Kereskedelem és pénzügyek

Teljes szövegű keresés

Kereskedelem és pénzügyek
1988-ban a világkereskedelem növekedési üteme – nem végleges adatok szerint 9% – az évtized rekordját állította fel. A 80-as évek közepe óta ismét felgyorsult ütemű nemzetközi kereskedelemben a legnagyobb lendület a fejlett tőkés kivitelben mutatható ki. Ebben 1986–87 során kétségkívül jelentős szerepük volt valutáris okoknak (a dollár alulértékeltségének) is. Ám az árfolyam-emelkedést hozó 1988-ban is fennmaradt az „export-boom” üteme. Ezzel szemben a fejlődők exportja a 30 éves átlagos növekedéshez (9,9%) képest 6-7%-osra lassult. A lefékeződés még nagyobb mérvű lenne az újonnan iparosodó, késztermékexportőrök közé tartozó országok teljesítménye nélkül. Az utóbbiak ugyanis közel évi 19%-os ütemben növelték kivitelüket 1986 óta.
Az egyes országcsoportok világpiaci részesedése évről évre változott, azonban a fő arány – a fejlett országok exportja a világkivitel durván 2/3-a, a fejlődőké pedig 1/3-a – nem módosult alapvetően, sőt a fejlett országok már növelték is „túlsúlyukat” (1987-ben 72,9%-ra).
1988-ban a fejlődők összességében valamivel növelték részesedésüket, főként az ázsiai sikergazdáságoknak köszönhetően. Az arányok átrendeződése az országcsoportok között kevésbé, sokkal inkább az országcsoportokon belül említésre méltó. A fejlett ipari országokon belül pl. az amerikai kivitel a japán és a nyugatnémet exporttól hódított vissza piacrészesedést. A fejlődők közül pedig ütemesen törnek előre a késztermékek exportőrei: részesedésük a világexportból elérte a 12%-ot.
A kelet-nyugati kereskedelemben a 80-as évtizedben 1988 von az első év, amikor reálértéken számítva nőtt a fejlett országok exportja Kelet-Európában (7,5%-kal). Megszakadt tehát a folyamat, az export reálértékének 1980 óta (évi 2%-os ütemben) tartó csökkenése. A szocialista országok tőkés kivitele hasonló léptékkel emelkedett 1988-ban (7%-kal), ez azonos az előző évi eredménnyel. A forgalom alakulására egyelőre az OECD-országok konjunktúrahelyzete, az olaj és a dollár árfolyama hat alapvetően.

 

Nemzetközi árupiacok Nemzetközi pénzügyek Tartalékhelyzet Adóssághelyzet Világkereskedelmi adatok (Mrd USD) A világkereskedelem mennyiségi növekedése és a cserearányok alakulása (az előző évi eredmény %-ában) A fejlett tőkés országok cserearányának alakulása (az előző évi eredmény %-ában) Egyes tömegáruk áralakulása (az előző évi USD-ár %-ában) Fizetésimérleg-egyenlegek összesítése (Mrd USD) A folyó fizetési mérleg egyenlegei néhány régióban (Mrd USD) Néhány jelentős többlettel/hiánnyal rendelkező ország folyó fizetési mérlege, 1980–89 (Mrd USD) A fejlett tőkés országok fizetési mérlegének szerkezete (Mrd USD) A Világbank-árindex alakulása (USD-ben számitott index, 1985 = 100) Az Egyesült Államok 50 vezető brókercége, rangsorban (M USD) A világ valutái (Financial Times, 1989. ápr. 28.) (második sor: egy évvel korábban) Jegybanki kamatlábak néhány országban (az időszak végén) Belföldi hitelkamatlábak néhány országban (évi átlagos %) Hosszú lejáratú kormánykötvények hozama (évi átlagos %) Adatok néhány ország belföldi értékpapírpiacáról A londoni bankközi kamatlábak (LIBOR) alakulása (évi átlagos %) A hivatalos tartalékok alakulása (Mrd SDR) Hivatalos aranytartalékok néhány országban (t) Fejlődő országok külső tartozásai és arányuk az áru- és szolgáltatásexporthoz (%) Fejlődő országok adósságszolgálata és annak aránya az áru- és szolgáltatásexporthoz (%) A 15 súlyosan eladósodott ország* gazdasági mutatószámai (1970–88) Kelet-európai banktartozások* (M USD) Kelet-Európa bruttó adósságállománya konvertibilis devizában (M USD) A kelet-európai szocialista országok adósságszolgálati rátája* Az Institutional Investor hitelképességi rangsora Egy év alatt a legkedvezőtlenebbül változott (pontszám) Egy év alatt a legkedvezőbben változott (pontszám) Nemzetközt hitelfelvételek megoszlása főbb hiteleszközök szerint (%) Egy évnél hosszabb lejáratú (új) nemzetközi bankhitelek [a kölcsönfelvevő országok szerint (M USD)] Nemzetközi kötvénykibocsátások (Mrd USD) Nemzetközi kötvénykibocsátások megoszlása devizanemek szerint (%) Eurokötvény-kibocsátások devizanemek szerint (M USD) Eurokötvényt kibocsátó magánbankok rangsora, 1988 Értéktöbbletadók (általános forgalmi adók, %) A világ legjelentősebb részvénytőzsdéi (SE: Stock exchange) A fejlett tőkés országok kereskedelmi mérlegei (Mrd USD) A világkereskedelmi szempontból fontos nyersanyagok reprezentatív árindexei (1985 = 100) Az arany jegyzése Londonban (USD/troy uncia; 1 troy uncia = 31,1 g) A platina ára (New York, USD/troy uncia) Egyes színesfémek éves átlagárai a londoni fémtőzsdén (font sterling/tonna) A világ 10 vezető áru- és pénzügyi tőzsdéje

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem