I. Genus Sol.

Teljes szövegű keresés

I. Genus Sol.
1257. körül* a veszprémi káptalan tanusítja, hogy Péter, a Sol nemzetségbeli Péternek fia, a veszprémi püspök itélete alapján bizonyos eskü letételére köteleztetett. Arról van szó, hogy Margit, az Örs nemzetségbeli Miska gróf felesége az őrsi Mária Magdolna templomban oltárt építtetett s hogy Péternek ez oltár szolgálatára Buhna nevű szolgálóját oda ígérte volna. Péter a kitűzött határnapon meg nem jelenvén, az esküt le sem tette.
Wenzel, Árp. új okmánytár II. 293.
Hogy Péter fia Péter mily viszonyban állt Miska gróf nejéhez, azt a következő okiratból tudjuk meg: 1258-ban* megjelenik a veszprémi káptalan előtt Gergely, Péter fia s előadja saját, valamint Péter, Feldrik, Súr és András nevű testvérei nevében, hogy Miska comes fiaival, Ábrahám és Rénolddal, anyjuk, Margit, fennnevezett Péter leányának, Gergely, Péter, Súr, Feldryk és András nővérének hitbére iránt kiegyezett.
Wenzel VII. 496.
A «Sol» nembeli Pétert, Péter fiát, tehát bátran vehetjük az Örs nembeli Miska comes sógorának, illetőleg Margit nevű neje fivérének.
Sol nevű nemzetségre a rendelkezésemre álló kútfőkben eddig ezenkívül még nem akadtam; de az idézett okiratok alapján azt merem állítani, hogy Sol nemzetség nem létezik s ha létezik, akkor Miska comes sógora, Péter és testvérei, e nemzetséghez nem tartoznak.
Okiratilag be van bizonyítva,* hogy Péter fiai: Gergely, Péter, Súr, András (Feldryk korán meghalhatott) az Osl nemzetségből valók; valószínű tehát, hogy vagy az eredeti okíratban, vagy annak másolatában Osl helyett Sol került tollhibából.
Wenzel IX. 427. l. 1285, 312 l. 1281. Fejér VII. 2, 254. VIII. I. 470. Sopron megyei oklevéltár 23. l., 1256. jun. 24. stb. stb.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem