1984

Teljes szövegű keresés

1984
január 1. A Közös Piac és az EFTA megszünteti egymás között az ipari termékekre kivetett vámokat. Ezzel létrejön a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezete (312 millió lakos).
január 7–16. Csao Ce-jang kínai miniszterelnök látogatása az USA-ban.
január 17. Stockholmban 33 európai ország, valamint az USA és Kanada részvételével megkezdődik az európai bizalom- és biztonságerősítő értekezlet.
február 9. Meghal J. V. Andropov, az SZKP KB főtitkára, szovjet államfő. Utóda: K. U. Csernyenko.
március 5. Libanon érvénytelennek nyilvánítja az izraeli-libanoni egyezményt; az országban tapasztalható ellenségeskedések felszámolására márc. 12–20. között megbékélési értekezletet tartanak a svájci Lausanne-ban.
március 12. 26 000 brit bányász sztrájkot kezd, így tiltakozva a bányabezárások és az elbocsátás ellen.
március 16. Felújítják a bécsi haderő-csökkentési tárgyalásokat.
április 17. A londoni líbiai követség előtt M. Kadhafi hívei és ellenfelei tüntetnek, majd lövöldözésre kerül sor (1 brit rendőrnő meghal); 22-én Nagy-Britannia megszakítja diplomáciai kapcsolatait Líbiával.
április 26–május 1. R. Reagan kínai látogatása.
május 8. A SZU Olimpiai Bizottsága úgy dönt, hogy a szovjet sportolók nem vesznek részt a Los Angeles-i XXIII. nyári olimpián. A döntéshez további 14 szocialista, ill. népi demokratikus ország csatlakozik.
június 5. Az indiai Pandzsab állam Amritszár városában kormánycsapatok elfoglalják a szikhek vallási központját, ahová a lázadó szikh vezetők visszahúzódtak. Az ellenségeskedések tovább folynak.
június 11. Meghal E. Berlinguer, az Olasz KP főtitkára. Utóda: A. Natta.
július 17. Párizsban lemond a Mauroy-kormány. Mitterrand L. Fabiust bízza meg kormányalakítással; kabinetjéből kimaradnak a kommunisták.
július 21. Átfogó amnesztiarendelet Lengyelországban: a szabadon bocsátottak között vannak Szolidaritás- és más ellenzéki vezetők, valamint a korábbi hivatalos hatalom elítélt vezetői is.
augusztus 1. Brit–kínai elvi megállapodás Hongkong jövőjéről. Eszerint a régi bérleti szerződés 1997-ben jár le, Kína ekkor kapja vissza területi jogait, de Hongkong további 50 évig megőrzi jelenlegi berendezkedését.
október 2. A Brit Konzervatív Párt brightoni értekezletén, a párt vezetőinek szálláshelyén az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) bombája robban. A merényletnek 4 halálos és 27 sebesült áldozata van.
október 19. Lengyelországban a belügyminisztérium 3 funkcionáriusa elrabolja és meggyilkolja J. Popieluszko varsói papot, a betiltott Szolidaritás hívét, aki kormányellenes nyilatkozatairól volt ismert. Az akció értelmi szerzőit és végrehajtóit 1985 februárjában 16-tól 25 évig terjedő börtönbüntetésre ítélik.
október 31. Indira Gandhi, India miniszterelnöke szikh szélsőségesek merényletének áldozata lesz. Utóda fia, Radzsiv Gandhi. A gyilkosság után a hinduk szikhek elleni fellépése polgárháborús viszonyokat teremt.
november 4. Nicaraguában általános választásokat tartanak. Az ország elnökévé a sandinisták jelöltjét, D. Ortegát választják. A jobboldali pártok bojkottálják a választásokat.
november 6. Ismét R. Reagant választják – elsöprő fölénnyel-az USA elnökének.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem