1956

Teljes szövegű keresés

1956
január 27. Az NDK csatlakozik a Varsói Szerződéshez.
február 14–25. Az SZKP XX. kongresszusa. Állást foglal a háború elkerülhetősége mellett; hangsúlyozza a forradalom békés útjának lehetőségét. Bírálja a sztálini korszak személyi kultuszát, az elkövetett törvénysértéseket s a túlzott centralizmus káros következményeit
április 17. Bejelentik a Tájékoztató Iroda (Kominform) megszűnését.
június 13. Az utolsó brit egységek is elhagyják a Szuezi-csatorna övezetét.
június 28. A lengyelországi Poznanban sztrájkokra több tízezres tüntetésre, majd zavargásokra kerül sor. A lengyel hadsereg egységei konszolidálják a helyzetet. Az eseményeknek – hivatalos adatok szerint – 77 halálos áldozata és 575 sebesültje van
július 26. Egyiptom államosítja a Szuezi-csatornát Anglia Franciaország és az USA tiltakozik; pénzügyi intézkedéseket vezet be Egyiptom ellen; a kérdés rendezésére konferenciát hívnak össze Londonban.
augusztus 17. Az NSZK-ban alkotmányellenesnek nyilvánítják és betiltják Németország Kommunista Pártját.
október 19. A SZU és Japán között megszűnik a hadiállapot.
október 19–25. Fordulat a lengyel politikai életben. (A korábban törvénytelenül letartóztatott W. Gomulkát választják meg a LEMP első titkárává, majd miniszterelnökké. Gomulka a KB VIII. plénumán bírálatban részesíti a LEMP 50-es évekbeli politikáját. A LEMP vezetői tárgyalásokat folytatnak az SZKP küldöttségével a két párt és a két ország viszonyáról.)
október 29. Izrael Egyiptom elleni támadásával elkezdődik a II. arab–izraeli háború: Izrael elfoglalja a Sínai-félszigetet és a gázai övezetet.
október 30. Szovjet kormánynyilatkozat: a SZU kész megvitatni a szocialista országok kormányaival kapcsolatainak a szuverenitás, a kölcsönös előnyök, az egyenjogúság alapján történő továbbfejlesztéséhez szükséges intézkedéseket.
október 31. Nagy-Britannia és Franciaország Izrael oldalán fegyveresen is beavatkozik az arab–izraeli háborúba,
november 5. A SZU közli: ha Nagy-Britannia és Franciaország nem szünteti meg az Egyiptom elleni intervenciót, a SZU fegyveresen beavatkozik Egyiptom oldalán.
november 6. Az egyiptomi frontokon létrejön a tűzszünet. – D. Eisenhowert újra az USA elnökévé választják.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem