Politika

Teljes szövegű keresés

Politika
IV. 12. Gagarin űrrepülése. Az első ember a világűrben.
IV. 17. Kubai emigránsok partraszállása a Disznó-öbölben. 20-ra teljes vereséget szenvednek. A SZU egyre több segítséget, többek között katonai szakértőket ígér Kubának.
VI. 3–4. Hruscsov-Kennedy csúcstalálkozó Bécsben. Egyezmény nem születik.
VI. Megvitatás céljából közzéteszik az SZKP új programtervezetét. Megszületik az új jelszó, „a szovjet emberek jelenlegi nemzedéke már a kommunizmusban fog élni”, azaz 1980-ig „lényegében be kell fejezni a kommunista társadalom felépítését”. – A kb 19-i ülésén elfogadják a párt új programtervezetét. A kb-ban Hruscsov bejelenti a pártirányítás radikális reformját, melynek alapja a pártirányítás termelési elv alapján való átszervezése az addigi területi-termelési elv helyett.
VIII. 30–31. A „berlini válság lázában” a SZU megsérti a magára vállalt önkéntes atommoratóriumot, amikor 30-án 50 megatonnás hidrogénbombát robbant föl Novaja Zemlja térségében. (Az újabb kísérletsorozat miatt Szaharov akadémikus bírálja a szovjet vezetést.) Ugyanekkor a SZU ideiglenesen nem szereli le azokat a katonákat, akiknek lejárt a tényleges szolgálati idejük.
X. 17–31. Az SZKP XXII. kongresszusa elfogadja az új, a kommunizmus 1980-ig történő felépítését célul kitűző pártprogramot, a pártnak története során 3. elfogadott programját. Változtat a szervezeti szabályzaton. Deklarálják, hogy a SZU a proletárdiktatúra korszakából átlépett az „össznépi államba”. Határozat születik Sztálin koporsójának a Lenin-mauzóleumból való eltávolításáról (ez 30-31-én éjszaka megtörténik, s a Kreml falánál temetik el). Határozatot hoznak, miszerint rendszeresen meg kell újítani a párt különböző szintű vezető szerveinek személyi összetételét: jelentősen megújul a kb. A kongresszus után, Grúzia kivételével, megindul a Sztálin-kultusz maradványainak fölszámolása.
XI. 9–11. Sztalinót visszakeresztelik Donyeckre, Sztálingrádot Volgográdra és Sztalinabadot Dusanbéra. Több Sztálinról elnevezett létesítmény visszakapja eredeti nevét.
Ősz A SZU közepes hatósugarú rakétákat és repülőgépeket, ill. kiképzőket bocsát Kuba rendelkezésére.
XII. 10. A SZU megszakítja diplomáciai kapcsolatait Albániával.
XII. 12. A szovjet kormány jegyzékben követeli Albániától, hogy hívja vissza moszkvai diplomáciai és kereskedelmi képviseletének tagjait. Albánia megszakítja diplomáciai kapcsolatait a SZU-val.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem