TÁRCZA.

Teljes szövegű keresés

TÁRCZA.
A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság f. évi január hó 29-én Nagy Imre elnöklete alatt választmányi ülést tartott, melyen Pósta Béla «Egy pár szó a magyar czímer-kérdésről» czímű értekezést olvasott fel. A felolvasás érdekes vitát keltett, melyben br. Nyáry Albert, Csontosi János, Pulszky Ferencz és a felolvasó vettek részt. A dolgozat, mely az országos czímer-kérdést egy s más szempontból más színben tünteti föl, a jelen füzetben lát napvilágot. Az előre hírdetett másik felolvasás «A czímer-jogról» br. Nyáry Alberttől az idő előhaladottsága miatt a jövő ülésre halasztatott.
A folyó ügyek sorában a titkár bejelenti, hogy a társulat választmánya által a múlt ülésen az alapszabályokban tett változtatásokat a belügyminiszterium jóváhagyta, s így az új alapszabályok életbe léptek. Ezek, a társaság névkönyvével együtt ki fognak nyomatni s a tagoknak szétküldetni.
Titkár jelenti továbbá, hogy a társulat a Pulszky Ferencz ötven éves írói jubilaeumának megünneplésére alakúlt bizottságtól meghivást kapott, hogy azon magát képviseltesse. Báró Radvánszky Béla a társ. elnöke ez iránt Nagy Imre másodelnököt, br. Nyáry Albert, Csontosi János választmányi tagokat és a titkárt bizta meg a társulat képviselésével. Nagy Imre üdvözlő szavaira az ünnepelt, társulatunk tagja, igen szíves modorban válaszolt.
Ezután megválasztásra ajánltattak a következő új tagok: Alapitókul br. Radák Ádám Mikeszászán 200 frttal, Szontágh Pál képviselőházi alelnök Horpácson 100 frttal (ajánlja Nagy Iván); pártoló tagok (évi 1000 frttal): Szmrecsányi Emil Tereskán (ajánlja Nagy Iván); Benke Gyula Budapesten (ajánlja Czanyuga József), gróf Esterházy Móricz Pápán (ajánlja a titkár); évdíjas tagok (évi 5 frttal); Géczy Dezső Budapesten (ajánlja Nagy Iván), Kilián Gy. könyvkereskedése Budapesten (ajánlja a titkár); Ambrózy Nándor S.-A.-Ujhelyen és Bernáth Győző M.-Jesztreben (ajánlja Kecskés Dezső). Az ajánlottak megválasztattak.
A pénztárnok számadása az elmúlt évről a következő adatokat tűnteti föl:
Bevétel.
Pénzmaradvány 1883-ról 473 frt 93 kr.
Befizetett alapítványok 700 frt – kr.
Értékpapirok kamatjai 107 frt 50 kr.
Alapítványok kamatok 210 frt – kr.
Pártoló tagdíjak 1930 frt – kr.
Évdíjak1310 frt – kr.
Adakozás – frt 50 kr.
Összes bevétel 4731 frt 93 kr.
Kiadás.
Személyi és irodai stb. költségek 680 frt 11 kr.
A folyóirat költségei:
Nyomtatás 930 frt 74 kr.
Metszetek, festések stb. 479 frt 50 kr.
Expediálás 51 frt 30 kr.
Irói tiszteletdíjak 485 frt 30 kr.
1946 frt 84 kr.
Tőkésítés 827 frt 99 kr.
A Nemzetségi Zsebkönyv költségeire 200 frt. – kr.
Összes kiadás 3654 frt 94 kr.
Pénztári maradvány 1076 frt 99 kr.
Ezenkívűl a befizetett alapítványokból szerzett értékpapirok 2300 frtnyi névleges értékkel bírnak.
E számadás megvizsgálásával Kővári László, Csontosi János és Szinnyei József vál. tagok bizattak meg.
Az ezután következett zárt ülésen a titkár előterjeszti a folyó évre szóló költségelőirányzatot, mely 4786 frt 99 krnyi bevétel mellett 3976 frtnyi kiadást tűntet föl. E javaslatnak megvizsgálására szintén a számvizsgáló bizottság hatalmaztatott föl. E zárt ülésben továbbá elhatároztatott, hogy a Turul e folyó évben füzetenkint hat ívnyi terjedelemben fog megjelenni.
A jegyzőkönyv hitelesítésére Csontosi János és báró Nyáry Albert választmányi tagok kéretvén föl, az ülés véget ért.
* * *
48Felhivás társulatunk t. tagjaihoz. A belügyminiszteirum által jóváhagyott alapszabályaink értelmében a választmánynak joga van tagjainak számát hatvanra felemelni. A választmányi tagságra való ajánlatok, két vál. tag aláírásával, f. évi április hó 29-ig adandók be a titkári hivatalnál. Ugyanily módozatok közt történnek a korlátlan számban választandó levelező tagokra szóló ajánlatok is.
* * *
A magyar czímer-kérdéshez. Egy esztendeje múlt immár, hogy folyóiratunkban napvilágot látott az a vélemény, melyet társulatunk a miniszterelnök felszólítására az országos czímer törvénybe iktatása s meghatározása ügyében adott. Azóta az ügy, bár a munkálatok egy stádiummal előbbre haladtak, nyilvánosság elé csak egyszer került. Emlékezhetnek t. olvasóink Pesty Frigyes czikkére, melyet Fiume czímerének az összetett országos czímerből leendő kihagyása felől az Ungarische Revueben közölt. E czikkről folyóiratunk múlt számában emlékezhetünk meg. Megtudtuk e dolgozatból azt is, hogy a magyar tud. Akadémia, illetőleg annak történelmi bizottsága társulatunk véleményét jóváhagyta, míg néhányan ennek ellenében külön véleményt nyujtottak be. Azóta ismét egy dolgozattal vagyunk gazdagabbak, s ez Posta Béla úrnak jelen számunkban olvasható czikke, melyet a szerző társulatunk legközelebb megtartott választmányi ülésén olvasott fel. A dolgozat nem hagyja teljesen helyben a véleményt, melyet társulatunk ez ügyben adott. Eltér különösen a pólyák színeinek sorrendjében s a pajzstartó angyalok helyzetének megállapításában. Az elsőre nézve azt iparkodik kimutatni, hogy a pólyáknál követendő sorrend: ezüst-vörös; az utóbbiaknál pedig az angyalok álló vagy lebegő helyzetét attól teszi függővé, van-e talapzat melyen állanak, vagy nincs. Lehet, hogy a szerzőnek egyik-másik kérdésben nincs is egészen igaza, vagy bizonyítéka nem elég erős; erre nézve, azt hiszszük, lesz még alkalmunk e tárgyhoz hozzászólani; addig is azonban közöljük e dolgozatot, szükségesnek vélve, hogy e kérdés, mely fontosságra és érdekességre nézve párját ritkítja, – ha ellenkező is a vélemény azzal, a mit társulatunk vallott, – minden oldalról kellő megvitatásban és megvilágításban részesüljön.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem