Fiatal Demokraták Szövetsége (Fidesz)

Teljes szövegű keresés

Fiatal Demokraták Szövetsége (Fidesz)
– a parlamenti ellenzék legkisebb pártja. Öndefiníciója: A Fidesz radikális, szabadelvű és alternatív szervezet. A radikális a rossz kompromisszumok elutasítását, a cél ismeretét és az afelé való töretlen haladást jelenti (a polgári radikalizmus politikai hagyományát is tartalmazza). A szabadelvűség azt a politikai filozófiát jelenti, amit a Fidesz a magáénak vall, a szabadság feltétlen primátusát, a szabad individuumoknak a piac által koordinált gazdasági és a plurális demokrácia által koordinált közéleti tevékenységét. És alternatív a Fidesz nyugati értelemben, mivel gondolkodásában jelen van az ökológiai szemlélet, az életformák pluralizmusa, de alternatív a Fidesz politizálási stílusa is: ironikus és őszinte, és alternatív a Fidesz olyan értelemben is, hogy alternatívát nyújt a népi-urbánus ellentétben, kilép ebből a paradigmából.
A Fidesz 1988. március 30-án alakult meg egyetemi szakkollégiumok tagjaiból. A párt taglétszáma 1990 szeptemberében 10 815 fő volt, helyi szervezeteinek száma 279.
A Fidesz tagja lehet minden 14 és 35 év közötti; illetve 35. életévét a Fidesz tagjaként betöltő személy, aki elfogadja a Fidesz alapszabályát és programnyilatkozatát, és nem tagja más pártnak. Új tag felvételéhez 2 tag ajánlása és/vagy fél év próbaidő letelte szükséges.
A Fidesz szervezeti egysége a legalább 10 főből álló csoport. A csoportok küldötteket delegálnak a területi koordinációs tanácsba (TKT). A tizennyolc – megyei – TKT 2–2 küldöttet delegál az országos tanácsba (OT), amely a Fidesz csoportjainak és regionális szervezeti egységeinek információs és döntéshozó testülete: A budapesti koordinációs tanács (BuKTa) az OT-ba 8 főt delegál. Így az OT 44 állandó küldöttből áll. Az OT-nak 5 fős választott elnöksége van.
Az országos választmány a Fidesz operatív ügyintéző, döntéshozó és képviseleti szerve. Tagjait a kongresszus választja.13 tagból áll. A kongresszus a Fidesz legfelsőbb tanácskozó és döntéshozó szerve, amely a Fidesz csoportjainak küldötteiből áll.
Az országos választmány tagjai: Bankós Andrea, Bencze György, Drahos Péter, Fodor Gábor, Fürjes Balázs, Lippai Pál, Medgyesy Balázs, Mónos Márton, Németh László Ákos, Németh Zsolt, Orbán Viktor, Tirts Tamás, Vas József.
A Fidesz központi székházának címe: 1062 Budapest VI., Lendvay u. 28.
Választási eredmény: A képviselő-választásokon a Fidesz 1 egyéni, 8 területi és 12 országos, összesen 21 mandátumot szerzett. Frakcióvezető: Orbán Viktor.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem