1944

Teljes szövegű keresés

1944
Május 15. – Megegyezés Jugoszlávia és a Szovjetunió között, hogy a Vörös Hadsereg hadműveletei kiterjedhetnek Jugoszlávia területére is.
Május 17. – Az emigráns kormány élén brit nyomásra személycserét hajtanak végre, az új miniszterelnök Ivan Šubasić. Mihajlovićot kizárják a kormányból.
Május 25. – Német támadás O. Skorzeny vezetésével Tito főhadiszállása ellen. Titónak egy szovjet repülőgépen sikerül elmenekülnie.
Június 16. – Tito-Šubašić találkozó Lissa szigetén. Az emigráns kormány elismeri Tito hadseregét, a monarchia kérdését viszont nyitva hagyják a háború végéig.
Augusztus 12–13. – Churchill-Tito találkozó Nápolyban. Tito nem fogadja el Churchill javaslatát az emigráns kormánnyal való egyesülésére.
Szeptember 12. – II. Péter király felhívja az ország lakosságát, hogy csatlakozzon Tito hadseregéhez.
Szeptember 28. – Szovjet-jugoszláv közös közlemény, mely szerint a Vörös Hadsereg ideiglenesen Jugoszlávia területére lép. A közigazgatás a népfelszabadító bizottságok hatáskörébe kerül.
Október 9–20. – Sztálin és Churchill Moszkvában megegyeznek Jugoszlávia fölötti érdekeltségük 50–50%-os megoszlásában.
Október 20. – A partizánok és a Vörös Hadsereg elfoglalják Belgrádot.
November 1. – Šubašić-Tito-megállapodás, amely megerősíti a föderalizmus elvét. Az AVNOJ a választásokig törvényhozó testület marad, s a király átruházza jogait a Helytartó Tanácsra az államforma végleges eldöntéséig. A HT tagjait a Jugoszláv Nemzeti Felszabadító Bizottsággal egyetértésben nevezik ki.
November 21. – Az AVNOJ törvényt ad ki arról, hogy az „ellenséges magántulajdon” az állam tulajdonába kerül. Azoknak a németeknek, akik nem harcoltak a partizánalakulatokban, kisajátítják a magántulajdonát.
December-1945. február – Albán nacionalista felkelés Koszovóban.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem