Medicor Műszaki Fejlesztő Rt.

Teljes szövegű keresés

Medicor Műszaki Fejlesztő Rt.
Tevékenységi kör: külső megbízás alapján orvosi, gyógyászati eszközök, felszerelések, berendezések kutatása, fejlesztése; a témákhoz kapcsolódó szoftvergyártás, a kifejlesztett késztermékek szériagyártását megelőzően első kis sorozatú gyártás megszervezése; műtőasztalgyártás. Alaptőke: 112,5 M Ft. Kibocsátott részvények névértéke: 500 000 Ft; darabszáma: 225. Osztalék (1988): 8% vagyonarányos. Tisztségviselői: Kotora György (elnök); igazgatósági tagok: Mádai Szilvia (Medicor Kereskedelmi Rt.), dr. Török Pál (Medicor Holding Rt.), Kontra László (Országos Kereskedelmi és Hitel Bank Rt.), Dányi István (Ipari Min.); felügyelő-bizottság: Ádám Antal (Ipari Min.), dr. Csontos Istvánné (Ipari Fejlesztési Bank Rt.), Pádár Gyuláné (Medicor-nyugdíjas). Alapszabály elfogadási éve: 1988. Utolsó módosítása: 1989. Üzletévzárás: dec. 31. Utolsó közgyűlés: 1989. ápr.
A rövid történet: Az orvosi műszergyártásnak Magyarországon több évszázados, a gyáripar jellegű termelésnek közel 80 éves múltja van. Az 1963-ban megalakult Medicor az orvostechnikai szakágazat legnagyobb belföldi vállalata, s világméretekben is a legjelentősebbek közé tartozik. A nagyvállalati működés keretében – egységes koncepció alapján – valósították meg az orvostechnikai eszközök fejlesztését, gyártását, kül- és belföldi értékesítését, ill. a különböző komplettségi fokú egészségügyi rendszerek fővállalkozását. A világpiacon a Medicor a 15 legjelentősebb exportőr közé tartozik, termékeit 70 országba forgalmazza, 32 országban kereskedelmi irodája vagy képviselete működik. Mivel az elmúlt években csökkentek a dinamikus fejlődéshez szükséges erőforrások, jelentős tőkehiány gátolta a továbbfejlődést, s a hatékony működés korlátjává vált a centralizált nagyszervezet is, a Medicor 1988. jan. 1-jével mélyreható szerkezeti-tulajdonosi változtatást hajtott végre. Ennek során 3100 M Ft alaptőkével rt.-ket és kft.-ket alapított gyáraiból és központi funkcionális egységeiből. Így a nagyvállalatból kialakult a magyar orvosi műszergyártás hagyományaira támaszkodó, de szervezetében és stratégiájában megújult Medicor-csoport. A Medicor Holding Rt. alapítói: a korábbi Medicor Állami Vállalat, a Budapest Bank Rt., a Postabank és Takarékpénztár Rt., az Ipari Fejlesztési Bank Rt., az Országos Kereskedelmi és Hitel Bank Rt., az Állami Biztosító, továbbá két Medicor-társaság: a Mikromed Kft. és a Medicor Kereskedelmi Rt. A Medicor-csoport vállalatainak részvénytöbbségével (51–75%) a Medicor Holding Rt. rendelkezik; a tulajdonosi irányítás és kontroll révén biztosítja a Medicor-csoport vállalatainak hatékony működését, együttes fellépését, a birtokában lévő több mint 2 milliárd Ft értékű vagyonrész hozadéknak a növelését. Az 1988-as működés során jelentkeztek a decentralizálás előnyei: a társaságok jelentős, a tervezettnél nagyobb nyereséget értek el. Az új, kisebb szervezetek eredményes gazdálkodásához hozzájárult a holding szintű koordináció.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem