1943

Teljes szövegű keresés

1943
Február 11. – A Szovjetunió ismét elutasítja, hogy anyagi támogatást nyújtson Titóéknak.
Március 22. – Churchill elfogadja a javaslatot, hogy az AVNOJ-hoz is küldjenek megbízottakat.
Augusztus–szeptember – A partizánhadsereg az olasz kapituláció idején a jugoszláv területeken lévő 15 olasz hadosztályból 11-et lefegyverez.
Szeptember 1. – Megérkezik az első külföldi segélyszállítmány (angolszász részről) a partizánokhoz. Fegyverzetük jelentősen feljavul, 1943 végére 300 ezer fős szervezett hadseregük van, s az ország mintegy felét ellenőrzik.
November 29–30. – Az AVNOJ második ülésszaka Jajcéban. Átalakul törvényhozó testületté, ideiglenes kormányt hoz létre Tito vezetésével, nem ismeri el az emigráns kormányt. Kimondja: Jugoszlávia új berendezkedése föderalista lesz.
November 28.–december 1. – A teheráni konferencián a szövetségesek megállapodnak abban, hogy Titót minden eszközzel segítik.
December 15. – A Szovjetunió megszakítja kapcsolatait a londoni emigráns kormánnyal, s az ideiglenes kormányt ismeri el.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem