1955

Teljes szövegű keresés

1955
január 14. Belgrádban aláírták a magyar–jugoszláv árucsere-forgalmi és fizetési egyezményt.
március 2–4. Az MDP KV ülése a politikai helyzetről hozott határozatában felhívja a figyelmet az elburjánzó jobboldali jelenségek káros hatásaira, s elítéli Nagy Imrét, mint a jobboldali opportunista nézetek fő képviselőjét.
március 19. Vence-ban (Franciao.) meghal Károlyi Mihály.
április 14. Az MDP KV ülése Nagy Imrét antimarxista nézetei és frakciós tevékenysége miatt kizárja a PB-ból és a KV-ból; az őt támogató Farkas Mihályt is megfosztják PB-, KV- és valamennyi pártfunkciójától.
április 18. Az Országgyűlés Nagy Imrét fölmenti a Minisztertanács elnöki tisztéből, utódául Hegedűs Andrást választják meg.
május 11–14. Magyar kormányküldöttség látogat Varsóba. Hegedűs András miniszterelnök aláírja a varsói barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási szerződést. (A szerződést Magyarországon kívül Albánia, Bulgária, Csehszlovákia, Lengyelország, az NDK, Románia és a Szovjetunió írta alá. Célja a szocialista országok kollektív önvédelmének biztosítása egy Európában esetlegesen bekövetkező imperialista támadással szemben.)
szeptember 2. Az MDP KV Szalai Bélát a KV titkárává választja.
szeptember 6. Az MDP Pest megyei bizottságának ülése az 1954-ben rehabilitált és a XIII. kerületi Pártbizottság élére megválasztott Kádár Jánost a megyei pártbizottság első titkárává választja.
október 20. A Földművelési Minisztérium jelentése szerint jan. 1. és okt. 15. között 423 új tsz alakult.
december 3. Az MDP Központi Ellenőrző Bizottsága kizárja Nagy Imrét a párttagjainak sorából.
december 14. Magyarországot felveszik az ENSZ-be.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem