I. A régi német ág nemzedék-rende.

Teljes szövegű keresés

I. A régi német ág nemzedék-rende.
A Haller család eredete a XII. század végéig vezethető vissza. Akkor vet először fényt a történelem világa a család némely tagjaira. Lakóhelyük és szereplésük színtere akkor Nürnberg, a római sz. birodalom előkelő cultur- és kereskedő városa. – A család (a góthai almanach szerint) eredetileg Prágából származnék s onnan először Bambergbe került, s aztán a közeli Nürnbergbe.* De az első feltevést történeti adat nem támogatja. Tény az, hogy a XII. század végén Nürnbergben laknak s az ottani patrícius családok között tekintélyes és előkelő helyet foglalnak el.
* A góthai almanach 1858. évf. a XIII. sz. közepén élt Ulrikot ismeri elsőnek, a ki csakugyan Bambergben lakott, s fia jövén Nürnbergbe, érthető, hogy Bambergből származtatja e városba.
A Haller név maga minden valószínűség szerint a Heller-ből (fillér = obulus) származik. A XIV. század elején e nevet viselik. Egy régi nürnbergi rendőri törvénykönyvben (Polizei-Gesetzbuch) egy Fridericus dictus Obulus jön elő 1303-ban, a ki I. Albrecht császár egy 1305-iki latin okmányában ismét ugyanezen név alatt szerepel. (Bizonyára a családfán látható Haller Frigyes, a «Münzmeister»).
A Haller család első ismert tagjairól Rixner (Rüxner) György kevéssé megbízható tornakönyve emlékezik, melyet ez János rajnai választófejedelem és bajor herczeg számára írt s mely 1530-ban nyomtatásban is megjelent. Ő beszéli, hogy 1198-ban VI. Henrik császár nagy tornajátékot tartott Nürnberg mellett. Eme birodalmi torna alkalmával négy Haller szerepel, Frigyes, Hildebrand, György és Vilmos az öregebb.
Minő viszonyban állottak ezek egymással? testvérek voltak-e? arra nincs adatunk. Nem tudjuk azt sem, melyiktől származik le a család. Egy félszázad multán tűnik fel az, a ki a család törzsatyjának tekinthető, kitől a család leszármazása nemzedékről nemzedékre levezethető. És ez Haller Ulrik, a ki Bambergben lakott; neje Fuchs Walther leánya (Beatrix), a frank földről. Ulrik 1276-ban* halt meg, mint királyi pénzverő-mester (Münzmeister). Három fiút és két leányt hagyott hátra; az utóbbiak a pirkenfeldi kolostorban mint apáczák végezték életüket.
* A családkönyv szerint. A góthai almanach szerint 1280-ban.
Ulrik hasonnevű fia (II. Ulrik) 1293-ban Nürnbergbe jő, a hol 1307-ben birtokot vesz* s 1314-ben a városi tanácsba választatik.* Ifjabbik 50öcscse Henrik a német lovagrend vitéze s mint ilyen Poroszországba megy s ott hal meg.* Ő az első, ki a családban a lovagi czímet viseli. Utána még ötöt számít fel a XVI. század elejéig a családkönyv, a kik lovagokká lettek. Ezek a következők: Zsigmond (1483), a ki Csehországban harczol a hussziták ellen s «a keresztény vallás védelmeért a hitetlenek ellen» (mondja a családkönyv) üttetett lovaggá. Erhart (Ritter zu Eschenaw †1457) és Pál (ziegelsteini, † 1474), mindketten a Tiberis hídján üttettek a szent sír lovagjává (1433), midőn Zsigmond császárt Rómába elkísérték, a ki császárrá koronáztatása végett utazott oda. Konrád, a ki nemcsak lovag, de juris doctor is volt (Obervogt der stat und schloss Etlingen), császári kamarás és tanácsos, majd (1530 táján) Fülöp bádeni őrgróf tanácsosa. Végül Farkas császári tanácsos, Mária magyar királyné udvarmestere, Németalföld helytartója, tanácsos és kincstartó, a ki testvérével a családkönyv-író Bertalannal s unokatestvéreivel Konrád dr.-ral és Sebolddal 1528-ban V. Károly császártól a végleges Haller czímert nyeri.
* «Herren Gotfrids von Schlusselberg verkauffbrief Ulrichen Hallern gegeben etc. 1307 an dem freytag nach sanct Vrbanstag» (okiratok közt 317. lev.).
* A góthai almanach szerint. Meghalt a családkönyv előszava szerint 1334-ben; a képe mellett álló rövid életrajz szerint 1326-ban.
* A góthai almanach halála évét 1263-ra teszi, valószínűleg tévesen.
Ezeken kívül, a kik a lovagi czímet tényleg viselték, többen lovaggá üttettek a római császárok és királyok által a család tagjai közűl, olyanok is, a kik nem használták a lovagi czímet. Ilyenek voltak a többi közt:
Vilmos (a Ruprecht fia), ki a ferrarai herczegnél járt követségben s Frigyes császár ütötte lovaggá. Meghalt 1504-ben. Ugyanez a Vilmos Mátyás királyunk udvarában is szolgált, legalább Mátyás király (1480-ban Budán) udvari szolgájává és hívévé teszi s mindazon szabadalmakkal és előjogokkal felruházza, melyekkel többi udvari hívei és szolgái birtak.* Ez a Vilmos az, a ki először fordúl meg Magyarországon öcscsével
* «Copey eines Rath und Diennstbriefs Wilhalmen Hallern von König Mathias zu Hungern gegeben». Geben zu Offenn inn dem tag des abentessens herren 1480». Megtekintvén Haller Vilmos hűséges szolgálatait stb… «darumb wir dein tugent u. wolverdiente person mit bedachtem muet und aus rechtem wissen in unsern auch unsern königl. sals besondern dinner genommen und zelen, schreiben und versammeln dich genediglich in crafft diss briefs zu der zale und schare anderer unserer edln diener erclern» ezen királyi levelünk által, hogy te jövőben mindazon szabadalmakkal, kegyekkel, jogokkal, tisztelettel és előjogokkal bírj, mint «andere unsers königl. sals diener und hoffgesind». Bármerre jársz, szabadon mehess, szállhass, lakhass mindenütt szolgáiddal együtt. (Családkönyv 288. lev.)
II. Ruprechttel együtt, a kit Mátyás király üt lovaggá.
Végűl Bertalan (a családkönyv írója), római császári és kir. tanácsos, a ki Miksa császár, Ulászló magyar király, Lajos cseh király, Zsigmond lengyel király és Ferdinánd római birodalmi, magyar és cseh király által üttetett lovaggá.
***
A család szétágazásával, házasság, vétel útján és más módon a család vagyona egyre gyarapodott. A mit az ősök szereztek, azt az utódok újabb szerzeményekkel szaporították. Legtöbb házasságot a nürnbergi patrícius családok sarjaival kötnek s egy-egy közűlök gróf, báró s birodalmi hűbérurak leányát veszi el s viszont Haller lányok előkelő házasságokra lépnek, mint ezt Frigyes császár 1478-iki nemességújító oklevele is hangsúlyozza.
Így a család mindinkább kiterjed Nürnbergen és vidékén kívül is; a XV. század folyamán szétágazik Csehországban és Ausztriában. Törzsfészkük ezután is Nürnberg maradt, melynek közeli környékén a legtöbb családi birtok terült el. Szerepet játszottak a nürnbergi tanácsban, melynek egyszerre három tagja is van a családból, annak daczára, hogy egy nemzetségből rendesen legfölebb csak ketten lehettek a tanács tagjai.
A család vagyoni gyarapodásával és elágazásával arányban nőtt tekintélye és befolyása. Többen a császári udvarban szerepelnek (Zsigmond, Frigyes, Miksa és V. Károly császár idejében), követségekben vesznek részt, tanácsosságot, udvari és birodalmi méltóságot viselnek; némelyek a csatatéren tüntették ki magokat s nem egy közűlök a harcz mezején lelte halálát. A család ama tagjai közűl, kik közügyekben szerepelnek, minket kiválólag érdekel:
Id. Ruprecht, ki II. Ulászlónak még mint cseh királynak hűséges szolgálatokat teljesített, a miért tőle szabadalmat nyer, hogy 4000 frtért 51Magyarországon birtokokat vásárolhasson ő, vagy utódai.*
* Ein Freiheit von könig Wladislaus zu Behaimb etc. umb 4000 Gulden wert hungarischen lehen, etlichen Hallern gegeben etc. Prag 1489 an Sontag nach Dionisi. (Okiratok 4. sz.)
Ennek a Ruprechtnek három fia közűl az első Vilmos (mint már fennebb láttuk) Mátyás király szolgálatában állott 1480-ban. Második fia Ruprecht az, a ki állandóan megtelepedik Budán s megalapítója a Hallerek magyar ágának. Harmadik fia Farkas a Nürnberg melletti Ziegelsteinon lakik s 1504-ben a bajor háborúban esik el. A három testvér 1494-ben május 2-án megerősítteti Miksa által atyjuk Ruprecht szabadalom-levelét, melyet ez 1487-ben okt. 18-án Frigyes császártól kap, mely szerint a birodalmi hűbért szabadon bírhatják.
Farkasnak fia Bertalan, a családkönyv írója, a ki Ziegelsteinon lakik, a császár (V. Károly) és Mária magyar királyné tanácsosa, frankfurti birodalmi soltész. V. Károly 1520. május 18-án udvarnokává teszi s védelmébe veszi minden javaival együtt. Egy év mulva (1521 máj. 1-én) az ő és ősei érdemeiért tanácsosává és udvari hívévé teszi, öt lóra való fizetéssel. 1528-ban czímerújító levelet nyer a császártól testvéreivel és unokatestvéreivel együtt. 1530-ban újra megerősíti tanácsosi méltóságában. Majd Ferdinánd római birodalmi és magyar király teszi tanácsosává s veszi védelmébe.
Fiai közűl Kristóf V. Károly császár által lovaggá üttetik; a savoyai herczegnek udvarmestere s követe a császárhoz és királyhoz.
Másik fia Ruprecht (III.) nagy utazást tett keleten. 1533 sept. 4-én Velenczéből Raguzán és Görögországon át Konstantinápolyba ment s nyolcz hónapot töltött ott, a török udvart s a török viszonyokat tanulmányozván. Onnan a szárazföldön, Magyarországon keresztül utazott vissza Ausztriába a császári oratorral Copeius lovaggal. Ő különben Mária magyar királynénak volt főpohárnoka és Fülöp királynak főhadi biztosa Alsó-Burgundiában. Ferdinánd magyar király lovaggá ütötte.
Vele indult Konstantinápolyba Kristóf, egyik távolabbi rokona, a ki hat hónapig volt a portán. Sokat utazott, bejárta Olasz-, Franczia-, Angolországot, Németalföldet. A családkönyvben mindketten török kaftánban vannak lefestve.
Bertalan harmadik fia Farkas Ferdinánd király tanácsosa és birodalmi «Pfenningmeister» volt. Nővérükről, Borbáláról említésre méltónak tartja a családkönyv, hogy 19 gyermeke volt 1548-ig.
Így folytathatnók tovább a család egyes tagjairól feljegyzéseinket a családkönyv fogyatékos adatai alapján. De a német ággal tüzetesebben foglalkozni nem lehet feladatunk. Ezt is csak azért tettük, mert a magyar ág leszármazásához s a családkönyv ismertetéséhez tartozik. Különben is a feljegyzések a német ágnál csak a XVII. század legelejéig haladnak, mert akkor a családkönyv a tekintélyesebbé vált magyar ághoz jutván Erdélybe, attól fogva csak a magyar ág tagjai vannak bevezetve. A német ág ugyan tovább virágzott, de érintkezése a magyarral úgy látszik megszakadt.
Máig is virágzik még a német ág (bár számban és anyagi erőben megfogyatkozva) s a német birodalomban (Nürnbergben, bajor és porosz földön) és Ausztriában van elterjedve. Bárói czímet visel, melyet 1790 sept. 24-én nyert Haller János Zsigmond (a haditanács elnöke Nürnbergben) maga és az egész család számára.*
* A bárói czímer ugyanaz mint az előbbi, egy szívpaizszsal megtoldva, mely a kétfejű sast ábrázolja, felette a birodalmi koronával. A főpaizst a bárói korona fedi. (Góthai almanach, Freiherrl. Taschenbuch 1858. évf. 235. l.)
***
A Haller család német ágát a XIII. századtól a XVII. század elejéig a következő nemzedékrendi táblák tüntetik elő:
Német ág. I. tábla. Ulrik bambergi «freysess» † 1276. (neje: Fuchs Walter leánya.); Ulrik † 1326. (nejei: 1. Dockler leány Bambergből. 2 Forchtler Henrik. 1. Erzsébet.); Frigyes (neje: Sampacher leány.); Henrik német lovag † Poroszországban.; 2. Leánya a pirkenfeldi kolostorban volt apácza; Appel (n. Prunn I. Lamprecht bambergi püspök nővére.1 freisess zu Koburg † u. o. 1370.; Anna. (Trocknaui Gros Ott neje.); Miklós. (Wiesenthau l. később Schenk Götzné.); Margit (Helltridt Györgyné.); Katalin. (Ziegendorff Eberhardtné.); Kunigunda. (Konigsfelldt Henrikné.); Anna. (Modtschidler Frigyesné.); 1. Ulrik (Folytatás a II. táblán.); 1. Kunigunda. (lg. Rotter Konrádné.); 1. Péter. † 1355.; 2. Henrik. (n. Nuczl Konrád leánya.) † 1388.; 2. Berthold. (gr. Wolffsperg Erzsébet.) † 1397.; 2. Ferencz. (1. Ehennhaimb l. 2. Lg. Stiber Konrád l.) † 1371.; 2. Jakab. (1. Forsmeister Anna. 2. Stromair l.); 2. Frigyes* (Prunn l.); 1. Leány. (Braunbartné zu Bamberg.); Erzsébet (1. Zollnerné Bambergben, 2. Gruntherr Péterné Nürnbergben.); Henrik. (Strobl l. 1366-tól.) †1366.; 1. Péter zum Ziegelstain † 1425. (Folytatását lásd a III. táblán.); Endre. (Poseni Stromair Ágnes.) zu Kalgeutt † 1463.; Berchtold. (Teuffl l.) † 1356.; György (1. Weigl Anna. 2. Nutzl l. 1381-től); 1. Leánya. (lg. Streiberg Frigyesné.); Orsolya. (Nutzl Berchtoldné.); Anna. (1. Reichl Tamásné. 2. Schopper Péterné.); 2. Ferencz. (Pfinczing l.) † 1391.; 2. Mertein. (Weigl Kunigunda 1367- től.) † 1414. 1. leánya. (lg. Wolffskeel Eberhardtné.); 2. Leánya. (Treuttlinger Lajosné.); Ágnes (Dungfeldt Jánsoné 1389-től.); 2. Leánya (Ellser Konrádné.); 1. György. (Riegler l. Münchenből.) † 1449.; 1. Margret. (Volckhamer Endréné 1391-től.); 2. Brigitta. (Wilnnstain Jánosné 1406-tól.); 2. Margit. (Rigler Jánosné Augsburgból 1416-tól.); Endre. (Rumel Kunig. 1396-tól.) † 1411.; Erhart Ritter zu Eschenaw (Baumbgartner Borb. 1404-től.) † 1457.; Ferencz. Nőtelen † 1443.; Mertein. (Prunsterer Borbála.) † 1467.; Anna. (Hahenbachi Schucz Hermanné.); Ágnes. (Kreiner Bernoltné Nürnbergből.); Ágnes. (Baumgartner Konrádné 1427-től.); Anna. (Grundtherr Ulrikné 1453-tól.); Erhart. (Kratzer Kata Bajorországból.) † 1486.; Jeromos. (1. Nutzel Anna 1448-tól. 2. Zollner Borb. 1455. 3. Pesler Márta 1469.); András. (1. Zinngl Ors. 1451. 2. Heczlstorff Osanna.) † 1481.; Mertein. (Schurstab Erh. l. 1460.) † 1503.; Orsolya. (Derer Vilmosné 1444.); Dorottya. (Schurstab Erasmusné 1449.); Gerhaus. (Egloffstain Györgyné.); 1. Borbála. (Paumbwolff Zsigmondné.); 1. Orsolya. (1. Pfann Seboldné. 2. Sulczbachi Menndl Erhardné 1488-tól.); Ágnes. (Krapff Jánosné.); Borbála. (v. Plab Jánosné.)
* Az előszóban van csak említve.
Német ág. II. tábla. Ulrik. (1. Pfinczig Erzsébet. 2. Br. Dachspach Kata.) † 1357.; 1. Anna. (Gros Konrádné.); 2. Bertholldt. (Ebner Kata 1369-től.) † 1391.; Konrád. (Gross Anna. Grundtherr Konrád özv. 1374-től.) † 1388.; Ulrik. (1. Braittenstain l. 2. Teckendorff Margit, 3. Forstmaister Margit.) † 1422.; 1. Leánya. (Zollner Erckinger Ritter v. Halburg neje.); Krisztina. (br. Dachspach Jánosné.); Ágnes. (lg. Ehenhaimb Englwartné.); István. (Grevenreutter Kata.) † 1395.; Konrád. (1. Pirckhamer Anna 1400. 2. Danndorffer Krisztina 1413.) † 1438.; Ágnes. (1. Derer Seboldné 1388-tól, 2. Sailer Burkhardtné 1390-től, 3. Deczell Jobstné 1393-tól.); Anna. (Volckhamer Péterné Nürnbergből.); 3. Leupold zu Dachspach. (Stromair Magd. 1397.) † 1494. (így); Ulrik. (Falczner Kata.) † 1456.; András. (1. Dopler Kata 1405. 2. Teckendorff Kata. 3. Prunsterer Margit 1426-tól. 4. Stromair Margit 1435-től.); Berchtold. (Waltsromair Borb. 1432.) † 1449.; Beatrix. (Kress Konrádné 1392-től.); Kata. (Haid Ottóné Nürnbergből.); Gerhaus (Rumell Jánosné.); Ágnes. (1. Muffel Miklósné 1413. 2. Krumel Ferenczné zu Lichtenau 1421.); Berchtold. (Merckl l. Heidelbergből.); István. (1. Ganngolff Borbála, 2. Deichsler l.) † 1518.; Borbála (Bemer Seboldné 1463-tól.); 1. Leánya. (Debner Christánné.); Lipót. (Hirschvogl Ulr. L.) † 1455.; István. (1. Unrue Kl., 2. Pfinczing Kl. 1447.) † 1464.; Lőrincz. (1. Hallenthauer Ors. 1445. 2. Meichser Cec. 1484.); Magdolna. (Kreel Bertalanné 1456.); Ulrik. (1. Zollner Marg. 1438. 2. Geuder Henr. L. 1451.) † 1488.; Magdolna. (Deczl Gáborné 1426-tól.); Klára. (Holczschuher Seboldné 1427-től.); Borbála. (Kress Seboldné 1432-től.); Kata. (Rummel Lénárdné 1438-tól.); Margit. (1. Linck Miklósné, 2. Vilber Jánosné v. Sulczbach.); György. (Haller Orsolya.) † magtalanul.; Kata. (1. Menndl Cunnczné 1471-től, 2. Wisenthau Kelemenné.); Magda. (lg. Pfinczing Seboldné 1482-től.); Klára. (1. Dopler Miklósné 1482. 2. Usmer Istvánné. 3. Köpfinger Jakabné.); 1. Ulrik. † 1500 nőtelenül.; 2. Bernát. (v. Plab Dorottya.) † 1495.; 2. Kata. (Fronnhoffen Jánosné.); 1. Borbála. (Fuetterer Ulrikné.); 1. Erzsébet. (Schueler Péterné 1416-tól.); 2. Konrád. («Conntz») (n. Ritter János l. 1435-től.) † 1494.; Elek. (1. Pfinczing Anna 1455. 2. Schurstab Lip. l. 1461.) † 1451. (így!); Krisztina. (Hirschvogl Lénárdné 1434-től.); 2. Seboldt. (Loeffelholcz Ors.) † 1451.; 2. Dorottya. (Pfinczing Györgyné 1424-től.); 3. András. (Reumel Erzs.) † 1481.; 3. Borbála. (Grolandt Jánosné 1443.); 4. Miklós. (Pirckheimer Erzs. 1460.) † 1468.; 4. Tamás. (Haller Ágnes 1462.) † 1508.; 4. Zsigmond lg. † 1483.; János. (Schnöder Margit.) † 1493.; János † zu Wurmbs a. 1519. Magtalanul.; Borbála. (Bambergi Lorpeer Jánosné.); Kristóf zu Obernkost (n. Haller Elek l.) † 1506.; Mátyás † nőtlenül.; György. (neje Allttorffi Krobsberg leány) gyermektelenül halt meg.; Magdolna. (Pesolldt Györgyné v. Neuenmarckht.); 1. Rochius † nőtelenül.; 1. Magdolna. (Oberndorfi Schurstab Leóné.); 1. Kata. † 1520. hajadonan.; 2. Ambrosias † nőtelenül.; 1. Konrád. (Obermair Kata.) lg. Dr. cs. k. tanácsos, obervogt zu Etlingen.; 1. Magdolna. (Berlini Polck Jánosné.); 1. Ilona. (Herzogbuschi Reutter Hermanné.); Anna. 1. Paumgartner Lukácsné Nürnbergből, Holdtschucher (így) Jeromosné.; Kata. (Sulczi Hugell Henrikné.)
Német ág. III. tábla. Péter zum Ziegelstain † 1425. (80. l.) (nejei: 1. Keutzl Petronella Bajorországból 1386. 2. Tuecher Margit 1387. 3. Rietter Margit.); 1. Christán. (Kretz Anna.); 1. Krisztina. (1. Mufl Ulrikné 1394-től, 2. Pfinczing Seboldné 1406-tól.); 2. Péter † 1454. Ziegelstaini (Ritter Ágnes 1408-tól.); 2. Margit. (Haidn Péterné Nürnbergből 1404-től.); 2. Jakab (lásd a IV. táblán.); 3. Vilmos. (Grolanndt Klára 1422-től.) † 1431.; Pál lg. (lásd az V. táblán.); György (lásd az V. táblán.); Klára. (Ortlieb Jánosné 1417-től.); Ágnes. (Schurstab Lipótné 1419-től.); Lajos † 1495. (1. Pfinczing Borbála 1436-tól. 2. Heczllstorff Margit.); Ruprecht † 1488. (?) (1. Steiner Anna 1434. 2. Lochaimbs (Lochaw) Borbála 1447.); Péter † nőtlenül.; Beatrix. (Deczel Istvánné 1442.); Borbála. (lg. Augspurg Ulrikné 1451-től.); Kunigunda (nürnbergi apáczazárda-főnöknő 1491–98.); Vilmos † 1448. (Halbachs Ágnes.) a Langensee melletti rohamban esett el, mint kapitány.; István (Castner l. zu Amberg) magtalanul halt meg.; Ágnes. (Halbachs Cunczné 1441-től.); Klára.* (1. Theczel Jánosné. 2. Merteiné.); Margit. (Reich Tamásné.); 1. Berthold. † 1502 nőtelenül.; 1. Lajos † nőtelenül.; 2. András † 1474 nőtelenül.; 2. György. (Schütz Borbála v. Hachennbach.); 1. Vilmos † 1504. Z. Ziegelstain (Groland Margit.) Mátyás kir. udvari híve.; 1. Ruprecht Budán (lásd a magyar ág I. tábla.); 2. Farkas, Ziegelstaini (Knebl Anna.) † 1504 a bajor háborúban, Straubingben van eltemetve.; 2. Orsolya. (Mendl Marguartné 1474.) † 1517.; 2. Magdolna apácza Billenreuthban.; Ágnes (Haller Tamásné.); Bertalan «zu Pescht» (l. a magyar ág I. tábla.); Péter neje? (le van festve.); Vilmos «zu Wollkerstorff» (Landauer Dorottya.); Károly v. H. zu Sampach (Ritter Anna.); Margit † mint hajadon.; Bertalan lg. v. H. zum Ziegelstain (Menninger Anna.) cs. kir. és Mária m. királyné tanácsosa «Reichschulteiss zu Frankfurt a/M.» A családkönyv kezdője.; Farkas (neje volt: «Garcuelius Jorg von der Langenhag zu Antorff» leánya.) cs. k. tanácsos, Mária m. királyné udvarmestere.; Ruprecht.; Borbála. (1. Trotczieher Ferenczné, 2. Im Hoff Ferenczné.); Orsolya. (férje volt: Beringer Henrik «des Bischoffs Seemaister zu Bamberg».); Krist f. lg. (Im Hoff Zsigm. l. Augsburgból.) savoyai hg. udvarmestere és követe a császárhoz.; Ruprecht. (Tucher Anna 1533-ban.) Keleten utazott, Mária m. királyné pohárnoka, stb.; Farkas (n. Im Hoff Péter leánya.) cs. k. tanácsos, r. sz. birodalmi kincstartó.; Borbála. (Halli Quecz Ambrusné.) 9 fia volt egymás után. 1458-ban összesen 19 gyermeke.; Kata. (Muffel Jakabné zu Eschenau.) 1459-ben volt két fia és 6 leánya.; Károly. Fülöp. Mária. Johanna. Loyse. Erzsébet. (A családkönyv egyszerüen nevöket emliti fel 167. Lev., de egyikről sincs tovább semmi adat.); Bertalan. † Luzernben 1583. nőtelenül.; Leo Lázár piacencai várnagy a pármai hg. szolgálatában.; Fülöp Jakab † Wittenbergben 1572. okt.; Reichart.; Gábor.; Anna, Sibilla † pártában.; Regina (f. Welter Jakab v. Stettberg az augsburgi polgármester fia.); Mária.; Lázár. a spanyol király kapitánya.; Lajos, Jakab «in Antorff»; Mária † pártában.; Joachim † 1565 jul. 22.; Mária. (Ketzler Tamásné Nürnbergben.); Ilona. (Haller Mártonné Nürnbergben.); Mátyás «zu Wolkerstorff» (n. 1. Rottenbergi Klick leány, 2. V. Rudorff leány.); György «zu Wolkerstorff» (n. Nothafften Sebestyén leánya.); János (n. Schenkin v. Stauffenberg.); Farkas z. W. (n. Falckenstein l.); Kristóf † ? nőtelenül. (193. lev.); János Gebhard. (196. lev.); György. «Ist in Ungerlandt im Zug umbkommen und geblieben.»; Dorottya. (v. Rustenné.) lakott Bietben Rossbach mellett.; Anna. (1. V. Mantachné, 2. Gutt Frigyes zu Schöpflin in Prissgau.); Maria, Orsolya (apáczák a «SS. Mathaei et Nicolai in Undis» kolostorban.); János Jakab Waltambtman. (1. Holczschucher Polixena. 2. Pfleger Kata zu Lichtenau.); János Zsigmond † nőtelenül 1578 aug.; János Farkas «in Lanndts Ungern todts verschiedenen»; Boldizsár Vilmos a spanyol király kapitánya Németalföldön.; János György.; Farkas Detre (Perla Magd.) Németalföldön Bommel előtt esett el.; Eberhardt Frigyes.; 1. János Jeromos † nőtelenül 1568 aug. 23.; 1. János Albert (1. Heroldt Leonora v. Obernschönfeldt, 2. Nützl Felicitas.) «Fendterich in Frankreich», aztán nürnbergi belső tanácsos.; Károly.; János Vilmos.; Antal «auffen Weihenhaus» † nőtelenül.; Menyhért † 1580 aug. 24.; János György † 1580 aug. 16.; János Zsigmond † 1580 aug. 20.; János Farkas † 1590 jan.; Polixena. (1. F. Koch Lajos zu Wertham, Ambtman zu Lauttenbach, 2. V. Rabenstein.); Mária Magd. (1. F. Höchner Joachim zu Altenweier, 2. Holczschucher Veit Filip.); Regina (Freidl Bert. V. Nürnberg.); Borbála. (Erlbeck Fülöp Lajosné.); Orsolya. Károly «Carell» (Haller Zsuzsánna, később Haller János Bertalanné.); Julia. Margit.; János Jakab. János Albert. János Zsigmond.(Ezeknél megszakad a családkönyv további tudósítása.)
* Clara het Hannsn Theczeln, darnach Mertei…
Német ág.IV. tábla. Jakab (A III. tábláról.) † 1469 (Müllstain Veronika 1420-tól); Jobst zu Kalgreutt (neje: Halbachs Magdolna 1461-től.) † 1493.; Sixtus (neje ?) † Bécsben magtalanul.; Jobst zu Nauseck † 1505 (Perinngstorffer Kata.); Farkas zu Kalgreutt † 1505. (Koburger Orsolya.); Jeromos † 1519. (Wolfsthali Wolff Kata.); Magdolna. (Im Hoff Konrádné 1484-től.); Jobst v. H. zum Malmspach. (Deczel Borbála † 1532. jun.); Sebold Sixtus (nincs róluk semmi adat.); Mertain. (Götz Ilona.); Antal. Zu Idolsperg (n. Schaul Benedek l. zu Engelstein in Österreich.); Farkas landsknecht kapitány, Albrecht fhg. porosz hadjáratában esett el.; Levinus lg. (1. Ritter l. 2. Menzinger Gáspár l.); Orsolya. (Pesler Jeromosné.); Mária. (Hercz Jeromosné.); Anna. (1. Christan Györgyné, 2. Zanng Benedekné.); Joachim. (1. Kress Anna, 2. Baumgartner Cordula.); Jeromos zu Antorf (1. Meichl Mih. l. 2. Pelcz Bern. l. mindkettő Altorfból.); József nőtelenül † ?; Anna. (Haller Sebestyénné.); Kata. (Pausch Konrádné.); Apollonia. (Krebs Endréné «aus dem land zu Franken».); Károly † nőtelenül.; 1. Farkas (205. lev.); 2. Farkas † nőtelenül Grafflingenben a spanyol kir. szolgálatában Schvendi Lázár alatt.; Joachim (Schlusserfelder Mária.); Anna. (Seilern Jakabné zu Wirczburg.); 1. Mihály dr. juris zu Herzogenpusch. (Perner Dorottya.); 1. János † nőtelenül 1558. a spanyol kir. torlensi táborában.; 2. Boldizsár † nőtelenül 1582 aug. «zu Locham in Geldern».; Menyhért † 1593. apr. 12. Antorfban, ott van eltemetve a templomban.; Magdolna. (Lemens Jánosné zu Antorff.); Jobst zu Malmspach. (Baumgartner Apollonia.) † a Meczből való kivonulás alatt, midőn V. Károly megszállotta.; Jakab zu Kalkreut. (1. Letscher Orsolya, 2. Phuler Ilona.); Kata. (Holczschucher Henrikné.); Anna. (Erckel Mihályné.); Borbála. (Reichl Jánosné.); Dorottya. (Kress Kristófné.); Mertein (Márton) (n. Krafft Pál leánya.); Zsigmond. (1. Scheurl Sibilla, 2. Orttel Ilona.) «pfleger in Engelthal». † 1589 jun. 14.; Károly.; Endre. (Schurstab Felicitas.); Orsolya. (Schnaupfingerné v. Lauffa.); Ilona. (Brenner Farkasné zu Nürnberg.); Margit.; Borbála.; Magdolna.; Endre sz. és † 1582 aug.; Jobst † ifju korában.; Borbála † pártában.; Apollonia.; Márton. (1. Haller Ilona, 2. Teczl Ilona.); Károly (Phüler Anna.); Pál † 1591 márcz. 1. Kalkreutben.; Orsolya. (1. F. Goczaur 2. D. Taurellus zu Antorff.); Mária. (1. Schurstab Ferd. 2. Fuchs György Lajosné.); Zsuzsa. (Grundther Kár. v. Nrnbg.); Rosina. (f. Eissen János dr. juris Rudolf és Mátyás cs. k. tanácsosa.) † 1614 márcz. 13.; 1. Kelemen † ifjukorban.; 1. Detre † ifjan 1566 jun. 17.; 2. Detre Pfleger zu Engelthal. (Fürer Zsuzs.); 2. Kelemen, Ferd. főhg. pohárnoka, azután a Grácz melletti stainczi zárdába ment.; 2. Jeromos † nőtelenül.; 2. Zsigmond uff Gronspurg, pfleger zu Altorff. (Gammersfelder Zsuzs. 1615.) † 1620 márcz. 27.; 2. Veit † 1579 okt. 24.; 1. Sibilla. (f. Tobias Castner v. Schnatachbach.); 1. Susanna. 2. 3. Ilona. 4. Ilona. 5. Ilona. (így!). 6. Kata. 7. Julia. 8. Szabina.; János Károly.; Ilona. (f. Groland Farkas Jac.); Anna Kata.; Magda.; 1. Márton Konrád † ifjan 1582 máj. 5.; 1. Márton Károly. (König Kl. Nrnbg.); Farkas Endre sz. 1596 márcz. 24. † 1618 decz. 22.; Mária Magd. (Reichshoffer János Fr.); Ilona. (Veit János Henr.); Zsuzsa. (1. Haller Kár. 2. Haller János Bert.); Borbála. (Sorgné.); Márta. (Gammersfelder Jánsoné.); Florentina. (Gebhardtné.); János Zsigm. János Endre. Gábor. Jakab. György. Márton † ifjan. Zsuzsa. Mária. Ilona. (Semmi adat róluk a családkönyvben, neveiken kívűl, 237., 260–265. lev.); János Jakab.; Gáspár.; Fülöp. † Nürnbergben 1571 nov. 24.; Ernő. (1. Häsz Dor. Frankhonból 2. Tecz Kl.) belső tan. Nürnbergben, főparancsnok u. o.; Jobst Kristóf. Jobst. Gotfried. János Ádám. (Mind a négyen nőtlenül haltak meg.); Orsolya. (Geuder Sándorné v. Heroltzberg.); Zsuzsa. (Fürer kr. v. Nürnberg.); Mária. (Vögtt Jánosné v. Nürnberg.); Magda. (1. F. Bonaventura Furstenbach zu Reichelschwang, 2. Schleicher György.); Villibald. (Tucher Kata.) † 1590 aug. 14.; Jeromos † nőtlenül.; Tóbiás (1. Im Hoff Mária, 2. Schmidmaier Ors.; Joachim † nőtlenül.; Joachim † 1593 Ecklohe flandriai városban.; Lázár. (Harsdörfer Mária.) «Fenderich» Németalföldön, a Schwarzenberg regementben; Magdolna.; Apollónia. (Schlanderspach Seb. v. Nürnberg.); Mária.; Szabina.; Ilona (1. F. N. Herdt Canzler 2. Görg Kreyss v. Lindenfels.); Tóbiás Gábor. János Joachim. János Frigyes. Mária Orsolya. (251–253. lev.); János Jakab † 1578 okt. ifju korában. Jobst, † 1578 nov. ifjan.; Ilona. (Harsdorfer Farkasné, Nürnberg.); Kata. (Scheuerl János Kristófné.); Mária. (Pfinzing Sigfridné.); Cortula; Klára. Mindkettő ifjan halt el.; (A családkönyv 219. lev.); János Ernő. (Im Hoff Borbála.); János Albert. † 1581 máj. 10.; János Vilmos. (Im Hoff Klára.); János Bertalan. (Partl.) (Haller Zsuzsa.) † 1615 szept. 18. magtalanul.; János Jakab. † 1589 márcz. 8., ifju korban.; Orsolya. (Fetzer Fer. dr.); Borbála. (Ölhaffen Miksáné.); Dorottya. (Tucher Gábor).; Pál. (Koler Mária.); Kata † pártában.; György Joachim † nőtlenül.; Lázár.; Dávid Joachim. † nőtlenül.; Mária Mártha.; (233., 255–257. lev.); Endre Ernő. sz. 1600 jun. 14. † 1600 aug. 4.; Dorottya Borbála.; Orsolya.; (236. lev.); Anna Regina.; György Ernő. † 1609 születése után 9 nappal.; János Vilmos.; Klára Julia. Mária Magd.; Anna Szabina.; Borbála.; Orsolya.; (Nincs róluk semmi adat nevökön kívűl a családkönyvben, l. 240., és 268. lev.); Pál Joachim.; János Villibald. † 1611 négy hónapos korában.; János Jakab.; Endre Kristóf.; Mária Klára.; Mária Kata.; Mária. (239 és 266–268. lev.)
Német ág. V. tábla. Pál (Harstorffer Margit 1427-től.) Zsigmond kir. lovaggá ütötte a Tiberis hidján. 1474. és testvére György a)I (Ortlieb Petronella 1428-tól.) † 1450.; Pál. (Hirschvogl Anna.) † 1473.; Erasmus. (Hirschvogl Kata.) † 1501.; Lipót. (1. Groland Márta, 2. Fuetter Dorottya.) † 1489.; Fábián. (1. Loeffelholcz Margit, 2. Gross Kunigunda.) † 1532.; Magdolna. (Deurl Jánosné v. Sulzbach 1454-től.); Borbála. (Rumel Seboldné 1463-tól.); Vincze zum Ziegellstain † 1541-ben magtalanul. (A családkönyben kozák ruhában van lefestve.) (160. lev.); Pál z. Z. † 1536 febr. 5. Nőtlenül.; Erasmus. (Wollckenstein Kata.) † 1501.; Sebestyén. z. Ziegellstein. (1. Kammerer Margit, 2. Haller Anna a Jeromos l.); 2. Lipót † nőtlenül. (A családkönyvben magyar ruhában van lefestve 162. lev.); 2. János Paumeister (Keczl Ors.) † 1536 febr. 21.; 2. György † 1528 nőtlenül.; 2. Orsolya. (Haller Györgyné zu Dachspach.); 2. János wirczburgi kanonok.; 2. Konrád zu Kascha (l. a magyar ág I. tábla.); 2. Fábián.; 2. György † nőtlenül.; 2. Kunigunda apácza a pillnreuthi kolostorban.; 2. Kata.; Sebold. (Im Hoff Mária.) V. Károly tanácsosa (1532), a nürnbergi hetek tanácsának tagja.; Anna. (1. Herbart von der Margaritten u. Luneburg doktorné, 2. Stern Konrádné.); 1. Erasmus.; 2. Sebestyén † nőtlenül.; 2. Jeromos † 1534 nőtlenül.; (Nincs róluk több adat a családkönyvben, l. 191–193. lev.); Kata pátrában.; Mária † mint hajadon.; Mária. (1. El volt jegyezve Pfinczing Sigfriddel, 2. Welsserné, 3. Geuder Gyuláné v. Heroltsperg.); György zu Bruckberg. (1. Düttner Magd., 2. Muffl Krisztina.) † 1505.; János. (Geuder Margit.) † 1504.; Ulrik. (1. Groland Brigitta, 2. Im Hoff Magd.) † 1505 okt. 19.; András. (Geuder Ilona.) † 1491.; Margit. (Tuecher Jánosné 1451-től.); Magdolna. (Pirckhamer Fülöpné 1455-től.); Orsolya. (Sparnnecke Jánosné 1459-től.); Farkas † 1523, nőtlenül, cs. k. tanácsos és kamarás Innspruckban.; György. (Baumbgartner Felicitas.); Apollonia. (1. Volckhamer Pálné, 2. Baumbgartner Gáspárné. Mindkettő nürnbergi.); 2. Miklós. (1. Wolckenstein Kata, 2. Derer Ilona, 3. Holczschucher Kata.) † 1528.; 2. Rochius. v. H. zum Pullckenhoff (n. Pfrem l. v. Heidelberg.); 2. Ulrik. (Tucher leány.) † 1532 jun. 10.; 2. Jeromos. † nőtlenül.; 2. György † 1527. nőtlenül.; 2. Magdolna. (Hegner Pálné zu Altenwier.); 2. Margit. (1. dr. Englender Jánosné, 2. Wullferstorff Henrikné.); 2. Márta. (Keczl Györgyné Nürnbergből.); Felicitas. (Semmi adat nincs róla, l. 170. lev.); 1. Kristóf (n. Behemin.) 1533-ban beutazta Keletet, Görög- és Törökországot. Járt Olasz-, Franczia-, Angolországban és Brabantban. (Török kaftánban van lefestve a könyvben 201. l.); 1. Margit. 2. Miklós.; (Semmi adat róluk a családkönyvben l. 168. lev.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem