1955

Teljes szövegű keresés

1955
január 25. A SZU deklarálja a hadiállapot megszűntét Németországgal.
február 8. Lemond G. M. Malenkov szovjet miniszterelnök. Utóda: N. A. Bulganyin.
február 24. Bagdadban Törökország és Irak szövetségi szerződést ír alá. az ún. bagdadi paktumot. A szerződéshez az év során csatlakozik Irán, Pakisztán és Nagy-Britannia.
április 5. Lemond W. Churchill; az új angol kormányt A. Eden alakítja meg.
április 18–24. 29 független ázsiai és afrikai állam konferenciája Bandungban. Állást foglal az imperializmus és a gyarmati rendszer ellen; 10 pontban foglalja össze a békés egymás mellett élés és az „elnemkötelezettség” elvét.
május 9. Az NSZK a NATO egyenjogú tagja lesz.
május 11–15. Albánia, Bulgária, Csehszlovákia, Lengyelország, Magyarország, Románia és a SZU Varsóban létrehozza a Varsói Szerződést, a felsorolt államok közös védelmi szervezetét.
május 15. A háború győztes nagyhatalmai, beleértve a SZU-t, megkötik Ausztriával az osztrák államszerződést, amely rendezi Ausztria státusát. (Megszűnik a megszállási rendszer, külpolitikailag Ausztria önkéntes semlegességet vállal.)
május 26.–június 2. N. Sz. Hruscsov és N. A. Bulganyin látogatása Jugoszláviában; a két fél deklarálja a kapcsolatok újrafelvételét.
július 18–23. Állam-és kormányfői csúcstalálkozó Genfben a SZU, az USA, Anglia és Franciaország képviselőinek részvételével. A tényegesen megenyhült légkörben („genfi szellem”) lezajló tanácskozás napirendje: a német kérdés, az európai kollektív biztonság, a leszerelés és a Kelet és Nyugat közötti kapcsolatok előmozdítása.
szeptember 9–13. K. Adenauer kancellár látogatása Moszkvában. Megállapodás születik a német hadifoglyok hazatéréséről és a diplomáciai kapcsolatok felvételéről.
szeptember 16–19. Argentínában megdöntik J. Perón uralmát: a hatalmat katonai junta veszi át. Perón külföldre távozik.
szeptember 19. Szovjet–NDK egyezmény a két ország viszonyának szabályozásáról. (Eszerint az NDK szuverén állam; a SZU nem avatkozik be belügyeibe; megszünteti a megszállási rendszer maradványait s rendes diplomáciai viszonyt létesít az országgal.)
szeptember 22. Életbe lép az ún. Hallstein-doktrína. (Eszerint az NSZK megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat azokkal az államokkal – kivéve a SZU-t –, amelyek elismerik az NDK-t.)
október 23. Dél-Vietnam köztársasággá válik. Elnöke Ngo Dinh Diem.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem