1985

Teljes szövegű keresés

1985
január 7–8. Szovjet–amerikai külügyminiszteri találkozó Genfben.
február 10–11. J. Arafat, a PFSZ vezetője és Huszszein jordániai király megállapodnak, hogy közös erőfeszítéseket tesznek a közel-keleti rendezés érdekében; a megszállt területek visszaadásáért cserébe békét kínálnak Izraelnek.
március 5. A brit bányászszakszervezet feltétel nélkül beszünteti a közel egy éve tartó sztrájkot.
március 10. Meghal K. V. Csernyenko, az SZKP KB főtitkára, szovjet államfő. Utóda a főtitkári tisztségben M. Sz. Gorbacsov.
március 12. Szovjet–amerikai tárgyalások kezdődnek Genfben a fegyverzetkorlátozásról. Összefüggéseiben foglalkoznak a hadászati és űrfegyverek, valamint a közepes hatótávolságú fegyverzetek korlátozásának lehetőségeivel.
március 15. A belga kormány 5 évi halogatás után hozzájárul az eurorakéták belgiumi telepítéséhez.
március 25. A Damaszkuszban megalakult Palesztin Nemzeti Megmentés Frontja követeli az Arafat–Husszein megállapodás érvénytelenítését. A PFSZ VB elítéli az új palesztin tömörülés megalakulását.
április 6. Szudánban megdöntik a külföldön tartózkodó Nimeri elnök hatalmát. Az új államfő: Ed-Dabah tábornok.
április 7. M. Gorbacsov moratóriumot hirdet az eurorakéták szovjet telepítésére. (Határideje: 1985 novembere.) Az USA elutasítja a moratóriumhoz való csatlakozást.
április 11. Meghal Enver Hodzsa, az Albán Munkapárt KB első titkára. Utóda: R. Alia.
április 26. A tagállamok pártvezetői aláírják a Varsói Szerződés további 10 éves meghosszabbításáról szóló jegyzőkönyvet.
május 1. R. Reagan – a „forradalom exportjának” vádját hangoztatva – teljes kereskedelmi embargót rendel el Nicaragua ellen. Felszólítja a sandinista vezetést: kezdjen tárgyalásokat a hatalom megosztásáról a kontrákkal.
június 12. Aláírják Spanyolország és Portugália Közös Piachoz való csatlakozásának dokumentumait. Eszerint a két ország 1986. jan. 1-jei hatállyal teljes jogú tagja lesz a közösségnek.
július 1. A. Gromikót választják szovjet államfővé. Az új külügyminiszter: E. Sevardnadze.
július 17–18. Az európai tőkés országok párizsi értekezletén meghirdetik az ún. EURÉKA (Európai Kutatásegyeztető Ügynökség) programot.
szeptember 27. A leköszönő N. Tyihonov utódaként Ny. Rizskov az új szovjet miniszterelnök.
november 6. Z. Messner az új lengyel miniszterelnök; W. Jaruzelski, a LEMP KB első titkára az új államfő.
november 15. Az észak-írországi Belfast közelében megállapodást ír alá a brit és az ír kormányfő: Írországnak beleszólást biztosítanak az észak-írországi ügyekbe.
november 19–20. Gorbacsov–Reagan találkozó Genfben. Közös nyilatkozat a rendszeres csúcsértekezletek szükségességéről, a nukleáris háború megnyerhetetlenségéről, s arról, hogy egyik fél sem törekszik katonai fölényre. Fölvetik a közepes hatótávolságú nukleáris fegyverek (INF) betiltásáról szóló egyezményt, valamint a stratégiai nukleáris eszközök 50%-os csökkentésének szükségességét.
december 27. Szélsőséges palesztin terrorista csoportok egyidejű támadása a bécsi és a római repülőtéren az izraeli légitársaság járataira várakozók ellen (18 halott, 105 sebesült).

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem