Szécsényi Mihály (1362–1375).

Teljes szövegű keresés

Szécsényi Mihály (1362–1375).
Atyja hires erdélyi vajda volt, Károly-Róbert végzetes csatáinak hőse; egyik testvére meg Miklós mint dalmát bán (honnét Kónya-bán ragadvány-neve is) Nagy Lajos király korának egyik kiemelkedőbb alakja.* A nagy jövővel kecsegtetett Mihályt 1333-ban már pozsonyi prépostnak, tíz évre rá váczi püspöknek találjuk.*
1 Tamás vajda Miklós (Konya bán). Mihály püspök. Gáspár. László.
Kandra Kabos: Bene vára a Mátrában.
Magának Mihály püspöknek viselt dolgaival még nem számolt be az egri egyházi történetirás; de nem ismerjük pecséteit sem. Így csak hirét halljuk «gyűrű pecsétének».*
Maklári Miklósfia András az egri káptalan előtt annak idejében bemutatta Mihály püspöknek gyűrűpecsétes, 1363-ban kelt levelét, melynek erejével Makláron egy malomhely birtokosának vallá magát; de ezen adománylevél már csak utódjának, István püspöknek átiratában maradt fön tapasztalatom szerint.
Szerencsésebb sorsú vala nagy pecsétes levele, melyben «Szent-Erzsébetről» nevezett székesegyházi javadalmas oltárnak birtok-cseréjét engedélyezi és megerősíti. Ezen főpapi levele maiglan látható meglehetősen ép pecsétével az egri káptalanban.
Ezen nagy-pecsétet jellemzi, hogy inkább széles, mint hosszúkás. A körirat által bezárt pecsét-mező közepét egy női szent alakja, fedetlen feje után itélve szűz vértanú foglalja el, ki dús tagozatú gotikus mennyezet alatt áll. Ettől oldalt jobbra sas, balra egy ágaskodó oroszlány. Az egyik egyháza védszentének: szent Jánosnak symbolikus jelvénye, a másik családi czímere.
Az alsó részt nyomott alakítású fölke foglalja el két oldalra nyitott szárnyas ajtajával, közében a püspök térdelő alakjával.
A püspöki czímer korántsem az, melyet a költő a főpap testvérével viseltet:
«Távolabb csoportoz Budaméri Kónya
Szécsényi ősfának hajtása, rokona;
Czimere jelenti: az oroszlán rajta
Keresztet emelvén, hogy Szécsényi fajta».*
Arany: Toldi Szerelme VII. ének, 35. vers.
135Vajjon a budai országos levéltárban örzőtt két pecséte épebb-e a mienknél? annak ezúttal nem lehetek megmondhatója. Pecsétünkön különben a törésnek semmi nyoma.
A körirat, miként közönségesen történni szokott, itt sem vehető ki egészen. A felső szélen szenvedett csonkulás miatt a bevezető és záró betűk után pótlandók:

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem