1945

Teljes szövegű keresés

1945
Január 1. – A Lengyel Nemzeti Felszabadító Bizottságból Edward Osóbka-Morawski és Władisław Gomułka vezetésével megalakul az ideiglenes (lublini) kormány.
Január 3. – Az országos nemzeti tanács határotatot hoz Varsónak mint az ország fővárosának újjáépítéséről.
Január 4. – A Szovjetunió hivatalosan elismeri az ideiglenes kormányt.
Január 12. – A szovjet csapatok és a lengyel hadsereg csapatai általános támadást indítanak lengyel földön a német megszállók ellen. A hónap második felében felszabadul Varsó (jan. 17.), Krakkó (jan. 18.), Łódż (jan. 19.), Katowice (jan. 27.), Olsztyn, Bydgoszcz.
Január 22–24. – A szovjet kormány kölcsönt folyósít Lengyelországnak külföldi kereskedelem céljaira.
Január 31. – Csehszlovákia elismeri a Lengyel Köztársaság ideiglenes kormányát.
Február 4. – A jaltai konferencián Winston Churchill és Franklin D. Roosevelt az ideiglenes kormány kibővítése mellett száll síkra: „Vonják be (a kormányba) az országban élő demokratikus vezetőket és a külföldön élő lengyeleket.” Sztálin Lengyelország nyugati határának kitolását követeli egészen a lausitzi Neisse folyóig.
Február 5. – Az országos nemzeti tanács elnöke, Bolesław Bierut nyilatkozatot tesz közzé az Odera és a Neisse folyóktól keletre eső területek polgári közigazgatásának átvételéről.
Február 6–7. – A Lengyel Munkáspárt KB I. plénumán meghatározzák a párt gazdaságpolitikájának fő irányelveit.
Március 8. – Auschwitzban (Oświęcim) 200 ezren vesznek részt annak a 450, nácik által meggyilkolt fogolynak a temetésén, akiket a németek nem tudtak a krematóriumban megsemmisíteni.
Március 22. – A krakkói, fennállásának 581. évét ünneplő Jagelló Egyetem megkezdi első tanévét a felszabadított Lengyelországban.
Március 22. – Az ideiglenes kormány határoz: kész részt venni a San Franciscóban 1945. ápr. 25-én kezdődő, az ENSZ megalapítására összehívott konferencián.
Március 25–26. – Megalakul a baloldali Néppárt.
Március 29. – Létrehozzák a Lengyelországban elkövetett náci bűnök felderítésére hivatott főbizottságot.
Április 21. – Lengyelország és a Szovjetunió kormányai 30 évre szóló lengyel-szovjet barátsági, kölcsönös segítségnyújtási és együttműködési szerződést kötnek.
Június 8. – A nyugati szövetségesek engedélyezik, hogy a Németországban fogva tartott lengyelek visszatérhessenek hazájukba.
Június 25. – A 4 győztes hatalom javaslatára San Franciscóban helyet biztosítanak Lengyelország számára is az ENSZ alapokmányának aláírására.
Június 28. – Megalakul a nemzeti egység ideiglenes kormánya. Miniszterelnöke E. Osóbka-Morawski, helyettesei Gomułka és Mikołajczyk. A kormány 21 tagjából 6–6 a Lengyel Munkáspárt, a Lengyel Szocialista Párt, a Parasztpárt (ill. különböző parasztszervezetek) képviselője, 2 a Demokrata Párté, 1 pártnélküli. – A Francia Köztársaság ideiglenes kormánya de jure elismeri a Lengyel Köztársaság ideiglenes nemzeti egységkormányát.
Július 5. – Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kína elismerik az ideiglenes nemzeti egységkormányt.
Július 6. – A szovjet és a lengyel kormány egyezményt ír alá a lengyel nemzetiségű állampolgároknak a Szovjetunióból, az orosz, ukrán, belorusz és litván polgároknak Lengyelországból történő hazatelepítése ügyében.
Július 17.–augusztus 2. – A potsdami egyezményben rögzítik és garantálják Lengyelország határait, és elrendelik a Lengyelországban élt német lakosság áttelepítését. Az újjászületett lengyel állam területe 312 700 km2 (77 ezer km2-rel kisebb, mint 1939-ben).
Augusztus 16. – Az 1944. júl. 26-i határegyezmény és más előzetes megállapodások alapján megkötik a lengyel-szovjet államhatárról szóló egyezményt. A határvonal, kis eltérésekkel Lengyelország javára, a Curzon-vonalnak felel meg.
Augusztus 22. – Mikołajczyk saját pártjaként megalapítja a Lengyel Néppártot (PSZ), melynek tagjai többnyire a Parasztpárt jobbszárnyából kerülnek ki.
Október 15. – Lengyelországot felveszik az ENSZ tagállamai közé.
November 10. – A minisztertanács gazdasági bizottságán belül felállítják a Központi Tervhivatalt.
November 13. – Megalakítják a Visszaszerzett Területek Minisztériumát. Miniszter: Władisław Gomułka.
November 19. – A Szovjetunió az 1945. aug. 16-i határegyezmény értelmében 930 km2 nagyságú területet ad át megszállási területéből Lengyelországnak (az Oderától nyugatra, beleértve Szczecint is).
December 6–13. – Ülésezik a Lengyel Munkáspárt (PPR) I. kongresszusa. A kongresszusi határozatban körvonalazzák a gazdasági fejlődés lehetőségeit, a párt vidéken és az ifjúság körében végzendő munkáját; elfogadják a párt szabályzatát; megválasztják a párt szerveit. A főtitkár. W. Gomułka.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem