KOSSUTH LAJOS EREDETE.* (Első közlemény.)

Teljes szövegű keresés

49KOSSUTH LAJOS EREDETE.*
(Első közlemény.)
Felolvastatott a Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság f. é. május 10-ki ülésén.
Tegnap múlt hét hete, hogy elhagyta porhüvelyét az a rendkívüli szellem, minővel a gondviselés csak nagy időközökben, századok leforgása alatt szokott megajándékozni egy-egy nemzetet s midőn mai ülésünket, a nagy nemzeti gyász óta az elsőt, a nagy halott emlékének szenteljük, társulatunk czéljainak nem felelhetünk meg jobban, mint ha a Kossuth Lajos viszonyait illető mozzanatok sokfelé ágazó tömkelegéből kiragadjuk azt, melynek tisztázása a Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság feladatai közé tartozik.
A Kossuthok családi történetével úgyis adós a magyar genealogiai irodalom s e mellett az olyan tüneményszerű egyéniségnél, mint Kossuth Lajos, az a másik tudományos kérdés is méltán tarthat számot érdeklődésünkre, hogy a családi kapcsolatoknak milyen vérvegyüléke volt az, a miből a magyarságnak ez az örök dicsősége származott? Mert vér szerint ép úgy oda tartozunk az anya, mint az apa családjához; csak olyan örökösei vagyunk az egyik, mint a másik testi és lelki sajátságainak s ha csak nehány századdal, pl. 300 évvel vezetjük is vissza valakinek a vér szerinti leszármazását, 300 esztendőre átlag 10 nemzedéket számítva, már 512 ősapát és ősanyát kapunk, a kik esetleg ugyanannyi különböző családnak voltak az ivadékai s így minden egyes házassági kapcsolatnál egészen új elemek járultak ahhoz a típushoz, melyet a három századdal előbb élt ősapa jellemző vonásai alkottak, de a melyek ilyen körülmények között már szükségképpen nagyon átalakultak a 10-ik nemzedéknél.
Midőn tehát Kossuth Lajos eredetéről beszélek, nem csupán a Kossuth családra akarok kiterjeszkedni, hanem azokra is, melyekről konstatálhattam, hogy a leányági leszármazás bármilyen formájában is Kossuth Lajos a vér szerinti ivadékuk. Ilyen szempontból fogva fel a kérdést, nagyon mellékes, hogy a Kossuth család első ismert őse, a hat századdal előbb élt Gath fia Kossuth milyen eredetű lehetett. Bármi volt is származása, ha Kossuth Lajos eredetéről beszélünk, akkor csakis arról lehet szó, ő benne magában miféle családoknak a vére egyesült?
Két részre oszlik tehát ezen értekezésem. Az első részben, a mennyire rövid másfél hónap alatt lehetséges volt, összeállítottam a Kossuth család genealogiáját. Hiányos is és bizonyára itt-ott hibás is, mert oklevél nagyon kevés állt rendelkezésemre, csupán egy pár genealogiai tábla, melyek közül az egyiket a század elején készítette a Kossuth család valamelyik tagja, úgy gondolom, Kossuth László, a kormányzó apja, nehányat pedig mellétheti Barna Mihály gyűjteménye foglal magában, melyet csak pár nappal előbb szerzett meg a M. Nemz. Múzeum. Ezenkívül a család tagjai is szivesek voltak egyes adatokat közölni velem, nevezetesen Kossuth Elek zemplénmegyei főszolgabiró, dr. Kossuth János sátoralja-újhelyi ügyvéd, Kossuth Rezső turóczmegyei tb. aljegyző és Kossuth Zsigmond battonyai aljárásbiró urak. Fogadják itt a nyilvánosság előtt is köszönetemet.
50Értekezésem második része a Kossuth Lajos személy szerinti leszármazására vonatkozó adatokat foglalja magában.

 

I.

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem