IV. MARIÁSSY KRISTINA SÍRKÖVE.

Teljes szövegű keresés

IV. MARIÁSSY KRISTINA SÍRKÖVE.
A szürthei (Ungm.) templomban a nyugati ajtónál, közvetlenül a bemenettől balra, egy sárgás vörös márványból készült sírkő van a padozatba beeresztve,* ennek magassága 95 cm s kevéssel szélesebb s a feliratos keretbe mérsékelten bemélyített képes mezőből s alatta egy – a keret magasságával egyező – táblából áll, melyre az epitaphium van bevésve. A keret felirata következő:
Hogy a szürthei templom sírkő-érdekességeit teljesen kiaknázzuk (Lásd: Arch. Ért. 1887. III. füz.), megemlítjük, hogy a most tárgyalt sírkő mellett van még egy puha köből faragott sírkő, képes ábrázolat nélkül a XVI. vagy XVII-ik századból, de ez annyira rongált, hogy rajta csak egyes szavak vehetők ki.
Az epitaphium töredéke a rajzon olvasható. A legenda szerint Mariássy Kristina, Mariássy Pál, szepesi követ, († 1587) Sighér Annától, egy már kihalt erdélyi család ivadékától származott 187leánya volt s genealogiai adataink nyomán hozzá tehetjük, hogy az Ung vármegyében honos zrittei Zrittey III. Miklós felesége, kitől annak két fia volt: János és Pál.*
Geneal. Taschenb. der Ritter und Adelsgeschlechter Brünn 1881.
A képes mező egész magasságát s szélességének több mint felét egy teljes czímer tölti be; mely a czímerpaizs majd ki, majd bekanyarodó alakját, a takarók lombszerű túlterheltségét tekintve egy teljesen elhibázott heraldikai alkotás,
még a sisak is elüt minden a heraldikában használt formáktól, nyitott; felhúzott rostélylyal.
A czímer leírása következő: (Vörös) paizsban (zöld) hármas hegy, jobb és bal halmán száras, leveles (fehér) liliomok között, a középső halomból növekvő zárt sisakú (ezüst) pánczélos alak, emelt jobbjának vaskesztyűs markában feje felett buzogányt tart, hajlott balját alól, a baloldali halom takarja. Sisakdísz: czölöpösen állított hajlott pánczélos kar, markában harántékosan tartott buzogány. (Takarók: Vörös-ezüst.)
A Mariássyak czímer variansai a XVII–XIX-ik században számosak, a hármas halmokon – melyekre gyakran korona van illesztve – néhol liliomok, másutt rózsák láthatók, a pánczélos alak, baljában néhol patriarcha keresztet tart, másutt egyenes pallos kereszt markolatát, gyakran (mint e sírkövön) nem is látható, a sisakdísz néhol buzogányos kard, gyakran a paizsalak. Kayser: «Compendium hist. fam. Mariássy» czímű műve czímlapján közlött Mariássy czímerpaizsban a dombon 3–3 fehér rózsa látható s az alak baljában patriarcha keresztet tart. Miután Kayser az 1504-iki Mariássy Istvánnak adományozott eredeti czímerlevelet is ismerhette, ezen variansát tarthatjuk leghitelesebbnek, ezt igazolja M. István Markusfalván levő sírkövén is a négyelt czímerpaizs. A színek mindenütt egyezők.
CSOMA JÓZSEF.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem