Politika

Teljes szövegű keresés

Politika
Az év elején Országos tisztogatások az állami hivatalokban. 51 000 polgári tisztviselőt távolítanak el „megbízhatatlanság” miatt.
I. 18. Az OGPU „szovjetellenes tevékenysége” miatt kiutasítja Trockijt az országból, aki a törökországi Prinkipóban telepszik le.
I. 21 és 30. Buharin nyilatkozatokban szembefordul a kb-vel. Bírálja a kollektív vezetés hiányát, az elbürokratizálódást, a parasztság „katonai-feudális” kizsákmányolását. Alekszej Rikov és Mihail Tomszkij támogatják.
I. 30.–II. 9. A kb és a KEB plénuma „jobboldali elhajlóknak” minősíti Buharint, Rikovot, Tomszkijt.
III. 5. A Pravda közli a leningrádi „Vörös Viborgi” gyár munkásainak a SZU dolgozóihoz intézett felhívását az első szocialista munkaversenyben való részvételről.
IV. 23–29. Az ÖK(b)P 16. konferenciája – mivel az 1928-as gabonaválság a belső falusi osztályellenségtől való pszichés félelmet erősíti – hozzájárul a falu feletti állami ellenőrzés, a kollektivizálás gyorsításához. – Élesen elítélik a „jobboldali ellenzéket” (Buharin, Rikov, Tomszkij). Buharint leváltják a Pravda főszerkesztői posztjáról.
VI. 2. Leváltják Tomszkijt a Szakszervezetek Összoroszországi Központi Tanácsának elnöki posztjáról.
VII. 4. A Molotov elnöksége alatt összeülő Komintern VB eltávolítja Buharint a világpárt éléről. Helyét Dmitrij Manuilszkij veszi át.
VII. 10. Csang Kaj-sek nankingi kormánya és volt fehérgárdista tisztek elfoglalják az 1924 óta közös szovjet–kínai igazgatás alatt álló kelet-kínai vasutat, fegyveresei nov.-ben bevonulnak a SZU területére.
VIII. 6. A leningrádi üzemek kezdeményezésére országosan megtartják az ún. „Iparosítás Napját”, amelynek keretében a dolgozók felajánlják napi keresményüket az iparosítás javása.
VIII. 21–24. A Pravda Buharint „a jobboldali elhajlók fő buzdítója és vezetőjeként” aposztrofálja.
Nyár–ősz Jakut és burját mongol felkelés a szovjethatalom ellen.
IX. Vaszilij Bluchert nevezik ki a Távol-keleti Hadsereg főparancsnokává (1925–27 között Csang Kaj-sek katonai tanácsadója volt), aki nov. végéig kiűzi a kínai fegyvereseket az orosz területekről.
XI. 7. Sztálin cikke a Pravdában meghirdeti a „forradalom felülről” programját, a teljes kollektivizálás azonnali végrehajtását.
XI. 10–17. A kb 25 000 munkásagitátort irányít vidékre a kollektivizálás segítésére. (Számuk 1930 végéig 250 000-re nő.) – Buharint kizárják a PI-ből, Rikov és Tomszkij pártbüntetést kap.
XI. 26. A Pravdában Buharin, Tomszkij, Rikov megtagadják korábbi nézeteiket s nyilvános önkritikát gyakorolnak.
XII. 5. Megalakul a Tadzsik SZSZK, a SZU 7 tagállama.
XII. 21. Sztálin, 50. születésnapjára Vorosilovtól ,„Sztálin és a Vörös Hadsereg” c. cikket kap ajándékba, amely a kezdődő személyi kultusz jegyében túlértékeli az ünnepelt polgárháborús szerepét.
XII. 22. Kína és a SZU a habarovszki jegyzőkönyvben visszaállítja a kelet-kínai vasút közös igazgatását.
XII 27. Sztálin a marxista agrárszakemberek konferenciáján kiadja a „kulákság mint osztály likvidálásának” jelszavát. Ezzel kitelepítésekkel, templomok bezárásával járó pánikszerű hajsza indul meg a magasabb kollektivizálási arányszámok eléréséért.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem