II. Genus Bouch Bani.

Teljes szövegű keresés

II. Genus Bouch Bani.
1248-ban* IV. Béla király helybenhagyja, hogy Bouch fiai Odola, Chelk és Bouch «de genere Bocuh Bani» Golgoa és Pethna nevű pozsegamegyei birtokaikat Loránt nádornak eladják.
Wenzel VII. 260.
1258-ban* ellenben tanúsítja a székesfehérvári káptalan, hogy a Borich bán nemzetségéből való Detmar grófnak özvegye, Róza, Golgoha nevű birtokát valamikor Borich fiaitól: Odola, Chalk és Borich-tól csereként megkapta.
Wenzel XI. 453.
Az idézett oklevelekből kitűnik, hogy Bouch nemzetség csak a Borics nemzetségnek elferdített írásbeli alakja s hogy Bouch bán soha sem létezett.
A Horvát Litván által említett Bouch és Borych nemzetségek csak az egy genus Borychra vezetendők vissza.
Megjegyzem, hogy az itt említett Borics bán 48azon boszniai bánnal azonos, ki II. Géza király halála után szerepel s hogy az ő nemzetségét eddig még nem ismerjük. Utódait az okiratok csak «Borich bán nemzetségéből valók»-nak tüntetik fel; ebből pedig egy «Borich genus-t» még nem állíthatunk föl.
WERTNER.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem