A NÉGYESI SZEPESSY CSALÁD LESZÁRMAZÁSA. (Első közlemény.)

Teljes szövegű keresés

A NÉGYESI SZEPESSY CSALÁD LESZÁRMAZÁSA.
(Első közlemény.)
A több századon keresztül díszlő, mostanában is kiterjedt Szepessy család leszármazását tisztába hozni, legalább a mennyire azt szerény viszonyaim engedik, egyik feladatommá tettem, és mint a család egyik igénytelen tagja, azt kötelességemnek is tartottam.
Megjegyzem ugyan, hogy én csak a Borsod vármegyei négyesi Szepessy család leszármazását szándékozom hiteles adatok alapján a XVI. század közepétől kezdve összeállítani, mind azon által, miután ezen kort megelőzőleg is számos adattal rendelkezem, röviden közölni fogom azokat, előre kijelentvén, hogy nem csak szívesen veszem, hanem egész őszinte bizalommal fel is kérem a Szepessy család minden egyes tagját, hogy családunkra vonatkozó, s közzé tett adataim hézagait betöltő, netaláni okmányaikat akár másolatban, akár pedig lemásolás végett eredetiben velem közölni szíveskedjenek.
Annyi bizonyos, hogy a «Szepes» név nemzetünk legrégibb történetében is előfordul. Béla király névtelenje emlegeti a Szepes erdőt, a Szt. László királyunk által telepített N.-Várad egyrészét «Szepes várnak» hívták. Mennyiben állanak azonban ezen elnevezések vonatkozásban a Szepessy családdal vagy a régi – Biharmegyében fekvő «Szepes» községgel – melyből a család a világ mind a négy tájéka felé mintegy kirajzott, az mind ez ideig kinyomozható nem volt.
Bunyitay Vincze a nagyváradi püspökség történetében adatokat közöl, melyekből az tünik ki, hogy Szepes község már a XIII. század elején létezett, s azt egy kiterjedt – s a mennyiben szép kőegyháza is volt – vagyonos család birta.
A hagyomány szerint a nemzetség Zoárd vitéztől származnék, de azt semmiféle történeti adattal nem lehet bebizonyítani.
Miután azonban Árpád a dorogmai átkelőnél Ohat kun vitéznek nagy darab földet adományozott, s viszont az is bizonyos, hogy a Zoárd-nem a Berettyó mellékét foglalta el, igen valószínűnek tartom azt, hogy az Ohat vitéz és a Zoárd-nem birtokai között fekvő, Ebes és Szepes, hajdan népes községek, most puszták, – területét is az Árpáddal bejött kunok szállották meg, s azok egyikétől származhatott az Ebesi már kihalt, másikától pedig a még most is élő – Szepessy család.
Mikor nyerte a család Szepes vármegye és a Kornis családéhoz hasonló czímerét, azt kinyomoznom nem sikerült, és azzal, miután Nagy Iván már úgy a nemesi valamint a bárói czímert is közölte, most nem foglalkozom.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem