A Lászlókarcsai Török.

Teljes szövegű keresés

A Lászlókarcsai Török.
Ezen családdal kezdem a sort, mert e család használta oklevelileg legkorábban a Török nevet, (a mi azonban nem zárja ki, hogy a következő sorozatban elősorolt Török családok közől egyik vagy másik régibb eredetű is legyen, noha ezzel egyidejűleg még nem vette fel a Török 29nevet), s ennek van a legrégibb eredeti czímerlevele azok között, melyeket eddig ösmerünk.
E czímert Zsigmond király adományozta Constanzban 1418-ban febr. 7-én (feria secunda proxima post festum purificationis beate Marie virginis) a «Töröknek» nevezett Pálnak, Lászlókarchai Balázs fiának.
E családnak tehát elébbi neve Lászlókarchai volt, s Pál volt az első, vagy egyike az elsőknek, ki a Török nevet felvette. Az eredeti felfogású s kifogástalanúl stilizált czímer leírása következő: Kékben balra fordult oroszlánfő, háránt átütve egy egyenes, aranymarkolatú, vértől csepegő pallostól, sisakdísz a pajzsalak, hol az oroszlánfő a kék-fehér takarókba harapni látszik.
Ez adatokat, a czímer sikerült rajzával az azóta elhúnyt Paur Ivánnak köszönöm.
Többet e családról nem tudok; Nagy Iván Magyarország családai czímű művében nem említi, így e czímer hazai czímergyűjteményünkre nézve egy minden tekintetben érdekes ujdonság.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem