Magán czímer-adomány. (Egy rajzzal.)

Teljes szövegű keresés

51Magán czímer-adomány.
(Egy rajzzal.)
A kassai felső-magyarországi múzeum gyűjteményei közöt egy kis, rendezetlen oklevéltár is van, melyben húsz czímerlevél van letéteményezve. Ezek már nagy részben közölve vannak a Neue Siebmacher Magyarországra vonatkozó füzeteiben, a még hiányzókat a pótlékkötet fogja hozni, így ezek felsorolása e helyen felesleges. Ez alkalommal csupán ezek egyikét, egy magán czímer-adományozás esetét szándékozom az alábbiakban közölni.
A czímerlevél pergamenre írott, könyv alakú, zöldbársony kötésű, német nyelven fogalmazott, mely, néhol kissé összevont, magyar fordításban következőleg hangzik:
«Én Negrelli Oktáv, venariai őrgróf, római császári, valamint magyar- és cseh királyi felségének valóságos kamarása, altábornagy, ezred parancsnok s ez idő szerént Felső-Magyarország parancsnokoló tábornoka, tudatom és elismerem, hogy az 1686-ik évben, Buda, magyar királyi főerőd rohammal történt elfoglalása alkalmával, a többi török foglyokkal, egy körülbelől nyolcz éves fiú hozatott elém, kiről a többi török foglyok csak annyit tudtak, hogy az egy, – az ostrom alatt elesett – előkelő török tiszt fia volt, kire nézve, Isten dicsőségére s az ő lelki javáért elhatároztam, hogy házamnál felnevelem, mi megtörténvén, őt az egyedűl idvezítő keresztény római katholika vallás tanaiban történt oktatása után 1687-ben márcz. 30-án, Kremsben, a Szt. Vidről nevezett plébánia templomban a szent keresztségben részeltettem, ezáltal a pogányságtól megtisztíttattam s a mi katholikus egyházunk kebelébe felvétettem. E szent keresztségnél, mint tanúk: én és Istenben boldogúlt feleségem: Negrelli Mária-Orsolya-Kajetana grófné, született Lodron birodalmi grófnő voltunk jelen, a midőn is az új kereszténynek, emlékezet okáért, az én nevemet Oktávot s a feleségem nevét Kajetánt s hiányzó vezetéknevéül a Negrelli német fordítását Schwarzot, így a Schwarz Oktáv-Kajetán nevet adtuk és adományoztuk.
Miután azonban minden ilyen esetekre nézve, érvényes bizonyítvány szükséges s mivel ő már annyi évek óta tett szolgálatainál oly hűséget és szorgalmat tanusított, hogy úgy én, mint megboldogúlt feleségem teljes megelégedésünket találtuk benne, ez engem arra indított, hogy neki úgy származására, mint további sikeres előhaladására nézve, saját szabad elhatározásomból, nem csak a legjobb alakban kiállított bizonyítványt kiadjam, hanem neveltetése alatt tanusított jó viselete által szerzett érdemeiért, neki: Schwarz Oktáv-Kajetánnak, kegyelmem és elősmerésem jeléűl megengedem, hogy ezen jelvényt, (lásd a rajzot) mint ősi czímerem egy részét; kék mezőben négy hegyet, köztük egy növekvő buzakalászt, mint sajátját, pecsétjéűl viselhesse s ezen bizonyítvány, teljes érvényességével, mint keresztlevele tekintendő, mely úgy neki mint utódainak, minden törekvéseiknél előmenetelökre szolgáljon és szolgálhasson. Nagyobb hitelesség okáért saját kezem írásával és született őrgrófi pecsétemmel megerősítettem.
Kelt felső-magyarországi királyi városban Kassán, Január 3. 1698.
Ottavio Marchese Negrelli.
Valjon él-e még ezen török eredetű család? Az adománylevél gazdátlan volta, kihalása mellett bizonyít.
–F.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem