Philippus de Sancto Geroldo.

Teljes szövegű keresés

Philippus de Sancto Geroldo.
Először találkoztam e névvel azon közokmányban, melyet Frŕ Gentile biboros és pápai követ I. Károly királynak Budán 1309. június 16. végbe ment koronáztatásáról fölvétetett.*
* Újból kiadva a Vatikáni magyar Okirattár I. sorozata II. kötete 304–7. lapjain.
E koronázásnál Szent-Geroldi Fülöp nemcsak a maga nevében volt jelen, hanem Csáki Mátyus képviseletében is. Tehát nemcsak országos főúr, báró volt, hanem ezek közt is tekintélyes férfiúnak kellett lennie, hogy Csáki Mátyus a hatalmas nádor őt szólította fel képviselőjéül.
Vajh ki ő és hol vagyon hazája?
Gyanítottam ugyan, hogy aligha már Apuliai vagyis Drugetti Fülöp-nél, a későbbi nádornál, ki Caroberttel jött az országba;* de hazai kútfőkből bizonyosságot efelől nem szerezhettem, mert más Fülöp nevű főúr az időben nem igen fordult elő.
* Anjoukori Okmánytár, I. 446.
Segítségemre jöttek azonban Hampel kutatásai a Drugethek őseiről,* hol azt találom, hogy Roberta di Gesualdo, De Merloto Druettus felesége a Gesualdi báróságnak, mely a hasonnevű várból állott, úrnője.
* Századok 1881.
Azt vélem, hogy e Druettus vagy Drugettus volt Fülöp atyja, ki anyai öröke után nevezte magát de Sancto Geroldónak, mert hogy Gezualdo és Geroldo egy és ugyanazon helynév, arról talán nem kell kétségeskedni.
És ha e fölvétem helyes, hogy tudniillik Drugeth Fülöp ugyanegy személy San-Geroldo Fülöppel, érdeket nyer a hely is, hol másodízben találkozunk a «magistri Philippi de sancto Geroldo» nevével.*
* Károlyi Oklevéltár, I. 52. Előbb már kiadva Fejér D. VIII/II, 493.
Itt, ugyanis, nejével ismerkedünk meg, ki senki más, hanem Werner grófnak, a gazdag budai bírónak Klára nevű leánya és nővére az ugyancsak budai bíró, László grófnak, ki az Anjouk uralma megalapítása körűl oly nagy érdemeket szerzett, és a föntebb érintett okmányban a koronázásnál jelenlevő főurak közt szintén föl van sorolva, de kiről I. Károly király már 1319. április 3-án jelenti, hogy (fi) örökösök nélkül meghalt.*
* Anjoukori Okmánytár I. 512.
Szabadjon genealogusaink figyelmét e tárgyra fölhínom.
PÓR ANTAL.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem