartozásainak törlesztése 200 frt – kr.
12. Tőkésítés – frt – kr.
13. Rendkívüli költségek 10 frt 25 kr.
Összesen 3029 frt 08 kr.
Készpénz maradvány 1176 frt 71 kr.
Vagyonállás:
1. Értékpapirokban 9900 frt – kr.
2. Kötelezvényekben 2600 frt – kr.
3. Kötelezvény nélküli alapítványok 500 frt – kr.
4. Készpénz 1176 frt 71 kr.
Összesen 14176 frt 71 kr.
A pénztári kimutatás felolvasása után, elnök a nagygyűlés jegyzőkönyvének hitelesítésére Dr. Komáromy András és Szinnyei József vál. tagokat kérte föl; ezzel a nagygyűlés véget ért.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem