1950

Teljes szövegű keresés

1950
április 25. Szakasits Árpád, az Elnöki Tanács Elnöke „egészségi állapotára” hivatkozva lemond. Koholt vádak alapján letartóztatják, majd életfogytiglani börtönre ítélik.
május 7. Felavatják az újjáépített Ferihegyi repülőteret.
május 8-12. Az Országgyűlés Szakasits Árpád utódául Rónai Sándort választja meg az Elnöki Tanács elnökévé, elfogadja az 1950. i. törvényt a tanácsok szervezetéről.
május 31.–június 1. Az MDP KV ülésén Révai Józsefet főtitkárhelyettessé, Zöld Sándort és Szabó Istvánt a PB tagjává, Piros Lászlót és Zsofinyecz Mihályt a PB póttagjává, Hegedűs Andrást és Dénes Istvánt a KV titkárává választják.
június 23-24. Walter Ulbricht miniszterelnök-helyettes vezetésével NDK kormányküldöttség tartózkodik Magyarországon.
augusztus 16. Koholt vádak alapján letartóztatják Marosán Györgyöt és más volt baloldali szociáldemokrata vezetőket, s eljárás indul ellenük.
augusztus 30. Megállapodás a kormány és a katolikus püspöki kar között: a katolikus egyház 4 hittudományi főiskola és 8 középiskola fenntartására kap jogot. A szerzetesrendek közül tovább működhet a bencés, a piarista, a ferences és egy női tanító rend.
szeptember 15. A Minisztertanács rendelkezik a földalatti gyorsvasút építéséről.
október 22. Az első tanácsválasztásokon a választásra jogosultak 96,9%-a leadja szavazatát; 97,8%-uk a Népfront jelöltjeire.
november 7. Budapesten átadják a forgalomnak a Sztálin hidat (a mai Árpád hidat).

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem