A humán infrastruktúra fejlesztése

Teljes szövegű keresés

A humán infrastruktúra fejlesztése
A régiót nem a kórházi ágyak számának csökkenése, hanem a szülőotthonok megszüntetése érintette érzékenyen kistérségi szinten.
A járóbeteg-szakellátást területileg kiegyenlítettebbé kell tenni, mert csak a szakorvosi ellátás elérhetőségének javításával lehet fenntartani a területi egészségügyi ellátás működőképességét.
A szociálpolitika területi intézményrendszerének céltudatos kiépítése szükséges a térségen belüli gazdasági, foglalkoztatási és szociális feszültségek komplex kezelése érdekében.
A közoktatás színvonalának emelése szükséges, különösen a régió elmaradott térségeiben, mert csak a képzett munkaerő képes a piacgazdasággal együtt járó változó helyzethez igazodni.
A kisvárosok a területi oktatási feladatok tudatos vállalásaival a térségi folyamatok integrációjában fontos szerepet játszhatnak, ezért kiemelt fontosságú a középfokú oktatás differenciált fejlesztése a kistérségi központokban. A régió felsőoktatási intézményhálózata történelmileg alakult ki, ebben országos egyedi képzést nyújtó intézmények (Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Repülőtiszti Főiskolai Kar, Szolnok) is megtalálhatók. Debrecen nemcsak a régió, de az ország egyik jelentős egyetemi központja is.
Nyíregyháza országos tekintetben is jelentős főiskolai oktatási központ, melynek egyetemi központtá való fejlesztése javasolható, elsősorban Debrecennel közösen és összehangoltan egy egyetemi szövetség létrehozásával, a debreceni felsőoktatási intézményeket magába foglaló univerzitás-együttműködés keretében.
A kutatás-fejlesztés tekintetében Debrecen továbbra is meg kell hogy őrizze kitüntetett regionális jellegű pozícióit, nemzetközi innovációs-technológiai transzferközpontként Nyíregyháza és Szolnok elsősorban a területi transzferközpont szerepét töltheti be hosszú távon.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem