A műholdak nem távközlési felhasználása

Teljes szövegű keresés

A műholdak nem távközlési felhasználása
A Föld mesterséges holdjainak különböző tudományos, kísérleti és gyakorlati célokra való felhasználása igen széles körű, az alapkutatásoktól a mindennapi szolgáltatásokig terjed.
Az űrkutatás az univerzum, a világűr és az égitestek (beleértve a Földet is) kutatására, természettudományos (fizikai, kémiai, biológiai stb.) kísérletek végzésére, az űrtechnika fejlesztésére használja a műholdakat. Az űrkutatási műholdak (összefoglaló megnevezéssel: kozmikus laboratóriumok) az űreszközök nagyon széles skáláját fogják át a kisebb-nagyobb műszeres műholdaktól az embert szállító űrhajókon át a többször 10 tonnás, emberlakta űrállomásokig.
A Föld és környezete kutatására és az eredmények gyakorlati felhasználására sok tudományág használ műholdakat. A kozmikus távérzékelési (Föld-kutatási) műholdak a látható és infravörös tartományban passzív, kisugárzott mikrohullámok segítségével aktív módon végzik a földfelszín felvételezését. Az eredményeket sok népgazdasági terület (mezőgazdaság, vízgazdálkodás, geológia, erdőgazdálkodás, erőforrás-kutatás és -kitermelés, térképészet stb.) hasznosítja. Sokban hasonló feladatokat látnak el és hasonló technikát alkalmaznak a katonai felderítő műholdak.
A meteorológia tárgykörébe tartozó földi és légköri jelenségek vizsgálatára szolgálnak a meteorológiai műholdak, amelyeknek mért és a Földre továbbított adatait mind időjárás-előrejelzésre, mind alapkutatásra felhasználják. A közepes magasságú (500–1500 km), általában poláris körpályákon elhelyezett műholdak keringési idejét úgy választják meg, hogy a műholdak a Föld adott területei felett mindennap ugyanabban az időben haladjanak át (ún. napszinkron pálya). Ilyen pásztázó felvételező műholdak pl. a Meteor, a TIROS, a Nimbus, a NOAA meteorológiai műholdak. A globális átfogású, állandó megfigyeléseket végző műholdakat geostacionárius pályára állítják (pl. GOES, METEOSAT). A meteorológiai műholdak adatait a meteorológiai szolgálatokon kívül a hajózás, a légi közlekedés, az orvosi és mezőgazdasági meteorológia is felhasználja.
A műholdak polgári és katonai célú felhasználásai között speciális területet jelent a helymeghatározás és a navigáció. Az ilyen műholdak hálózata az egész Földön lehetővé teszi a szárazföldön, hajókon és repülőgépeken elhelyezkedő állomás pontos helymeghatározását és a járművek pontos navigálását, biztonságos közlekedését.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem