Szakirodalom.

Teljes szövegű keresés

Szakirodalom.
A Siebmacher-féle czímereskönyv. Gyors egymásutánban, alig nehány hónapra a harmadik füzet megjelente után, a nagy vállalatnak immár negyedik füzete fekszik előttünk, tartalmazván a B. betűből a Boczek-Bucsy családokat; összesen 191 család czímerének pontos leírását, melyhez tizennyolcz táblán 216 czímer rajza járul. Valóban gazdag tárháza a magyar családi czímereknek. A családok közt vannak történelmileg kiváló szerepet viseltek, mint a Bónis, Bornemisza (e néven kilencz különböző család és czímer), Bosnyák, Bottyán, Brnkovich stb. családok; mindezeknek czímereiről, azok változatairól és a róluk szóló irodalomról tájékozást nyújt a nagy rnű. Ez utóbbira nézve a szerkesztők dicséretére válik, hogy az idevágó irodalom legújabb termékeire is kiterjesztették figyelmöket. Czímertani szempontból érdekes néhány régi, a mohácsi vész előtti időből származó családi czímer; így az Orbozi Borothva családé 1431-ből, melyet Krisztalóczi Tarkasics-csal együtt kap, kinek czímerét színes nyomatban folyóiratunk is közölte; a Borsiczky családé 1520-ból; az Attaki Bosnyékoké 1526-ból; a Bothfalvi Both családé Zsigmond királytól (az évszám kitört, Konstanczban kelt az oklevél, eredetije a család levéltárában); a Bryganth családé 1516-ból stb. Szóval a szerkesztők (Nagy Iván és Csergheő Géza) a legnagyobb elismerést érdemlik fáradságos rnunkájokért, mely idővel minden magyar heraldikusnak szükséges kézi könyvévé válik. Ajánljuk a vállalatot az érdeklődők figyelmébe.
Családtörténetek vidéki hírlapokban. Dudás Gyula tagtársunk a Zentai Ellenőr-ben érdekes czikksorozatot közöl a zentai nemes családokról, melynek főérdeke különösen abban van, hogy vizsgálatait kivált a megnemesített szerb családokra terjeszti ki. Nem jutván kezünkhöz valamennyi közlemény, csak néhányról adhatunk számot. A nevezett hírlap 15. és 16-ik számában a Baderlicza, Branovacsky és Tésity családokról szól, melyek mind a hazánkba 1691. táján beköltözött szerbek sorából emelkedtek nemességre. Baderlicza János 1751. márcz. 1-én kapott nemességet és czímert (a Siebmacher-féle czímertárban e családról nincs szó), mely a következő: kék mezőben egy jobbjában nyílvessző köteget tartó, ágaskodó természetes medve. A Branovacsky család ugyanakkor kapott czímert s ez «vízszintesen kétfelé osztott paizs, melynek felső részében félhold és csillag, alsó részében pedig vérző török fej látható» (ez ábrázolás eltér a Siebmacher-félétől). A Tésity család szintén akkor nyeri czírnerét, mely hasonló a Branovacsky-féléhez, azzal a különbséggel, hogy a pajzs alsó részében futó farkas van. – A «Zalai Tanügy» f. évi 18. számában Makay Dezső tagtársunk közöl «Családtani és birtokviszony adalék Zalamegye multjából» czím alatt egy 1650–60 tájon íratott feljegyzést, mely a gyöngyösi (később báró) Nagy család genealogiai viszonyait több tekintetben tisztázza.
Az Árpádkori új okmánytár indexe. A régi óhaj, hogy e nagybecsű forráskiadáshoz kimerítő tárgy- és névmutatót bírjunk, nemsokára teljesedni fog. A Kovács Nándor által szerkesztett, nagy fáradsággal készült index immár sajtó alatt van, s megjelente az Akadémia kiadásában ez évre bizton várható. Volt alkalmunk első kinyomott íveit látni; s ezekből meggyőződtünk, hogy rendkívül kimerítő, kitünően szerkesztett mutatót nyerünk az Árpádkori új Okmánytár anyagához, mely minden oklevelekkel foglalkozóra nézve nélkülözhetetlen segédkönyv lesz.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem