III. Pótlékok az ónodi Czudarok nemzedékrendjéhez.

Teljes szövegű keresés

III.
Pótlékok az ónodi Czudarok nemzedékrendjéhez.
A Turul IX. évfolyamában közöltem e család genealogiáját; de mivel a kezemnél levő kútfőanyag azóta jelentékenyen szaporodott, szükségesnek találom közleményemet a következőkben kiégészíteni:
a) Fent érintett értekezésemben mondtam, hogy Czudar László szegszárdi apát genealogiai levezetését nem ismerjük; ma azonban azon helyzetben vagyok, hogy e levezetés kérdését tisztázhatom.
Özvegy Tornai Lászlóné, született Bogátradván nb. Monoki Ilona 1400-ban testvérével, (Dobi) Péterrel pörölvén, a per folyamán többi között egy 1374-ből kelt okirat került napfényre,* melyből kitűnik, hogy I. Lajos király Bölchi Dénes fia János fiai Zudor László és szegszárdi apát, Miklós és Péter kérésére azoknak rokonát, Dobi Ilonát, férjezett Monoki Mihálynét, fivérének, Dobi Dorognak magnélküli elhalálozása után fiúsította.
Fejér, X. 2. 777.
Czudar László szegszárdi apát leszármazása tehát a következő:
Bölcsi Balázs † 1291 körül.; Bölcsi Dénes 1291–1341.; Bölcsi I. Domonkos 1304–46. – Kállai Katalin.; I. Czudar János 1309–47 stb.; Czudar Péter stb. 1374 tótországi bán stb.; László. 1374-ben szegzárdi, később pannonhalmi apát stb.; Péter 1373. 1374.; Miklós 1374.
177Felmerűl most egy más új kérdés: micsoda rokonsági viszony kapcsolhatta össze az apátot és testvéreit ama bizonyos Ilonával? Nemzetségi kapcsot nem tételezhetünk fel, mert Ilona a Gutkeled nb. Dobiak sarja, férje Monoki Mihály pedig a Bogát-Radván nemzetségből való. A legvalószínűbb tehát, hogy a három Czudar fivér anyagi ágon áll Ilonával rokonságban.
b) Fennebbi értekezésemben I. Czudar Simon neje, Aba nb. Szikszai Anna csak 1364-ben szerepel. Most már tudjuk,* hogy I. Lajos király 1353 jul. 25-én Szikszai Imre fia Péter leányát, Annát, Bölcsi Domonkos fia Simon királyi apród menyasszonyát, atyja és Czudar Péter sárosi főispán érdemeiért fiúsította.
Anjoukori okmtár, VI. 100.
c) 1354 aug. 30-án* az egri káptalan előtt Bölcsi Domonkos fia Czudar Péter, sárosi és szepesi főispán és sárosi várnagy, figyelembe véve, hogy nagybátyjai (avunculi), Kállai Iván fiai Demeter és László, több rendbeli birtokra nézve vele barátságosan kiegyezkedtek, viszonzásúl a Kállaiak sógornőjének, András nevű férje után járó hitbére és hozománya kielégítésére magát huszonöt márka fizetésére kötelezi.
Anjoukori okmtár, VII. 233.
Ez okirat a Czudarok és a Semjén nembeli Kállaiak rokonsági viszonyát teljesen tisztázza és lehetővé teszi, hogy Bölcsi Domonkos nejét a Kállaiak családfáján az őt megillető helyre beoszszuk.
d) Czudar Péter bán nejének neve fennebbi értekezésemben: Anna, Feyi Balázs leánya. Ez oda igazítandó, hogy nem Feyi, hanem Fónyi Balázsnak a leánya, a kit I. Lajos király már mint Zudar Péter, diósgyőri várnagy nejét 1356 aug. 4-én, atyja birtokaiban fiúsított.
E Fónyi-családról tudjuk, hogy Csák nb. Tamás özvegye, Ágnes, Fóny községet 1269-ben V. István királytól kapta. Tőle örökölte azt leánya, Katalin.*
Wertner. Magyar nemzetségek, I. 196.
E Katalin férjét nem ismerjük; de volt egy Miklós nevű fia, kinek a fiai «Zong» János és Balázs; e Balázs leánya pedig Anna, Czudar Péter bán neje.
Dr. WERTNER MÓR.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem