1947

Teljes szövegű keresés

1947
Január 19. – Az országos választásokon a szejm-választásokból is győztesen kikerült demokratikus blokk (a Lengyel Munkáspárt, a Lengyel Szocialista Párt, a Néppárt és a demokraták) győz, Mikołajczyk miniszterelnök-helyettes az események hatására (ti. választási manipulációk, szavazathamisítások és más akadályozó tényezők miatt pártja, a Lengyel Néppárt nagy vereséget szenved, a szavazatoknak mindössze 10,3%-át kapja, összesen 28 mandátumot) elhagyja az országot, visszatér a londoni emigráns kormányhoz.
Február 5. – Bołesław Bierutot választják a Lengyel Köztársaság elnökévé. Józef Cyrankiewicz benyújtja javaslatát az új kormány megalakítására.
Február 6. – Megalakul a lengyel kormány. Miniszterelnöke Józef Cyrankiewicz. A kormányban a Lengyel Munkáspárt 5, a Lengyel Szocialista Párt 7, a Parasztpárt 5, a Demokrata Párt 3, a Munkáspárt 2, az Új Felszabadulási Lengyel Parasztpárt és a pártonkívüliek 1–1 taggal képviseltetik magukat.
Február 19. – A szejm elfogadja a Lengyel Köztársaság új (első) alkotmányát, az ún. kis alkotmányt (1952. júl. 22-ig van érvényben).
Július 2. – Határozat a lengyel népgazdaság helyreállítását célzó 3 éves tervről.
Július 7. – Lengyelország szovjet közbenjárásra lemondja az amerikaiak által felajánlott Marshall-segélyt.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem